Kommentar: AaFK må hente en spiss som scorer

<p>Dersom AaFK skal få en hyggelig høstsesong MÅ klubben finne en spiss som scorer. Og dersom han ikke finnes internt i klubben, må det hentes inn en.</p>

FotballFoto: Colorsport/DigitalsportNORWAY ONLY07.07.2011Football - Europa League Qualifying Round One Second Leg - Neath vs. Aalesund FKMagnus Sylling Olsen of Aalesund FK celebrates scoring their second goal at The Gnoll, Neath

– Det finnes ikke penger, sier både Henrik Hoff og Bjarne Haagensen. Og det er mulig det, selv om det er vanskelig å skjønne at pengene fra Anders Lindegaards overgang til Manchester United allerede skal være brukt opp.

Men var det nødvendig å hente inn Sarpsborgs Jo Nymo Matland nå da? Er ikke situasjonen mer prekær på spissplass, der AaFK må slite som ville dyr for hver eneste scoring?

Ikke lyktes

Klubben har ikke lyktes med sine spiss-innkjøp de siste par årene. Det viser all statistikk. Magnus Sylling Olsen er ivrig og kommer til sjanser, men brenner de fleste. Kjell Rune Sellin har også vært altfor ineffektiv så langt. Solomon Okoronkwo? Han vil ikke Kjetil Rekdal en gang bruke, og hans kontrakt går ut etter sesongen.

Sander Post er fortsatt et ubeskrevet blad i norsk fotball. Om han holder mål på dette nivået vet vi lite om, siden han stort sett har vært skadd siden han kom.

Lars Fuhre har kjørt seg helt fast i en blindgate etter lovende spill i vinter, og ser ikke ut som en eliteseriespiller akkurat nå. Mens unge og friske Christian Myklebust virker sliten og «dau» etter mange tøffe kamper, naturlig nok. Og vi venter fortsatt på at Didrik Fløtre skal ta steget opp fra lovende til en toppspiss.

Statistikksenter Eliteserien:

En flopp

Og Pablo Herrera er så langt en total «flopp» i AaFK-drakta, dessverre. Han har mistet all selvtillit, og faller også gjennom rent fysisk i norsk fotball. Og hans skadehistorie er lang som et vondt år.

Demar Phillips, som egentlig er midtbanespiller, er AaFKs toppscorer med fire mål. Men han er nå skadd, noe han er titt og ofte.

Om vi ser på den spisstrioen som startet for AaFK mot Viking, så var det Lars Fuhre, Magnus Sylling Olsen og Christian Myklebust. Til sammen har de scoret to seriemål i år. Okoronkwo (0 mål), Herrera (0) og Sander Post (1) lyser det heller ikke effektivitet av. Kjell Rune Sellin står fram som den eneste spissen med en viss målteft med sine tre scoringer, men det er lite det også på så mange forsøk.

Mange i antall

«Vi har jo mer enn nok spisser», sier Bjarne Haagensen. Isolert sett har han rett i det, men slik spissene opptrer nå er dessverre kvantiteten mye bedre enn kvaliteten. For ikke å risikere å havne i bunnstrid utpå høsten bør AaFK så absolutt finne en målscorer i det overgangsvinduet som åpner 1. august.

Ikke at vi tror at AaFK vil rote seg ned i bunngjørma, men faren er der når laget kun scorer ett mål i snitt pr. kamp. Det betyr at forsvaret må være pottetett i kamp etter kamp for å sikre trepoengere.

Hvis ikke pengene til et kjøp finnes, så må det jo gå an å låne en spiss? Hva med José Mota i Molde? Han får ikke spille der, og har tidligere vist seg som en spiss med nese for scoringer.

Scoret to

Så sent som sist mandag scoret han to mål for Molde 2 i 2. divisjon, og ifølge Moldes tidligere storscorer og trener Odd Berg er Mota den spilleren han har sett som er sikrest «på labben» innenfor 16-meteren. Så hvorfor ikke? At Mota også var MFK’eren som misset på straffesparket som til slutt ga AaFK cupgullet i 2009 burde gjøre ham ytterligere populær i Stormen . . .

Målfarlige spisser er sjelden vare i fotballen, og det er også derfor de koster mer enn spillere lengre bak på banen. Men etter min mening har ikke AaFK noe valg — her må det handles!

Klubben må ikke risikere å spare seg til fant. Og klubbens fantastiske supporterskare fortjener en skikkelig «mål-tjuv» å heie på. En som får fram forventningens brus på stadion hver gang han får ballen.