Meninger

Alfheim har blitt et mareritt for TIL – og snart er det tomt for unnskyldninger

Bård Flovik (til høyre) på Alfheim lørdag. Til venstre assistenttrener Lars Petter Andressen.

KOMMENTAR: 21 måneder inn i jobben som TILs hovedtrener er Bård Flovik ikke noe nærmere å vinne verken nok poeng eller popularitet på egen hjemmebane.

 • Rune Robertsen
  iTromsø

Det skulle ikke gå mer enn 18 dager etter bragden på Lerkendal 16. mai før alarmklokkene igjen for alvor ringer i Tromsø og TIL.

Mange var høyt oppe da «Gutan» hadde sjokkert både Rosenborg, og resten av Fotball-Norge med 2–1 på Lerkendal i midten av mai. Tre kamper senere har TIL bare tatt ett poeng, og 16.mai-sjokket virker milevis unna.

Plassert som nummer 14 tabellen går «Gutan» inn i landslagspausen på kvalikplass, riktignok med god kontakt oppover på tabellen.

Sportsredaktør iTromsø.

1–4 borte mot Lillestrøm for en drøy uke siden var ille. Enda verre var 2–4 mot Vålerenga på Alfheim sist lørdag. Du kan ikke forvente at folk skal forstå hvordan det går an å ligge under med fire mål etter bare 25 minutter.

De få som valgte å ta turen til Alfheim fortjente selvsagt bedre.

Etter kampslutt ble vi servert forklaringer som høres forsvinnende kjente ut fra både spillere og trenere.

– Jeg har ikke noe annet valg enn å stå i hverdagen og jobbe knallhardt for å gjøre prestasjonene på hjemmebane bedre, sa Flovik.

– Jeg er sterk i troen på at vi skal snu dette, sa kaptein Simen Wangberg.

Problemet til både Flovik og Wangberg er at de dårlige opplevelsene på Alfheim har skjedd så ofte at det blir stadig vanskeligere å tro på (bort)forklaringene når det går galt.

Siden Flovik offisielt ble hovedtrener 2. september 2015 har han ledet TIL i 26 hjemmekamper i serien. Bare ni har endt med seier. Ni med uavgjort. Og åtte med tap.

Totalt har Flovik tatt 36 poeng på de 26 oppgjørene som er spilt. Det gir et snitt på 1,38 poeng per kamp, noe som selvsagt er alt for svakt når man er kjent med TILs ambisjoner.

Ser man et øyeblikk litt dypere i tallene er det ikke en positiv utvikling vi er vitne til. Flovik ledet nemlig TIL i fem hjemmekamper høsten 2015, og var ubeseiret med to seirer og tre uavgjorte. I 2016 viste tallene seks seire, tre uavgjorte og seks tap.

Les også

TIL-treneren tok ut høyrebacken etter halvtimen: - Jeg ville ha kapteinen min på banen

Enda verre er det til nå i 2017. Seks kamper har gitt bare en seier og tre uavgjorte i tillegg til to tap.

Du skal være god for å vri slik statistikk til noe positivt.

Dessverre ligger det ikke så mye positivt bak de tørre tallene heller. Under Flovik er det fortsatt vanskelig å se en tydelig plan for hvordan TIL har tenkt til å begeistre publikum og ta tre poeng jevnlig på sin egen hjemmebane.

For ofte har jeg inntrykk av at det blir tatt hensyn til hvordan bortelaget skal spille – heller enn å fokusere på hvordan det egne spillet skal sitte.

I Tromsø forventer vi et TIL-lag som tar styringen og legger press på motstanderen. En gang i tiden visste også søringene det samme – før de en gang hadde satt seg på flyet nordover.

Bård Flovik i pressesonen etter kampslutt mot Vålerenga lørdag.

Slik er det imidlertid ikke lenger. Jeg tror ikke at noen av de andre lagene i Eliteserien innerst inne ser på turen til Tromsø som en vanskelig bortearena å komme til.

Spillerne har selvsagt en sterk påvirkning, men hovedansvaret for hvordan TIL framstår ligger hos treneren.

Jeg omtalte tidligere i vår hvordan Flovik er blitt den primære skyteskiven til misfornøyde TIL-supportere og andre som følger klubben. Naturlig nok siden han er godt betalt. Bedre enn samtlige spillere. Da er det lov å stille han til veggs når resultatene ikke kommer.

Vi må komme forbi erkjennelsen av at TIL kan rykke ned. Selvsagt kan klubben det. TIL har tross alt etablert seg som et bunnlag i Eliteserien de siste årene.

Grunnlaget for eksistensen ligger i det TIL presterer og leverer på Alfheim. Per i dag samsvarer ikke ord med handling, når TIL-ledelsen snakker om et Fort Alfheim som et viktig ledd i veien mot øvre halvdel i 2017.

Det har folk sett seg lei på, og mange har, dessverre for TILs del, sluttet å gå på stadion. De er lei av å se en forsvarsfirer som slipper inn for enkle baklengs. En midtbane som blir overløpt og overspilt. Og angrepsspillere som ikke treffer mål ofte nok. Men ikke minst en trener som for sjeldent gjør grep som gjør TIL gode.

Vi vet alle hva som til slutt tvinger seg fram når det går dårlig på Alfheim. Da blir treneren den første som må gå. Bård Flovik er ikke den første eller siste som lever i denne realiteten.

Fortsetter TIL å samle poeng i samme tempo som nå havner de på 32 poeng. Det er ikke bare langt unna der TIL har sagt de skal være i 2017. Det kan også bety 1.-divisjon i 2018.

Les også

 1. Tromsø-spiller tatt ut i U21-landslagstroppen

 2. For to år siden var Tromsø like fortapte som Viking er nå. Her er historien om hvordan de reddet plassen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Bård Flovik
 3. Eliteserien