- Jeg tror Brann rykker direkte opp!

Brann er i fremgang. Problemet er at det er vrient å få øye på det, skriver Tore Strand.

HAR TROEN PÅ BRANN: BT-kommentator Tore Strand er ikke overbevist, men tror likevel Azar Karadas, Sivert Heltne Nilsen og Vadim Demidov kan feire opprykk ved sesongslutt.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Nei, jeg var ikke i koma da Brann klarte 0-0 mot Sogndal etter en elendig kamp. Jeg så det samme som de aller fleste andre, at Brann knapt traff med en pasning, og i løpet av nitti minutter kun skapte én målsjanse.

Det at jeg fortsatt har troen på et lykkelig utfall av høstsesongen, henger mest sammen med at Branns argeste motstandere knapt er bedre. Dessuten så har Brann igjen seks av ti kamper på hjemmebane. Jeg frykter at Hønefoss søndag gjør det som antatt svakere motstandere som Nest Sotra og Åsane har klart tidligere i sesongen, å snyte Brann for poeng på Stadion.

Men håpet er at Brann kan vise offensiv bedring og vinne hjemmekampene mot Hønefoss, Fredrikstad, Bryne, Jerv, Bærum og Hødd. Det bør ikke være umulig. Borte venter to vriene kamper mot Ranheim og Kristiansund, en tur til Sotra, og neste søndags bortekamp mot Strømmen.

Det er en avslutning på sesongen Brann bør fikse. Bedre enn de andre. For mangel på stabilitet hos de andre topplagene gjør at jeg tror det er mulig å sikre seg andreplassen bak Sogndal. Dermed er det ikke sagt at det er umulig å hente inn Eirik Bakke sitt mannskap. Sogndal har kun én seier på de syv siste oppgjørene. Åtte poeng er langt svakere enn de tretten Brann har hentet inn i samme periode. Kun Sandnes Ulf er bedre av topplagene med ett mer enn Brann på de syv siste.

Les også

Bergen har overrasket Brann-debutanten

Bakover på tabellen viser Hødd ustabile takter, Kristiansund ypper seg uten å ligne noe topplag, mens Ranheim nå er formlaget i divisjonen med kun ett tap på de ti siste oppgjørene. Trønderne vant ikke en eneste kamp før i syvende runde, men fikk et løft etter at Ola By Rise overtok som trener. Ta med at Brann kun har tapt en eneste seriekamp under Lars Arne Nilsen, at forsvarsspillet er klart bedret, og at laget er ubeseiret på de siste syv, så er det faktorer som sier noe om en viss fremgang. Mer skal det ikke til for å være med i toppkampen der kun Sogndal i første halvdel av sesongen viste styrke og stabilitet.

Branns jevne poengfangst er kommet til tross for at laget har vasset i sirup i mange kamper når de skulle angripe, og at spillere knapt har truffet en med samme farge på drakten selv i de mest oversiktlige pasningssituasjoner. Branns offensive spill har i mange kamper rett og slett vært elendig. Mot Sogndal var det ekstra ille.

Nå har Lars Arne Nilsen ledet laget i ti kamper. Den defensive fremgangen er gledelig, men er det ikke på tide å ta grep, styre kampene, og ikke være så opptatt av motstanderens styrker? For de må jo ha mange svakheter også, så lenge de er vel så ustabile som Brann.

Hva med å legge om til 3-5-2? Så får en i hvert fall brukt nyervervelsen Steffen Lie Skålevik der han hører hjemme. Som midtspiss. Enten i spann med Azar Karadas i perioder av kampene når det er gunstig, eller en Erik Huseklepp som kan jakte bakrom.

Les også

Brann-legende skal redde Fyllingsdalen

Systemer avgjør ikke fotballkamper, men med en tredel av sesongen igjen er det på tide for Brann å vise sine kvaliteter. Alternativet kan være kamper mot Mjøndalen sene høstkvelder. Det vil jeg slett ikke anbefale.

Heller ikke en sesong til i 1.-divisjon er noe som lokker. Brann har ti cupfinaler til å gi sine tilhengere det de har ventet på siden seriestarten tidlig i april. Litt fest, litt moro, og litt offensiv fotball som kan skremme motstanderne. Og sende Brann rett opp i eliteserien.

Hør vår Brann-podkast her: