Meninger

«Det sies at etter syv gode år, kommer syv magre. Det stemmer ikke med Norge»

KOMMENTAR: Det er ingen magre år i sikte. Tvert imot. Dette laget vil vokse enda mer.

Ida Alstad, Heidi Løke og Sanna Solberg feirer at finaleplassen er i boks. Det kan bli mange av dem fremover.
  • Arne Hole

Norge-Sverige 29–25

BUDAPEST (Aftenposten.no): Fjoråret var mer unntaket. Norge var ikke i VM-finalen. I EM er Thoir Hergeirssons jenter trollene som skremmer alle unna på vei til den avgjørende søndagen. Siden 2002 har desemberyndlingene vært i alle finalene og tapt bare to av dem, blant annet den forrige, mot Montenegro i 2012. Vinner Norge over Spania søndag kveld, er det bare å henge opp bilde av jentene på Olympiatoppen med tittelen VINNERKULTUR – med undertittel Mesterskapslaget. Hvis da bildet ikke henger på lærerommet allerede. Norge har tatt fem EM-gull siden mesterskapet ble innstiftet i 1994. Det er ingen grunn til å få assosiasjon til syltetøy og rødkål når du hører navnet Nora. Det er Nora Mørk som ruler. Håndballjenta med farten, teknikken, skuddet og ikke minst overblikket. Hun må være hjernen bak hvis Norge skal slå revansjesugne spanjoler i morgen.

Les også

Norge klare for EM-finale: - Jeg er så stolt av jentene

Mistet flyten

De første sms-ene med "lett match" tikket inn på mobilen min allerede på stillingen 3–0. Men håndballkamper har vært mer ujevne enn det og likevel snudd. På 9–3 tikket det inn enda flere.

Men det er sjelden et lag har flyt i 60 minutter. Det hadde ikke Norge heller. Etter noen dårlige vurderinger i angrep, begynte Sverige i kappe inn.

Mange av forsøkene kom mot vår venstreside i forsvar. Der står Stine Bredal Oftedal, og hun er ganske enkelt ingen kjempe – ingen forsvarskjempe heller.

Svenskene kjørte bevisst mot henne, og etter et drøyt kvarter ble Thorir Hergeirsson nødt til å ofre Camilla Herrem på venstrevingen. På samme posisjon spiller Sanna Solberg, og hun kan brukes som toer i forsvar. Dermed kunne han flytte Stine ut på vingen, der det er mindre kostbart å ha en svak forsvarsspiller.

Alle kan bidra

Hergeirsson rår over et mannskap som gjør at han kan foreta nødvendige taktiske endringer. På benken har han en dynamittarm i Betina Riegelhuth. Mesterskapsdebutanten kom inn – og pang i mål på første forøk! Det er tungt for en motstander å oppdage hva som sitter av ubrukte ressurser på motstanderbenken.

Stine skal ha for at hun ikke lot seg knekke av å bli fintet ut i forsvar og bommet på sine to første skudd. Det var hun som scoret to ganger da Sverige var i ferd med å utligne. Og etter pause ble hun bedre i forsvar også.

Les også

Svensk ekspert etter Norges seier: - Takk for leksjonen, storesøster

Bratt læringskurve

Norge mistet mye rutine før mesterskapet da Katrine Lunde og meldte seg gravid og Marit Malm Frafjord ikke ble skadefri tidsnok. I tillegg trakk Anja Edin Hammerseng seg, mens veteranen Tonje Nøstvold ikke kom med. Eller visste Thorir Hergeirsson om graviditeten uten å si noe?

Norge kom til EM med tre debutanter, Betina Riegelhuth, Emilie Hegh Arntzen og Pernille Wibe. Og etter den første kampen måtte keeper Kari Aalvik Grimsbø reise hjem. Inn kom enda en debutant, Emily Sando.

I tillegg til disse har flere ferske spillere for første gang fått kjenne på det tyngste ansvaret, så som Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og Silje Solberg. De har bestått testen og tatt skritt mot toppen alle tre.

Læringskurven har vært bratt for mange. Så bratt at selv landslagssjef Thorir Hergeirsson er blitt imponert over hvor fort ferskingene har tatt det internasjonale nivået.

Kulturen sitter i veggene

I oppkjøringen til EM lignet ikke Norge en semifinalist. Da var det Danmark de fleste pekte ut som kanskje den største favoritten. Men det skjer noe med norske jenter i et mesterskap. Også nye norske jenter som kommer til et mesterskap. Det har ikke minst Betina Riegelhuth bevist. Hun kom ikke med i det første EM-uttaket, men så viste hun at Norge likevel har en skytter på venstre back.

I går fortalte keepertrener Mats Olsson til Aftonbladet at han ble sjokkert da han som nyansatt keepertrener i 2005 kom på treningssenteret La Santa i Spania. Det var trening for senior— og ungdomslandslaget sammen. Jentene gikk så hardt til i taklingene at Olsson gikk bort til den norske ledelsen og spurte om det var dårlig stemning mellom spillerne. Niks. Det var bare nivået på treningene!

Da blir det ikke dårligere når adrenalinet kobles på i kamp!

Les også

  1. Spania klare for EM-finale

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar