Meninger

- En norsk 16-åring slipper ikke til på et Real-lag som ikke fungerer

Roar Stokke blogger etter stortapet mot byrival Atlético i går.

TUNG DAG PÅ JOBBEN: Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og de andre Real-stjernene fortviler etter hvert som målene rant inn for Atlético Madrid lørdag.
 • Roar Stokke

Real Madrid gikk på en skikkelig smell mot byrival Atlético lørdag. Det endte 4-0 på Vicente Calderón. Jeg kan lese at det blir hevdet at om Real Madrid skulle gå på flere slike nederlag fremover så er veien for Martin Ødegaards debut nærmere. Det er selvsagt feil. Carlo Ancelotti slipper ikke til en norsk 16-åring på et lag som ikke fungerer. Annet skulle da bare mangle.

Santiago Bernabeu er ikke noe hyggelig sted å være i motgangsperioder. Kravet til underholdning og suksess er nådeløst og konstant.

Les også

I tiår lekte de seg til derbyseire - nå klarer ikke Real Madrid å slå lillebror lenger

Årsaken til tapet for byrivalen Atlético er tredelt;

 • Motstanderen er et formidabelt arbeidskollektiv.
 • Real Madrid har mange skader på uerstattelige spillere.
 • Den defensive balansen i Real er svekket i forhold til forrige sesong.

Jeg har tidligere skrevet at jeg har vært usikker på om Real Madrid ble bedre av å kvitte seg med Xabi Alonso og Ángel Di María og erstatte dem med enda flere offensive fibre. Jeg har hele tiden hatt en følelse av at de kunne bli avslørt mot de beste lagene.

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport.

Mye av fjorårssuksessen var knyttet opp mot den fine balansen laget hadde mellom det defensive og offensive spillet.Xabi Alonso gjorde en fremdragende jobb foran sine egne stoppere, og i Luka Modric og Ángel Di María hadde Real Madrid sine beste toveisspillere. Modric og Di María løp enormt mye og riktig for laget, i tillegg til å besitte fantastiske kvaliteter med ballen.

Real Madrid er skadefritt et formidabelt offensivt lag, Europas beste, men et godt offensivt spill er umulig uten et stabilt defensivt fundament. Og det har ofte vært Real Madrids største problem. Presidenten Florentino Pérez' visjon er at klodens største enkeltspillere skal spille i Reals stolte klubbtrøye. Det gir stor oppmerksomhet, fantastisk underholdningsverdi og enorme mengder klingende euros i klubbkassen. Det siste er viktig for Pérez.

Dette tankegodset ga i en lang periode et fravær av trofeer. Trofétørke. Barcelona var klart best i Spania og mange andre klubber var bedre i Europa. Real Madrid spilte i perioder underholdende fotball og skåret mange mål, men de ble ofte avslørt defensivt mot de beste lagene i de viktigste kampene.

Ett seriegull de siste seks sesongene står selvsagt ikke i forhold til de astronomiske investeringene. Og som om Barcelona-dominansen ikke var ubehagelig nok, så har også "lillebroren" Atlético Madrid for alvor begynt å yppe seg. En klubb med langt færre resursser, en klubb som selger sine beste spillere foran hver sesong er freidige nok til å vinne ligatittelen rett foran nesen til Madrids (fotball)-storebror.

Selv José Mourinho klarte ikke å knekke den vanskelige koden i Madrid og gi Pérez og det kresne publikummet hva de mest av alt ønsket seg. Trofeet i Champions League. Det måtte en durkdreven italiener til i Carlo Ancelottis skikkelse. Han klarte å skape en god stemning blant alle stjernene, og han fant en formasjon som kledde laget som hånd i hanske.

Les også

Irritert Cristiano Ronaldo til journalist: - Du er ikke intelligent

Han gjorde Real Madrid til ett av Europas to beste kontringslag, sammenmed tyske Borussia Dortmund. Trioen på midtbanen — Di María, Modric og Alonso var dynamiske og på topp var trioen Bale, Benzema og Cristiano Ronaldo formidable, i 4-3-3-formasjonen. Stikkordene var balanse og en spillestil som utnyttet ferdighetene i laget.

Med viktige Di María og Alonso borte, og erstattet av James Rodríguez og Toni Kroos, så blir Luka Modric enda viktigere for den defensive balansen i laget. Modric er helt uerstattelig for Real Madrid og hans kvaliteter var sårt savnet mot Atlético. Og uten Modric til å avhjelpe situasjonen defensivt, så ble savnet av den oppoffrende midtstopperen Sergio Ramos enda tydeligere.

Real Madrid og Carlo Ancelotti - som allerede har vunner seriegull med 3 forskjellige klubber - jager seriegullet denne våren, og de vil svært gjerne forsvare pokalen i Champions League og vinne tittel nummer elleve.

Det kan bli tøft om ikke grovarbeiderne holder seg skadefri. Spillere som Ramos, Pepe, Modric og Benzema er viktige for den defensive delen av spillet, det som muliggjør et godt offensivt spill.

Sportslig hilsen Roar

Les også

 1. Ødegaard rykker frem i Real Madrid-køen etter stjerneskade

 2. Kostbar seier for Real Madrid

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Liga BBVA
 4. Atlético Madrid
 5. Martin Ødegaard
 6. Roar Stokke