Meninger

«Denne svevende OL-stjerna fortjener en statue i Tromsø!»

KOMMENTAR: Ingen over, ingen ved siden av. Johann Forfang (22) holdt hodet kaldt og fløy inn i historien i Pyeongchang, skriver iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen.

JUBEL: Så høyt hopper en medaljevinner i OL. Johann Forfang kunne slippe jubelen løs. Til høyre gullvinner Andreas Wellinger.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Tromsøværingen var allerede før lørdagens OL-sølv i normalbakken den, etter mitt syn, fremste idrettsutøveren fra byen noensinne. Tre år på rad har han vunnet kåringen av «Årets Idrettsutøver», og den fjerde er i praksis sikret.

Ikke bare er dette den første OL-medaljen av en utøver fra Nordens Paris. Det gjør også at de som skal overgå Forfang i fremtiden må levere på et ekstraordinært nivå.

Les også

To norske medaljer i OL-hopprennet: Johansson og Forfang med drømmehopp

250,9 poeng endte tallene opp på for den Trondheims-bosatte 22-åringen i det som unektelig ble et spesielt hopprenn. I over tre timer foregikk konkurransen, og klokka hadde passert midnatt med et kvarter lokal tid da Forfang skulle hoppe i andre omgang.

Hva som foregikk i hodet på gutten fra Slettaelva da han satt i hopptårnet på toppen, og kunne se at vinden stoppet hopper på hopper fra å sette utenfor, er ikke godt i si.

– Det var mulig å nyte det mens jeg holdt på, hevdet Forfang til Eurosport etter at sølvet var sikret. Kun tyske Andreas Wellinger klarte denne lørdagen å være bedre.

iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen.

Reaksjonen umiddelbart etter at han landet gir innblikk i hva slags vinnerskalle vi faktisk har med å gjøre her. Det så mest ut som han hadde hoppet seg ned til en 21. plass.

– Jeg var ikke helt fornøyd med en gang, og kunne kostet på meg litt jubel. Jeg måtte jo langt ned i bakken, sa Forfang da han så sitt eget hopp i reprise noen minutter etter at medaljen var et faktum.

Veien til sølvet har på ingen måte vært enkel. Etter å ha blitt nummer fem i verdenscupen i 2015/16-sesongen kom nedturen forrige sesong. Da kunne man lett trodd at det var over og ut. Mange hoppere opplever at de er i verdenstoppen bare en kort periode.

Forfang klarte gjennom metodisk jobb å komme seg gjennom den tunge perioden. Støtte fra trenere, venner, kjæreste og familie er en viktig del av hvorfor 22-åringen klarte å fly karrieren inn på rett spor. Den viktigste brikken er (selvsagt) likevel han selv.

Les også

Det norske OL-håpet om sitt nye påfunn: - Jeg hadde lyst til å se hvor ille det blir. Det er et eksperiment

Da jeg besøkte en 17 år gammel Johann Forfang på en liten hybel i utkanten Trondheim for fem år siden, var han ukjent for de fleste. Da hadde han to år før flyttet fra trygge omgivelser i nord for å ha gode nok treningsforhold for å lykkes.

Den gangen var han allerede så reflektert at han skjønte at suksessen ikke ville komme over natta. Tid og trening var nødvendig for å komme opp i verdenstoppen. En nytt vidunderbarn på linje med finske Toni Nieminen kom han ikke til å bli.

En oppskrift som er gjennomsiktig og enkel, men samtidig så vanskelig å gjennomføre siden det krever mange års tålmodighet. Når han ser ned på alle fra medaljepodiet i PyeongChang er det vel vitende om at han på lang vei har lyktes med strategien.

Forfang jublet for sølv.

Ambisjonene stopper dog ikke her. Slik jeg kjenner denne unike idrettsutøveren, som vokste opp med storebror og landslagshopper Daniel Forfang, er dette bare starten.

Vi bør bli flinkere å hylle heltene våre i Tromsø. Da passer lite bedre enn å begynne å planlegge en statue av Johann Forfang. Noen vil sikkert si at dette er litt pompøst, men her er det ingen grunn til å spare på kruttet.

Prestasjonen hans vil stå lengst frem i historiebøkene i fremtidige generasjoner. Selv vil han sikkert mye heller ha en 120-metersbakke i byen enn en statue, men det ene utelukker ikke det andre.

Les også

Som ung hørte OL-håpet en stemme i hodet. Det var ikke hvem som helst.

Forfang har varslet at han vil flytte hjem den dagen en slik bakke realiseres i Tromsø. Bare 22 år gammel vil Forfang neppe holde på like lenge som legendene Janne Ahonen eller Noriaki Kasai. Men en aktiv OL-medaljør fra byen, som bor i byen, hadde vært stort for en by med store ambisjoner og tanker om seg selv.

I Sør-Korea kommer allerede kommende lørdag kommer en ny mulighet til å overgå lørdagens prestasjon. I storbakken er muligheten stor for at Johann Forfang når helt til topps. Akkurat nå virker OL-gullet nærmere enn noen gang.

Denne helga bør alle som føler seg litt delaktig i Forfangs fantastiske prestasjon uansett feire litt ekstra. Slike øyeblikk glemmes nemlig aldri.

Les mer om

  1. Johann André Forfang
  2. Hopp