Meninger

Har Louis van Gaal det som skal til?

Arven etter Sir Alex Ferguson er blytung å bære, skriver Roar Stokke.

HAR EN TUNG ARV Å BÆRE: Manchester Uniteds manager Louis van Gaal på sidelinjen.
  • Roar Stokke

Arven etter Nils Arne Eggen i Rosenborg var blytung for alle som skulle gjenskape suksessen. Både på trener— og ledersiden. David Moyes først, og nå Louis van Gaal, opplever nå det samme i Manchester United.

Før Sir Alex Ferguson kom til Manchester United, så var klubben mer preget av at de i perioder spilte underholdende fotball, enn at man vant trofeer. Under fargerike managere som Tommy Docherty og Ron Atkinson på det glade 70- og 80-tallet spilte laget en fotball det var morsomt å se på, men premieskapet trengte absolutt ikke å utvides av den grunn.

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport.

Det tok litt tid, noen tilfeldigheter, samt litt flaks, før Ferguson ble en suksess for Manchester United. Tilfeldighetenes spill førte den uregjerlige franske spilleren Eric Cantona til klubben, og vips — så var byggverket fullendt. Det ble både et langvarig herredømme i England og trofeer i Europa under den dyktige, viljesterke og tøffe skotten.Mon tro om ikke hans seriegull med flere unge spillere i sesongen 95/96, og hans siste, med et lag med stor L i 2013 var hans største prestasjoner? De to seriegullene bekrefter at manageryrket handler om så mye mer enn kjøp og salg av spillere i et rasende, høyt tempo. Å bygge sterke kollektive prestasjonsgrupper er fortsatt trenerens viktigste oppgave.

Les også

Tjærnås: - Vi ser tegn til et stadig klarere van Gaal-stempel

Arven etter Ferguson er et kinderegg; de skal vinne pokaler, spille underholdende fotball og ha tydelige profiler på laget. United-fansen er bortskjemt med profiler. Spillere som har det lille ekstra, som avgjør kamper og bergtar publikum.

Målt i inntekt, omsetning og popularitet er Manchester United en av verdens to-tre største fotballklubber. De er i samme klasse som de spanske gigantene Real Madrid og Barcelona. Mens de to klubbene har Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luka Modric, Toni Kroos, Lionel Messi, Neymar, Luis Suárez og Andres Iniesta på lønningslisten, så har Manchester United Wayne Rooney. Som skåret 14 mål i hele fjorårssesongen. Det er det samme som Ronaldo og Messi gjør på en god måned på jobben.

LEGENDE: Eric Cantona feirer scoring for Manchester United.

Et retorisk spørsmål; hvilke Unitedspillere ville spilt fast på Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München, årets utgave av Borussia Dortmund og Manchester City? De Gea ville spilt på et par klubber, en Schweinsteiger i toppform det samme, kanskje Rooney på toppnivået, men er det flere?Kvantitet erstatter aldri kvalitet. Bare spør Liverpool-fansen etter salget av Luis Suárez. Milliarden ble passert uten at det så sånn ut på gressteppet. I Manchester United har Louis van Gaal shoppet fotballspillere for et uanstendig høyt beløp. Kanskje uten å skyte gull. Og hvor er den røde tråden, kjøper han med tanke på en definert og tydelig spillestil eller kjøpes det kun for å få nye spillere på plass?

Les også

Rooney-tallene som bekymrer: - Han er nær bristepunktet

Og hvor er profilen, den nye Eric Cantona eller Robin van Persie, som umiddelbart løfter kollektivet til nye høyder?

Pari for Louis van Gaal er å slåss om ligagullet, fighte om trofeet i Champions League, styre kampene på Old Trafford, spille en hurtig og fremoverrettet fotball og å skåre mål. Mange mål. Det er arven etter Ferguson.

Louis van Gaals (til høyre) Manchester United vant i serieåpningen. Her er manageren med Michael Carrick etter kampen.

Manchester United-fansen vet at det ikke er bra nok å hangle seg til seire mot lag som Aston Villa og Southampton. De forventer et lag som har kapasitet til å styre spillet på sine premisser.Som igjen betyr at 'bananskallet' Club Brugge bør bli en formalitet på veien til gruppespillet i Europas mest attraktive turnering. En klubb av en slik størrelse tåler ikke to år på rad uten Champions League, ikke van Gaal heller.

Har Louis van Gaal det som skal til?

Det får vi først svar på i løpet av høsten. Starten til den nederlandske manageren har ikke vært spesielt imponerende.

Og store Manchester United trenger en dyktig manager som imponerer. Klubben trenger en av de største på markedet. Arven etter Sir Alex Ferguson er for tung å bære til annet.

Sportslig hilsen Roar

Les også

  1. De Gea kan tjene 160 mill ekstra på å bli 12 måneder i United

  2. Toppdommer ble kalt «Uniteds 12. mann»: - Det lå i bakhodet før hver kamp

  3. Tre nye poeng til United: Januzaj scoret sitt første mål på 19 timer

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Champions League
  4. Manchester United
  5. Brugge