Meninger

Alt er så grått og trist

<p><strong>DODDO-BLOGGEN:</strong> En sesongoppsummering.</p>

ULSTEINVIK 20120927. NM i fotball 2012, semifinale. Branns Erik Huseklepp (t.v.) og trener Rune Skarsfjord (t.h.) etter NM-kampen i fotball mellom Hødd og Brann på Høddvoll i Ulsteinvik torsdag ettermiddag. Hødd vant 3-1.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Doddo

November har vært hard mot alle som har valgt å bosette seg langt vest i landet, under fjellene, ut mot havet. Det har regnet ustanselig, og klubben i våre hjerter har gått fra det ene tapet til det andre. Nå er det heldigvis slutt på en av disse prøvelsene, Brann kan ikke tape flere kamper (regnet derimot har ikke tenkt å gi seg med det første).

Sesongen er omme, og takk og pris for det. Den åpnet svakt og sluttet elendig. Mellom den trege starten og den fæle sesongavslutningen, var det en del høydepunkter, ikke minst hjemmeseierne over Molde, Strømsgodset (cup) og Rosenborg. Men alt i alt ble det en forglemmelig sesong der Brann etablerte seg som en middelmådighet.

2012 ble slik at det ikke gikk an å glede seg over det ene uten å gremme seg over det andre:

 • Brann var et av seriens sterkeste hjemmelag, men Brann var også et av seriens aller svakeste bortelag.
 • Brann tok alle sine poeng på naturgress. De tok altså ingen på kunstgress.
 • Kun Strømsgodset scoret flere mål enn Brann. Kun nedrykkslagene og Sandnes Ulf slapp inn flere mål.
 • Erik Huseklepp kom tilbake, men Rodolph Austin ble solgt.
 • De tok seg helt til semifinalen i cupen, der de til gjengjeld dummet seg ut.
 • Det siste punktet er spesielt vanskelig å svelge, at de opptrådte så feigt, defensivt, naivt og tamt mot bitte lille Hødd. Det var utilgivelig. En cupfinale ville skapt entusiasme og gitt oss håp om bedre tider.

Nei, jeg skriver ikke om sesongens mørke sider for å være slem mot Rune Skarsfjord eller klubben, jeg påpeker bare fakta. Det var fint lite med denne sesongen å rope hurra for, hvilket den voksende massen av tomme tribuneseter var en klar indikasjon på. Publikum brydde seg mindre og mindre om Brann. Store deler av befolkningen ga fullstendig blaffen.

I siste hjemmekamp mot Tromsø var det omtrent seks tusen mennesker til stede på Brann Stadion, det vil si 2,4 prosent av befolkningen i Bergen, 1,2 prosent av alle Hordalands innbyggere. Og er det ikke bemerkelsesverdig at folk som har kjøpt billett, velger å bli hjemme?

Interessen for Brann stuper. Hvis vi ser bort fra årene i førstedivisjon, har den noen gang vært lavere? (Vanskelig å vurdere siden forskjellen mellom solgte billetter og faktisk oppmøte er så stort, men lav er den) .

Det er ikke bare publikum som er lunkne til Brann, også media har mistet litt av interessen for det som foregår på Kniksens plass 1. Kampene Brann spilte var sjelden TV 2s hovedkamp. Brann hevdet seg aldri toppen av eliteserien. De var i det anonyme sjiktet bak. Det var derfor det ble så mange (forhatte) mandagskamper.

Heller ikke lokalpressen har vært like rause med spalteplassen. Det kan gå dager uten at Brann er nevnt i Bergens Tidende. Hvorfor? Fordi Brann har blitt grå, kjedelige og korrekte. De byr ikke på seg selv, de forfører verken oss eller media.

Det Brann skal ha skryt for, ikke bare litt, men mye, er ungdomssatsingen. 2012 ble det store gjennombruddet for byens lokale talenter. Det har vært en fryd å se at så mange av dem har tatt steget, bevist at de er gode nok for eliteserien.

Her er mine høydepunkter for 2012:

 • Årets kamp: Brann-Rosenborg 2-1. Å vinne over Rosenborg er alltid like deilig, spesielt når avgjørelsen kommer på overtid.
 • Årets spiller: Piotr Leciejewski, tett fulgt av Birkir Sævarsson. Forbausende få av Branns spillere har vært stabile og gode gjennom hele sesongen.
 • Årets gjennombrudd. Kristoffer Larsen. Et formidabelt talent.
 • Årets mål: Kristoffer Larsen igjen: Raidet mot Fredrikstad. Han starter på egen banehalvdel, går helt til sekstenmeteren, sentrer til Huseklepp, får ballen igjen og scorer. Klasse!

Hva er dine høydepunkt?

Hva er din opplevelse av sesongen?

Les også

  Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger