Meninger

Flovik må snart bestemme seg

Kommentar: Bård Flovik har alt å tjene på å være tydelig mot de spillerne han ikke anser for å være god nok for en startplass. En rekke tøffe valg venter derfor de neste ukene for TIL-sjefen.

STRATEGISK: Mange spillere er nødt til å bli skuffet når Bård Flovik skal ta ut laget sitt.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

En drøy måned gjenstår før alvoret starter for Gutan. Etter 1–2-tapet mot Molde tirsdag kveld sa Flovik til meg at han har fem-seks spillere i startelleveren klar. Det betyr at halve laget fortsatt ikke er spikret.

At så mange posisjoner ikke er satt på dette tidspunktet i oppkjøringen er ikke uvanlig, og jeg skjønner godt at Flovik vil bruke de resterende tre treningskampene for å vurdere enkelte spillere.

RBKs legendetrener Nils Arne Eggen spikret førsteelleveren i starten av januar, og holdt fast på den hele sesongen. Den samme suksessformelen hadde Liverpool-trener Bob Paisley på slutten av 1970- og starten av 1980-tallet. Man skal heller ikke se lenger enn til Claudio Ranieris bruk av få spillere da Leicester vant Premier League forrige sesong.

Sportssjef i iTromsø, Rune Robertsen.
Les også

Trym (16) og Astrid (14) fra Tromsø er klare for TV-sendt talentrenn

I TILs stall er det pr. i dag 22 spillere på kontrakt. Det kan øke til 23 eller enda flere før 2. april. Men det er som kjent bare plass til 11 spillere hver gang Flovik skal ta ut laget – også på Alfheim.

Det er derfor ekstremt viktig at spillerne forstår sin rolle i TIL. Av 22 navn er det i realiteten bare 13–14 mann som bør ha et oppriktig håp om å spille fra start. Alle i stallen må gjerne gå rundt å tro at de skal spille, men innerst inne må mange av dem forstå at en startplass ikke er innen rekkevidde denne uken.

Avgjørelsen om hvem som skal få denne tilliten er hovedtrener Bård Floviks ene og alene. Det er han som må signalisere hvem som er inne i varmen, og hvem som ikke er det. Gjøres ikke slike valg har du fort seks, syv eller kanskje åtte mann som er oppriktig skuffet etter hvert eneste laguttak, fordi de føler de var nært å starte.

Les også

Flovik: – Vi skal etablere oss på øvre halvdel

Slike spillere blir naturligvis misfornøyde. Og alle som har drevet en lagidrett vet at misfornøyde benkeslitere er som gift i en prestasjonsgruppe.

Da er det bedre at treneren er ærlig, og sier det som det er. Å gi beskjeden om at «akkurat nå er du et stykke unna å starte» er ikke enkel, men setter tydelige premisser. Så er det jo også slik at de som er i kulden kan få muligheten hvis anledningen byr seg.

I TIL er det pr. i dag sentralt på midtbanen vi finner den hardeste konkurransen. På de to sentrale midtbaneplassene er det seks spillere som aspirerer om en plass. Det sier seg selv at Morten Gamst Pedersen, Ulrik Yttergård Jenssen, Jonas Johansen, Gjermund Åsen, Christian Landu-Landu og Fredrik Michalsen ikke kan gå rundt hver eneste uke og forvente at de skal få muligheten til å spille der.

Man kan gjerne være enig eller uenig i at rullering på få spillere er riktig. Men tas dette valget, gir man de valgte spillerne trygghet og tid til å skape relasjoner. Og suksess er langt nærmere når disse kriteriene er oppfylt.

Tiden har derfor kommet for å begynne med å skille klinten fra hveten. Hvilken eksakt førsteellever som starter mot Brann vet selvsagt hverken vi eller Bård Flovik nå. Derfor blir tiden fremover så viktig. For skal TIL lykkes i 2017 må rette spillere brukes på rett plass.

Målet om å bli blant de åtte beste i Eliteserien er ambisiøst. Da er en god, intern håndtering av benkesliterne en undervurdert, men uvurderlig del av hverdagen.

Les mer om

  1. Bård Flovik
  2. Morten Gamst Pedersen
  3. Ulrik Yttergård Jenssen
  4. Tromsø IL