Meninger

«Det pågår en maktkamp i TIL»

KOMMENTAR: Hørt om treneren som ønsket seg penger til nye spillere?

Styreleder Per Aronsen vil sikre TILs økonomi. TIL-trener Simo Valakari ønsker seg nye spillere.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Da Thomas Lehne Olsen ble solgt til Lillestrøm mandag, var det avslutningen på en uholdbar situasjon som har preget TIL gjennom vinteren.

Historien er kjent. Den populære og omgjengelige spissen fra Hedmark scoret 11 mål for TIL i Eliteserien i 2017. Som toppscorer for «Gutan» både i fjor og året før har Lehne Olsen skapt seg et godt navn og rykte. Hardtarbeidende og krigersk uansett hvor han ble plassert.

Derfor var det overraskende at lysluggen dagen etter serieavslutningen i Bergen i november fortalte at han ønsket seg bort. Årsaken var ærlig, men litt naiv. Han ønsket seg hjem til kjæresten. Naivt, fordi det framsto merkelig å ønske seg bort av en slik grunn.

Les også

Kan få denne landslagsspilleren helt gratis – likevel vil TIL forhandle med Lyngby

Jeg vet at TIL har gjort en rekke forsøk på å komme Lehne Olsen i møte for å få signert en ny avtale. Men Lehne Olsen var fast bestemt. Han ville sørover.

Både LSK og Sarpsborg var raskt på banen, men de første tilbudene var i kategorien skammelig. Bud på godt under millionen ble raskt avfeid. Dermed gikk ukene og månedene uten at Lehne Olsen at det skjedde så mye.

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen

TIL sto på sitt. De ville ha 2,5 millioner eller la Lehne Olsen gå ut kontrakten som gikk ut etter årets sesong. Det betalte seg til slutt. Selv om summen til slutt endte på rundt to millioner, pluss en videresalgsklausul, er det en sum TIL faktisk kan leve med.

Selv om mange mener noe annet, ville det vært bortimot umulig å ha Lehne Olsen i laget i 2018. Det er ganske vanskelig å forsvare tillit til en spiller som egentlig ikke vil være der.

Umiddelbart etter at salget ble kjent var både sportssjef Svein-Morten Johansen og trener Simo Valakari frempå og varslet at de ønsket seg forsterkninger. Allerede dagen etter var danske Oliver Kjærgaard, en dansk U20-landslagsspiller som i utgangspunktet er gratis, på plass.

Les også

Rekdal: – Jeg kjenner meg igjen i Simo Valakari

Da TIL solgte Mikael Norø Ingebrigtsen til IFK Gøteborg for halvannen uke siden, ga styreleder i TIL Holding, Per Aronsen, beskjed om at pengene kom til å gå til nedbetaling av gjeld. TIL brukte penger de egentlig ikke hadde da de sparket Bård Flovik og ansatte Simo Valakari sist sommer. I tillegg sviktet tilskuertallene, samt at klubben har for høy lønnsbelastning på spillertroppen.

Så ille var det faktisk før mandagens salg at TIL ikke kunne hente inn spillere selv om de var gratis, fordi klubben ikke ville ha råd å lønne dem.

Jeg er kjent med at pengene fra også Lehne Olsen-salget skal gå til å dekke gjeld i klubben. Derimot jobbes det hardt i kulissene for at eksterne sponsorer skal komme inn. Foreløpig har ikke noe konkret kommet til overflaten.

Nevnte Aronsen reiste tirsdag til Spania. Med seg har han direktør Stig-Arne Engen og styreleder i Tromsø Idrettslag, Stig Bjørklund. Denne trioen skal blant annet jobbe med å se på muligheter for å hente inn midler utenfra som kan forsterke TIL.

Les også

Danske Oliver (19) skal prøvespille for TIL i Spania

Men, like viktig, ha en dialog med den sportslige ledelsen i TIL, anført av Johansen og Valakari. Disse to har selvsagt et sterkt ønske om å hente spillere. De hadde ikke gjort jobben sin om de ikke hadde uttrykt et behov for å erstatte forrige sesongs toppscorer.

Denne typen maktkamp ser vi i mange fotballklubber etter store salg. For toppledelsen i TIL er det nok utfordrende å få resten av klubben til å forstå at de kanskje akkurat nå ikke har noen penger.

Åpenbart er det slik at trioen Aronsen, Engen og Bjørklund også vil hente spillere til Tromsø. Men det er disse tre som må stå imot presset og ønskene.

Ikke bare fra den sportslige ledelsen, men også spillere og supportere, som lurer på hvordan TIL kan selge spillere for syv millioner på halvannen måned uten å kunne bruke én krone på nye spillere.

Trond Mohn ga TIL fem millioner for et drøyt år siden til A-lagssatsing. Disse ble skuslet bort på spillere som til nå ikke har hatt noe form for suksess.

Det er mulig å lykkes på gratismarkedet. Etter at de fleste ligaene stengte overgangsvinduet i månedsskiftet januar-februar finnes det gode spillere uten kontrakt. Likevel blir det, som TIL har erfart de siste årene, et rent lotteri.

Les også

Irsk proffeventyr gikk i vasken for tidligere TIL-spiss. Nå går han til klubb på nivå fire i Norge.

Vi kan heller ikke tro på uttalelser fra sportssjef Svein-Morten Johansen om at forrige sesong fiasko, Slobodan Vuk, kan score 10–12 mål i vår. Ingen kan tro at det er redningen om ikke Mushaga Bakenga eller Runar Espejord blir skadefri.

At Vuk, en spiller som for alt i verden vil bort fra TIL, dras frem som en løsning, tror jeg provoserer mange. Jeg lurer på om Simo Valakari så for seg dette da han uttalte seg om at TIL skal langt oppover på tabellen i 2018?

Derfor ligger presset på styrelederen i TIL Holding AS på å skaffe overgangsmidler. I høst leverte Simo Valakari ny elitekontrakt.

Hva klarer du å levere i vinter, Per Aronsen?

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen