Doddo-bloggen: Overskuddsklubben

<p>Forrige gang Brann hadde overskudd var i 2007. Da tok de gull. Hva skjer i år?</p>

BERGEN 20071028: Brann-spillerne under feiringen av Sportsklubben Brann sitt seriegull i fotball på Festplassen i Bergen sentrum sent søndag kveld.Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
  • Doddo
    Doddo

I årene etter at de tok gull endte Brann, nesten konsekvent, opp med å gjøre gale valg. De mistet den grunnleggende ydmykheten de skal over for sitt publikum. De mistet oversikten over økonomien, og de mistet grepet på det sportslige. Fallet fra de høye tinder ble lang og dyp og endte med et brak 19. mai 2010, da de røk ut av cupen for laget som ikke eksisterer lenger: Fyllingen. Da nådde Brann bunnen.

Først da begynte ting å skje. I løpet av noen måneder var alle sentrale personer i klubben — styreleder, daglig leder, sportsdirektør og trener - byttet ut. Sakte men sikkert begynte den nye ledelsen å snu alt det negative - underskuddet, konfliktene, arrogansen, de astronomiske spillerlønningene og de elendige resultatene - til noe positivt. Det var nesten så vi ikke trodde det vi så. Brann lyttet til oss, de rasjonaliserte driften, og de begynte å sanke poeng. I løpet av ett år ble Brann den nye yndlingen i norsk fotball. Det var noe grunnleggende sympatisk over nesten alt de foretok seg. Det kulminerte i nedsablingen av Rosenborg på Lerkendal og 2. plass i NM.

Cupfinalen var riktignok et antiklimaks av de sjeldne, men sett i etterkant, hadde en seier kanskje vært for mye av det gode. Brann og byen hadde antageligvis – i klassisk bergensk ånd - blitt høye på seg selv, selvgode og uten evne til å jobbe målrettet videre, slik de ble det etter at gullet var sikret i 2007. Nå er Brann i stedet fortsatt sultne på å klatre oppover, dyrke fram nye talenter og lytte til publikummet sitt.

Torsdag presenterte Brann regnskapet for 2011 , og ikke helt uventet – med tanke på alt det positive som har skjedd på Kniksens Plass 1 det siste året – var det et overskudd som ble presentert.

Brann har på to år gått fra 25 millioner kroner i minus, til 5,3 millioner kroner i pluss. Det er en sensasjon!

Overskuddet er riktignok av en slik størrelsesorden at Brann ikke kan ta seg store friheter på overgangsmarkedet, men det viser at Brann er på rett vei og at de tok den økonomiske krisen på alvor.

For det er det ikke alle norske klubber som har gjort, og derfor har Brann et forsprang på mange av sine konkurrenter. Klubber som Fredrikstad og Stabæk, men også Viking, Vålerenga og Rosenborg sliter tungt med regnskapene sine.

Det økonomiske forsprang tror jeg vil avspeile seg på tabellen. Selv om det riktignok finnes unntak, er det fortsatt slik at klubbene med stort budsjett og ordnet økonomi, er de som også gjør det best sportslig. Det betyr ikke at Brann nødvendigvis blir en toppklubb i år, men over tid vil det gi positive sportslige resultater – og kanskje et par nye kvalitetsspillere, som for eksempel Amin Askar.

Brann er interessert i Fredrikstads dyktige back/høyrekant Amin Askar. Brann har litt penger å rutte med. Fredrikstad er truet med konkurs. Det ser ut som om Brann snart får en ny spiller.

  • Forrige gang Brann hadde overskudd var i 2007. Da tok de gull. Hva skjer i år?