Meninger

«Derfor blir jeg ikke bekymret av uenigheten på landslaget»

KOMMENTAR: Norske spillere på kollisjonskurs om spillestil uroer meg ikke. Fordi Even Pellerud vet veien som fører frem.

Solveig Gulbrandsen mener at Norge aldri får ferdighetene til å styre fotballkamper. Det har ikke alle vært enige i. Matt Kryger-USA TODAY Sports/NTB scanpix

 • Tore Strand

De to største norske VM-profilene er dypt uenige om hvordan Norge skal slå England i åttedelsfinalen. Solveig Gulbrandsen med 183 landskamper på samvittigheten mener Norge kan glemme å styre fotballkamper, og at Norge ikke kommer til å spille ut noen lag i årene som kommer.

Unge Ada Hegerberg mener Norge har de samme forutsetningene som alle andre, og må ha en ambisjon om å spille ut alle motstandere de møter. Bombastisk legger hun til at hun ikke vet om hun vil spille på landslaget de ti, femten neste årene hvis Norge kun skal slå langt.

Les også

Brannfakkel fra VM-leiren: Norske lag vil aldri få ferdighetene til å styre fotballkamper

Spillestiluenigheten gjør meg ikke bekymret foran møtet med England. For kjenner jeg Even Pellerud rett, så har han finsiktet motstanderne, terpet på detaljer, og kommer til å sende et lag på banen mandag kveld som har ett mål for øyet – å slå England.

Jeg tror ikke Pellerud har noe i mot om Norge kan briljere, spille gladfotball, og score flotte mål. Med erfaring fra to VM-sluttspill med Norge, og like mange som landslagssjef for Canada, føler jeg meg sikker på at Pellerud også takker og bukker for en 1-0-gevinst etter en kamp der Norge ikke lykkes med all verdens kombinasjonsspill.

Betryggende med en realist

Skulle det være et effektivt våpen å slå langt – mot Norges gode spiss Ada Hegerberg – tror jeg Even Pellerud er den første til å beordre en slik taktikk. For i mine øyne er det betryggende å ha en landslagssjef som er realist. Jeg tror Pellerud som oss andre har observert at Norge bare i små perioder klarte å dominere oppgjørene mot miniputter som Thailand og Elfenbenskysten, og kun i en omgang var i nærheten av vårt beste mot Tyskland.

Bergens Tidendes kommentator Tore Strand.

Spillemessig har det haltet for Norge i VM, og av den grunn er det ingen grunn til å legge opp til en for ambisiøs spillestil. Norge bør spille på det Norge er gode til, å organisere stramt i to bakre ledd, og ta vare på kontringer og mulige dødballsituasjoner. Som Norge gjorde etter sidebytte i møtet med tyskerne, den ene omgangen Norge har prestert noe som tilsier at Even Pelleruds elever har potensial til å nå langt i mesterskapet.

Les også

«Der tyskere og spanjoler har med seg hele verktøykassa kommer vi med en hammer og en spiker»

Begrensninger med ball

Det er heller ikke de beste forutsetningene for et finmasket kombinasjonsspill når Norge har to midtstoppere som ikke har sine fremste kvaliteter i den offensive biten. Marita Skammelsrud Lund og Maria Thorisdottir spiller sannsynligvis i det norske midtforsvaret, og begge har sin styrke i duellspillet. Med ball har begge vist klare begrensninger, noe som ikke er det beste utgangspunkt for en stil og en holdning om at det viktigste er å styre kampene.

SJEF MED STOR S: Even Pellerud. Berit Roald / NTB scanpix

Det at to av de norske profilene har forskjellig synspunkt for hvordan Norge skal spille mot England, trenger ikke å bety så mye. Det er stor forskjell i alder på Solveig Gulbrandsen og Ada Hegerberg, noe som kanskje er en forklaring på nyansene.34 år gamle Gulbrandsen har både historien og erfaringen med seg når hun utdyper hva som er best for Norge. Veteranen har sett hva som gagner det norske landslaget best. 19 år unge Ada Hegerberg tilhører det jeg gjerne kaller Barcelona-generasjonen, de som er født og oppvokst med strøken mesterliga-fotball via TV-skjermen på tirsdager og onsdager, der verdens beste spillere, og lag, briljerer på de aller beste fotballbanene.

Les også

«Her tar du feil, Solveig»

Seier viktigst

De aller fleste som spiller fotball vil gjerne kopiere noe slikt. De færreste har forutsetninger for å få det til. Det betyr ikke at Norge ikke bør tilstrebe seg både å spille god og morsom fotball, men jeg tror de aller fleste som benker seg foran TV-skjermen mandag kveld vil være mest opptatt av at Norge avanserer i VM.

Om det betyr at veien til målet er en lang ball fra Solveig Gulbrandsen frem til Ada Hegerberg, så gjerne det. De to er de som har det beste utgangspunkt for å avgjøre en kamp for Norge. På sitt beste er Solveig Gulbrandsen bedre enn alle andre norske midtbanespillere med sitt blikk, sitt driv, og sin teft for scoringer.

Ada Hegerberg er den som har det største potensialet. Så langt har hun bommet på flere sjanser enn dem hun har satt i mål, men stortalentet fra Sunndalsøra har en gjennombruddsstyrke som få. Derfor håper jeg hun og Norge får utnyttet den kvaliteten til det beste mot England.

Det vet helt sikkert Even Pellerud. Og det bruker å bli som den alltid tydelige og klare norske landslagssjefen bestemmer. Det er den beste garanti for et hyggelig resultat mot England.

 1. Les også

  Midt i VM drømmer de om OL i Brasil

 2. Les også

  Ni grunner til å tro på norsk VM-suksess

 3. Les også

  Norge møter England i VM, slipper favoritten Frankrike

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Kvinnelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Enkel norsk seier i svak VM-forestilling

 2. MENINGER

  «Ingen bryr seg om det er vakkert. Lov oss heller blod, svette og tårer!»

 3. FOTBALL

  «Morten Harket, Edvard Munch, Henrik Ibsen. Your team took a helluva beating»

 4. MENINGER

  Ni grunner til å tro på norsk VM-suksess

 5. FOTBALL

  Hylles for lidenskapelig tale: - Allerede tidenes landslagssjef

 6. FOTBALL

  Norges største stjerne mister VM