Meninger

Hvem skal ut?

Fallgrube. I ishockeyens eliteserie skal det på død og liv være ti lag selv om ikke alle er sportslig kvalifiserte.

Trenerene for ishockeylagene i Get-ligaen samlet på Karl Johan før ishockeyligaen starter. Fra v.: Espen Shampo Knutsen (Vålerenga) Tor Nilsen (Lillehammer), Aleksander Smirnov (Storhamar), David Livingston (Manglerud Star), Magnus Sundquist (Stjernen), Kenneth Larsen (Lørenskog), Petter Thoresen (Stavanger), Svein Ove Nermo (Kongsvinger), Mikael Kvarnström (Sparta) og Sune Bergman (Frisk Asker).
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Kongsvinger og Manglerud Star har fått friplass i Norges øverste hockeyliga. Veldig sent – lenge etter at de egentlig hadde planlagt for nok en sesong i divisjonen under – fikk de to klubbene forespørselen om å overta den plassen som Rosenborg (fikk ikke lisens) og Tønsberg (trakk seg) hadde kvalifisert seg for. Bestemmelsene tilsier at det skal være ti lag i Get-ligaen, samme hva. Begge lagene sa etter forholdsvis kort tid ja, ellers ville spørsmålet bare fortsatt videre nedover i rekkene.

Kongsvinger er oppe i eliten for første gang. Trener Svein Ove Nermo sier klubben og laget har store utfordringer foran debutsesongen, både sportslig og organisatorisk.

MS-krangel

I Manglerud Star har det internt vært sterk uenighet hvorvidt klubben igjen skulle satse på topphockey eller forbli en breddeklubb. Det til tross for at det de to-tre siste tiårene ikke har vært økonomisk grunnlag for å satse slik i klubben som har fått frem så mange toppspillere gjennom en glimrende ungdomsavdeling.

Norsk ishockey har dessverre altfor mange eksempler på klubber og ledere som ikke har klart å sette tæring etter næring i jaget etter å stable et slagkraftig lag på bena. Dette har blant annet også gått ut over breddeavdelingene i noen av klubbene. Det er altfor mange foreldre til unge spillere som har vært nødt til å stille opp for A-lagets skyld.

Bremsekloss

— Jeg håper bare folk på Kongsvinger er tålmodige, for vi kan ikke gjøre annet enn å ta små, små trinn av gangen, sa trener Nermo til Aftenposten tidligere i uken og lovet at han ikke skulle være pådriver for å hente spillere det ikke er økonomisk dekning for. Han bør ikke bare det, han bør i tillegg fungere som brems når ambisiøse ledere rundt ham ikke klarer å dy seg. Det er en formidabel oppgave for en trener.

Mange mener det er fint at flere unge norske spillere får prøvd seg for å finne ut hvor nivået i toppdivisjonen ligger. Men det ligger også en fare i at gapet mellom de beste og de dårligste blir så stort at resultatene bare ser håpløse ut. Og hvilken læreprosess er det egentlig å bare tape? Det er altså hvis det skjer de ansvarlige i de inviterte klubbene bør holde seg i ro på spillermarkedet.

Tiden er nok inne til igjen å diskutere en serie med åtte klubber, der hvert lag spiller tre hjemme- og tre bortekamper. Lørenskog har foreslått å senke antallet utlendinger fra syv til fem. Det er også et godt forslag. Færre middelmådige utlendinger og plass til norske talenter blir ikke bare billigere, det blir også bedre.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar