Meninger

«Heldigvis har idrettens folk skjønt at det er noe som er viktigere enn seier og tap, penger og prestasjoner»

KOMMENTAR: Idretten må skaffe seg et nytt språk. Viktig er ikke så viktig lenger.

Tomt for publikum under Champions League-kampen mellom Paris St. Germain og Borussia Dortmund onsdag. Foto: Handout / REUTERS

  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Da Silje Opseth tirsdag mistet seieren i Raw Air på Lillehammer på grunn av en regnefeil, var det fortsatt noen som kalte det en skandale. Bokstavene var ikke små.

Men skandale. I disse tider?

Nei, det var ikke skandaløst, bare en arrangørfeil.

Les også

Bekreftet: Eliteserien i fotball utsettes

Silje Opseth (t.v.) trodde først hun hadde vunnet, men så var det Maren Lundby som stakk av med seieren likevel. Foto: Geir Olsen, NTB scanpix

Like lite som det var tragisk at Liverpool-keeper Adrian gjorde en tabbe mot Atlético Madrid onsdag eller et problem at flere norske landslagsspillere sliter med formsvikt og skader foran Serbia-kampen.

Les også

Verdenscupfinalen avlyst: Kilde vinner verdenscupen

Foto: Vegard Grøtt

Det står så mye mer på spill

Akkurat i disse dager er ord som vi ellers holder oss med for å beskrive alle idrettens følelser som følger med – skandale, fortvilelse, fantastisk, utrolig – ubrukelige. Det er så mye mer som står på spill.

Så mye at vi må finne oss i at arrangementer avlyses, vinnere aldri blir kåret, inntekter blir borte, idrettsarenaer står folketomme, flere års treningsarbeid viser seg bortkastet, karrierer ødelegges.

Konsekvensene for idretten er så alvorlige og omfattende at det er umulig å overskue dem.

Heldigvis – og det er ingen selvfølge – har idrettens folk verden rundt skjønt at det er noe som er viktigere enn seier og tap, penger og prestasjoner.

Les også

La Liga utsettes i to uker - Real Madrid er i koronakarantene

Sindighet

Når vi ser hvor dramatisk koronaviruset griper inn i alle idrettslig aktivitet, er det nesten rart at ikke flere har brutt ut av fornuftens rammer og lagt ut om hysteri og meningsløse restriksjoner.

Idretten er viktig nok, men bare i sin egen verden.

Idrettens ledere har innsett det. Der vi har stusset over politikeres og regjeringers nøling med å iverksette kontante tiltak for å stanse pandemien, har vi sett at idretten avlyser arrangementer, stenger arenaer, holder aktive borte fra treninger, avbryter sesonger.

Arrangementer og kamper settes på vent, treninger annulleres, noen tiltak er så radikale at det både er forbløffende og imponerende. Egeninteresser settes til side.

Les også

Thorsby i karantene etter at lagkamerat fikk påvist koronasmitte

F.v.: Ottar Eide, generalsekretær i Ishockeyforbundet, Lars Hojem Kvam, leder av medier og kommunikasjon i Norges Håndballforbund, Øistein Lunde, Skiforbundet, Gro Tvedt Anderssen, kommunikasjonsdirektør i Fotballforbundet, og Karen Kvalevåg, generalsekretær i Norges idrettsforbund og kommunikasjonssjef Finn Aagard under en pressekonferanse i forbindelse med avlysninger i idretten. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Litt forvirrende

Ikke helt konsekvent, riktig nok, og derfor har vi sett merkelige utslag, for eksempel onsdag kveld. Liverpool spilte Champions League for fullt hus, PSG for tomme tribuner mens Arsenal og Manchester City ikke spilte i det hele tatt fordi noen av Arsenal-spillerne hadde håndhilst på en av Olympiakos ledere tidligere.

Liverpool og Atlético Madrid spilte for fulle tribuner onsdag. Foto: Jon Super / AP

Forvirrende, men tolerert fordi virustiltakene er i en panisk fase. At Erling Braut Haaland klager over at han må spille uten fans på tribunen og at Serbias landslagssjef er oppgitt over at han ikke får bruke sine Italia-baserte spillere mot Norge, kan vi velge å se som unntak.

Lederne har tatt ansvar

Idrettens ledere har i det store og hele vist ansvar og etisk bevissthet enda de vet at ingenting vil være seg likt når pandemien etter hvert er under kontroll. Økonomien vil være rasert, mye aktivitet er nedlagt, mange aktive har måttet se sine drømmers mål renne ut i ingenting.

Ille, naturligvis, for dem det gjelder direkte.

Men forferdelig, skandaløst eller ødeleggende er det bare på kort sikt. Idretten er mer enn øyeblikkets triumfer og tap. Den varige verdien av idrett – på alle nivåer i alle avskygninger, i alle aldre og samfunnslag – er ikke ødelagt av koronaviruset.

Man skal være forsiktig med å si at det kommer noe godt ut av dette. Men vi må kunne si at idretten ikke bare rammes, men også har fått en liten dose realitetsorientering.

Det kan ikke skade.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Idrett