Meninger

Her er «Årets lag» i eliteserien - så langt

<p>Larst Tjærnås har plukket ut de elleve han mener har vært best i sesongstarten.</p>

årets lag
  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Snart en tredel av sesongen i Tippeligaen er spilt. Det er på tide å synse litt om hvilke spillere som har utmerket seg i de ulike posisjonene, og sette dem sammen til et «Årets lag» så langt.

Det er ikke enkelt .

Det skal det heller ikke være. Men det gir grunnlag for mange artige diskusjoner og meninger. Jeg vi gjerne høre din. Her er mine utvalgte.

Keeper: Lars Hirschfeld, Vålerenga

Vålerengas innledning på sesongen har vært blandet. Dårlige prestasjoner har gitt flere gode resultater. Det hadde vært annerledes om ikke bakerste mann, Hirchfeld hadde opptrådd med autoritet og prestert på et så stabilt høyt nivå som den kanadiske keeperen har gjort.

Han leser spillet godt, har god oversikt i de aller fleste situasjoner, har gode reflekser og er tøff en mot en. Dessuten er han en god angrepsstarter, med presise utkast og utspark.

Høyre back: Alexander Aas, Strømsgodset

Kanskje et litt «feigt uttak», for Godsets kaptein har spilt stopper, og spilt meget stødig og godt i begge ender av banen. Ikke minst har han blitt en markant trussel på offensiv dødball, og den aller viktigste grunnen til at «Drammens stolthet» er forbedret i denne fasen av spillet.

Når jeg tar han ut som back er det fordi han har spilt der lenge, blant annet med undertegnede på aldersbestemte landslag, og jeg mener han er ligaens beste om han bekler denne posisjoner. God igangsetter, trygg med ball, stadig bedre i duellspillet.

Midtstopper: Fredrik Bjørck, Tromsø

Enda en gang er Tromsø IL blant de lagene som holder tettest bakover. Svensken i midtforsvaret skal ha sin store del av æren for det. Han er ikke alltid den som viser seg fram mest, men han er den typen midtstopper som gjør jobben uten å briljere.

Stort sett alltid riktig posisjonert, flink til å bryte foran motstandere i duellspillet, tøff og kompromissløs når det er behov for det. Har fart nok til sjelden å bli fraløpt, og er trygg med ball.

Midtstopper: Jim Larsen, Rosenborg

Dansken brukte litt tid til å tilpasse seg en liga som vektlegger andre ting enn han var vant med fra hjemlandet. Nå er han aklimatisert, og en bauta i midtforsvaret til ligaens eneste ubeseirede lag. Dessuten er han et lite monster på offensiv dødball, og scorer jevnlig.

Han er knallhard i kroppen, vinner de aller fleste dueller han er involvert i , enten det er i lufta eller langs bakken. Han har stor fart, noe som er nødvendig i et lag som ofte angriper med mange spillere, og som krever at de som er igjen dekker store rom.

Venstre back: Razak Nuhu, Strømsgodset

Har vokst til å bli ligaens beste kelner. Hans offensive bidrag er en viktig årsak til Godsets friske sesongstart. Han har stor løpskapasitet, og et fremragende følsomt venstreben. I en liga der kvaliteten på innlegg ofte er mildt sagt varierende er Nuhus innlegg påfallende ofte presise.

Han er god én mot én offensivt, og greier seg stort sett greit en mot en defensivt også. Han sliter av og til litt med posisjonering i et soneforsvar, og har begrensninger i lufta i egen 16 meter, men er en meget spennende type.

Høyre kant: Amin Askar, Brann

Bergenserne har hatt en svak start på sesongen, men nyinnkjøpte Askar har vært en av de som har stått fram positivt likevel. Han har et kollosalt tilslag på ballen, noe flere motstandere har fått merke når han har avsluttet, og scoret, fra distanse.

Dessuten er han meget løpssterk, og behersker området fra 16— til 16-meter i de aller fleste kamper. En annen stor fordel er hans anvendelighet, han kan bekle de aller fleste posisjoner i et lag. Lojal spiller med et høyt minstenivå, som sjelden gjør en dårlig kamp.

Sentral midtbane: Magnus Wolff Eikrem, Molde

En litt unorsk norsk spiller , en spiller som kan diktere spillet fra enten en dyp eller høy posisjon sentralt på banen.Har et godt tilslag på ball, enten til pasninger eller avslutninger.

Er spesielt flink til å kamuflere pasningene sine, ser ofte en vei og kan spille ballen i motsatt retning. Har utviklet de delene av spillet sitt som han fra før av ikke behersket godt nok, duellspill og det å dekke riktige rom til riktig tid. Ligaens mest spennende sentrale midtbanespiller.

Sentral midtbane: Ruben Yttergård Jensen, Tromsø

Ruben har slitt litt med å etablere seg på landslaget, der tempo og intensitet ofte har vært ett hakk for høyt. I hjemlig liga har han imidlertid både tempo og fotballhjerne til å være dominant.

Styrer spillet til TIL, og er veldig sjelden dårlig. Har en perfekt makker i Kara, som utfyller noe av fysikken Ruben mangler. God pasningsspiller, og har blitt bedre i spillet uten ball, hvor han offensivt truer farlige rom oftere enn før. Nå gjenstår bare å score hyppigere.

Venstre midtbane: Riku Riski, Hønefoss

Finnen har vært en stor overraskelse for de fleste, men viste allerede i vinter meget lovende takter. Har et driv og fart som gjør han veldig vanskelg å spile mot når han blir gitt rom.

Har også et venstreben som er så presist at han så langt har scoret fire ganger. Blir brukt som venstrekant og som hengende spiss, men er klart best som kant der han oftere kommer rettvendt mot en back som nesten alltid vil havne i problemer.

Spiss: Nikola Djurdjic, Haugesund

Sammen med Søderlund utgjør Djurdjic ligaens beste spisspar. En individuallist med smarte bevegelser, og med en ballbehandling som bør kunne gi han en kontrakt i en bedre liga om ikke alt for lang tid.

Behersker avslutninger med begge ben og med hodet. Har også blitt en stadig bedre lagspiller , jobber hardt også defensiv. God feilvendt også, kan ta imot og holde ballen oppe når laget er under press. På sitt beste et angrepsvåpen på egenhånd.

Spiss: Bjørn Bergmann Sigurdarsson, Lillestrøm

Islendingen har fått mye skryt, og ble klistret på merkelappen som mer spennende enn Zlatan på samme alder. Det er nok å ta i, men han er en spillertype med veldig mange styrker. God fart og utholdenhet nok til å kunne ta mange løp i stor fart.

Sterk i kroppen, vinner mange dueller i lufta mot større motstandere. Flink til å spille gjennom medspillere, og flink til å time løp som ofte sender han alene gjennom mot keeper. Nå har han også blitt kaldere i disse situasjoneen, og endelig kommer scoringene enhver spiss blir målt etter.

  1. Les også

    Rosenborg-spillerne ble buet på i 17. mai-toget etter pinlig hjemmetap

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger