Meninger

«Det oser ikke akkurat EM-sluttspill av mannskapet til Høgmo»

Det hjelper lite å ha flere alternativ, så lenge målteften svikter hos alle spissvalgene, skriver Tore Strand.

MÅLFATTIG: Alexander Søderlund mot Aserbajdsjan. RBK-spissen har fortsatt ikke scoret for Norge.
  • Tore Strand

NORGE — ASERBAJDSJAN 0-0

Mye kan tyde på at 0-0 mot Aserbajdsjan vil bli husket som kampen som stoppet de norske EM-sjansene. For å skusle bort to poeng mot ett av de svakeste lagene i gruppen – og det på hjemembane – er vanligvis ikke godt nok for dem som vil til sluttspill.

Det er lenge siden Norge har deltatt i noe slikt, og lenger kan det bli om ikke Norge fostrer spisser med teft. Internasjonal teft.

For det hjelper lite å bøtte inn mål i en ikke kvalitetssterk norsk eliteserie, så lenge en ikke lykkes i EM-kampene. Derfor kan en gjerne undres hvorfor det satses på en Alexander Søderlund som etter nitten landskamper ikke har scoret et eneste mål for Norge. Og hvorfor Per-Mathias Høgmo velger å ta ut en spiss og bytte inn en ekstra midtbanespiller så lenge Norge jaget en scoring, var også vrient å forstå.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Det at verken Joshua King, Søderlund eller innbytter Amada Diomande, og ta gjerne med Pål André Helland, scorer, har med manglende kvalitet å gjøre. Norge har i lang tid manglet spisser som scorer jevnlig på dette nivået. Derfor kjemper Island i toppen av sin gruppe, mens Norge vakler videre og må belage det meste på håp, tro og noen litt usannsynlige bragder i de neste kampene.Det at spissene ikke slo til, var likevel ikke den største skuffelsen fredag kveld. Nedturen het førsteomgang. Det er nesten ikke til å tro at Norge opptrådde så passive foran et nesten fullsatt Ullevaal. Norge lot Aserbajdsjan få trille ball i egne rekker, og deres kaptein Rasad Sadiqov fremsto som den reneste Beckenbauer rett og slett fordi Norge aldri presset gjestene skikkelig.

Les også

Norge pepet av banen etter skuffende forestilling

Det meste stemte dårlig for Norge før pause. Etter en åpning hvor noen lengre pasninger ga muligheter for Joshua King, falt Norge ned i et tempo som verken gavnet offensivt eller defensivt. Mangelen på aggressivitet førte til at Aserbajdsjan i store deler av omgangen kunne trille ball uten at Norge sto høyt nok til å skape trøbbel for gjestene.

Robert Prosinecki har tilført Aserbajdsjan en nye dimensjon med å spille mer direkte, og variasjonen i deres måte å angripe på ga tidvis trøbbel for Norge. Ikke minst hadde Tom Høgli store problemer på sin side, men Aserbajdsjan manglet nok kvalitet foran mål til å gi Ørjan Håskjold Nyland trøbbel.

Aserbajdsjans landslagstrener Robert Prosinecki dirigerer sitt lag.

Så mange sjanser skapte heller ikke Norge i en omgang der også dødballene gikk i hytt og pine. Ta med at Norges mest kreative spillere Martin Ødegaard og Stefan Johansen var tafatte og anonyme, så var det en av de tristeste omgangene et norsk landslag har prestert på hjemmebane på lang tid. Det kom seg etter pause, ikke minst fordi Martin Ødegaard fikk rom til å boltre seg i. Men selv da han fant Pål André Helland med en utsøkt pasning, ble det ikke scoring. Helland blåste ballen over, og da Even Hovland headet i stangen like etter, forsvant det siste håpet om seier for Norge.

Så lenge Bulgaria vant borte mot Malta, er bulgarerne i ryggen på Norge som nå er avhengig av et resultat i Sofia, eller mot topplagene, i de resterende kampene skal Norge sikre seg tredjeplassen som gir retten til kvalifisering.

Det skal holde hardt etter det tafatte og målløse oppgjøret mot Aserbajdsjan. Det snakkes om marginer etter kampslutt, men en kan også ta i bruk påstanden om mangel på kvalitet. Ikke minst i fremste rekke. Når Norge kun har scoret syv mål på seks kamper og ikke klarte å overliste et ordinært lag som Aserbajdsjan, så oser det ikke akkurat EM-sluttspill av mannskapet til Per-Mathias Høgmo.

Les også

  1. Hovland best på skuffende norsk dag

  2. Supportere merket hakekors i gresset: - De har ingen respekt

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Herrelandslaget fotball
  4. Aserbajdsjans herrelandslag fotball