Meninger

Fra taktisk bommert til genistrek

KOMMENTAR: Da Didier Deschamps tok ut spissen Oliver Giroud og satte inn kantspilleren Antoine Griezmann, fikk Frankrike orden på angrepsspillet.

Mathieu Valbuena (t.v.) er på vei til å omfavne Antoine Griezmann etter Frankrikes andre scoring. Reuters

 • Tore Strand
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For med Arsenal-angriperen på benken og Real Sociedad-vingen på banen, ble det fasong og trykk over det franske angrepsspillet. Plutselig så Karim Benzema ut som det han egentlig er, en god spiss, og dermed scoret Frankrike de to målene som sendte dem til kvartfinale.

Karim Benzema eller Oliver Giroud? Det har vært det franske angrepsdilemmaet i lang tid. Etter at Real Madrid-spiss Benzema kunne notere vel et år på det franske landslaget uten scoring, slapp Giroud til. Men dessverre for Arsenal-spissen uten suksess. Benzema ble tatt inn igjen, og har nå scoret fire mål på sine fem siste kamper for Frankrike.

Da Franck Ribery ble skadet før VM trodde mange at problemet ble løst med å spille begge samtidig. Også landslagssjef Deschamps ville gjerne prøve det. I kampen mot Sveits startet begge, og det kunne virke som en suksess etter at både Giroud og Benzema scoret, og Frankrike vant 5–2. ## Superbytte

Slik var det ikke mandag da motstanden ble et hakk bedre. For Nigeria ga franskmennene kamp den første timen. Ikke minst fordi de slapp lett til på sin høyreside der Benzema gjorde en elendig, defensiv jobb. I rollen som kantspiller så Benzema ut som en Bambi på is. I en time så ikke spissen som tidligere i mesterskapet har vist takter som tyder på at han er i form, ikke ut som noe annet enn en misfornøyd passasjer.

Tore Strand Jan M. Lillebø

Da Giroud måtte ut og Griezmann kom inn i det 62. minutt, ble angrepsspillet til Frankrike gradvis bedre. Griezmann gjorde en bedre jobb defensivt, og han sørget for at Nigeria fikk mer å gjøre da de franske angrepene oftere kom fra flanken. Og gradvis ble mulighetene både flere og større. Yohan Cabaye sendte et skudd i tverrliggeren, og Karim Benzema en heading Vincent Enyeama så vidt klarte å redde.Nigeria-keeperen bommet imidlertid stygt et minutt senere da han ikke klarte å fange en corner. Ballen havnet hos en ledig Paul Pogba som headet enkelt i mål. På overtid fosset Mathieu Valbuena inn i feltet og slo ett innlegg Nigeria-stopper Joseph Yobo, hardt presset av Griezmann, satte i eget mål.

Slitt de siste mesterskapene

Dermed sikret Frankrike seg avansement uten å imponere. Etter friske takter i gruppespillkampene, var det lenge noe tamt over Frankrike i går. Men akkurat det betyr ikke all verden for Les Bleus så lenge de er videre i turneringen. Noe som ikke har vært noen selvfølge for Frankrike i de siste mesterskapene.

Etter finaletapet for Italia i 2006, har Frankrike slitt. Ikke minst med et generasjonsskifte etter at Zinedine Zidane og hans kolleger ga seg. Dessuten kom den store nedturen i 2010 da de franske spillerne kranglet for åpen VM-scene. Nicolas Anelka fikk 18-kampers karantene, og Patrice Evra var frontfigur for sutregjengen som reiste hjem fra Sør-Afrika i skam.

Nå har Didier Deschamps bygd et lag det går an å tro på igjen for franskmennene, og 45-åringen vet litt om det å vinne. Han var ikke den aller beste spilleren da Frankrike vant VM på hjemmebane i 1998 og EM to år senere, men han var en av de viktigste. Det var Deschamps som pratet og tok kommandoen, som dirigerte og gikk foran i krigen. Nå har han bygd et lag som har yppet seg, og som virker solid og robust.

Så ikke ut som en mester

Det så vi i mandag da Nigeria åpnet kampen bra. Men afrikanerne hadde ikke den kvaliteten i fremste rekke som var nødvendig for å nå sin aller første kvartfinale. Emmanuel Emenike ble effektivt kneblet av den franske stopperduoen Raphael Varane og Laurent Koscielny. Og Ahmed Musa som skremte Argentina tidligere i turneringen, slapp aldri til i et fransk forsvar som så langt har imponert i VM.

Kaptein og keeper Hugo Lloris har spilt godt gjennom hele turneringen, og i solide Mathieu Debuchy og utskjelte Patrice Evra har Frankrike en solid backduo. Varane og Koscielny leverte en god kamp, og på midtbanen har Frankrike en gjeng spillere som både har spilleforståelse over gjennomsnittet, og løpskapasitet så det holder.

Karim Benzema hadde flere store sjanser i kampen. Reuters

Frankrike har en VM-historie som forteller at enten ryker de ut i gruppespillet, eller så når de minst en semifinale. De har spilt semifinale i 1958, 1982 og i 1986, i tillegg til seieren i 1998 og finaletapet i 2006.Etter fire VM-kamper har franskmennene kun sluppet inn to mål. De kom til og med etter at Frankrike ledet 5–0 mot Sveits. Da Frankrike selv ble verdensmester på hjemmebane i 1998 kom tittelen etter kun to baklengs i hele turneringen. Det samme skjedde med Italia som vant i 2006, og med Spania som gikk til topps fire år senere.

På en dag da Frankrike ikke trengte å ta ut sitt aller beste for å avansere, kan slike tall være kjekt å trøste seg med. Frankrike så ikke ut som en verdensmester i går. Det har heller ingen andre lag gjort så langt.

Les mer om

 1. Sportsblogger

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Franske stjerner spares mot Norge

 2. FOTBALL

  Benzema om landslagssjefen: - Bukker under for presset fra et rasistisk parti

 3. FOTBALL

  EM-kongen etter å ha sendt vertene til himmels: - Vi er som små barn!

 4. FOTBALL

  Frankrike siste 10 år: Sexskandaler, mytteri og juks

 5. FOTBALL

  Frankrike til himmels etter to sene mål

 6. FOTBALL

  Cantona antyder rasisime i fransk EM-uttak