Tjærnås tar med 39-åring på «vårens lag»

BLOGG: Lars Tjærnås mener disse elleve har vært vårens beste spillere i eliteserien. Og blant de utvalgte er en 39-åring.

Vålerengas Kjetil Wæhler (39) er med på Lars Tjærnås' «vårens lag». Her er forsvarskjempen i duell med Mjøndalens Christian Gauseth.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Selv om enkelte landsdeler ikke har kjent følelsen av sommer i særlig grad, viser kalenderen og primstaven at det er nettopp det. Da er det på tide med et «vårens lag» fra eliteserien. Som alltid er det jevnt i mange posisjoner, og jeg har valgt et offensivt3-4-3 som utgangspunkt.

Stabæks keeper Mande Sayouba har kun sluppet inn elleve mål så langt i år.

Keeper: Mande Sayouba, Stabæk

Uttaketer ikke en gave på bursdagen (fyller 22 år i dag). Det er et resultat av at keeperen fra Elfenbenskysten har vært både stabil og reddet det han bør ta, men også vært direkte kampavgjørende i flere matcher for årets store overraskelse. Har det meste en keeper trenger, og har alder og egenskaper som gjør det realistisk å tro at han en dag kan stå i mål i en av Europas store ligaer.

Midtstopper: Stefan Strandberg, Rosenborg

Ligaens beste stopper denne våren, etter min mening. Det skyldes mest at han har blitt bedre til det som er desidert viktigst for en midtstopper — forsvare eget mål og hindre målsjanser. Særlig er han dominant på innlegg der han både står påfallende ofte hvor ballen kommer, og der han har spenst, timing og styrke til å få den vekk fra farlige rom. Blir et stort tap for Rosenborg når han forsvinner i sommer.

Midtstopper: Kjetil Wæhler, Vålerenga

Det beste argumentet for å ta med 39-åringen er å se forskjellen på Vålerengas forsvarsspill med og uten veteranen. Når han er på banen, dirigerer han medspillere rundt seg på plass, tar styring og organiserer laget. Men, uten å ha egenskaper én mot én kunne han ikke forsvart en plass her. Det har han i form av at han sjeldeneller aldri blir fraløpt og like sjelden taper en duell i lufta.

Kaptein Morten Morisbak Skjønsberg har levert for et Stabæk på andreplass.

Midtstopper: Morten Morisbak Skjønsberg, Stabæk

Enda en veteran som har hatt noen av sine beste år i svensk fotball. Nå er han Stabæks sjef på banen og Bob Bradleys forlengende arm. Sammen med Nikolai Næss utgjør han et stopperpar som utfyller hverandre perfekt, men 32-åringen er fortsattlett i steget og tetter igjen de farlige rommene før motstanderne rekker å utnytte dem. Er i tilleggrolig og trygg med ballen i bena, og løser de fleste én mot én situasjoner elegant.

Høyre kant: Veton Berisha, Viking

Har energi til å lyse opp hele Rogaland hvis det lokale kraftverket skulle svikte. Er den i hele ligaen som løper lengst i stor fart. Plager forsvarsspillere konstant gjennom 90 minutter, i kamp etter kamp. Har også blitt roligere foran mål , og åtte scoringer er et veldig respektabelt tall for en som også gjør en gigantisk jobb for medspillerne ved siden av. Kan være tapt for Viking fra i sommer, noe som vil svi stygt.

Rosenborgs Mike Jensen har vært ligaens beste så langt, ifølge Tjærnås.

Sentral midtbane: Mike Jensen, Rosenborg

Ligaens beste og mest komplette spiller denne våren. Har det meste. Delvis løper han litt mer og litt raskere enn de fleste. Det vesentlige er at han kombinerer dette med å ha kontroll på ballen. Har vært en skapende kraft bak Rosenborgs imponerende offensive spill i flere kamper, og har 11 assists til nå, flere av dem på grensen til å være rene kunstverk.

Sentral midtbane: Christian Grindheim, Vålerenga

31-åringen har blitt litt glemt i skyggen av de mange unge spillerne som har dominert ligaen og blant de like unge som får sjansen på landslaget. Han spiller imidlertid kanskje sin aller beste fotball i karrieren. Han har alltid vært en leder, men nå flytter han også bena raskere og lengre enn på flere sesonger. Seiersmålet hans på overtid mot Viking kom etter et langt løp han neppe hadde orket de par siste årene.

Venstre kant: Mohamed Elyounoussi, Molde

20-åringen var den kantspilleren i ligaen som scoret klart flest i fjor, og ser ut til å bli det samme i år. I en nasjon som savner naturlige målscorere, er det egenskaper vi bør verdsette høyt — så høyt at landslaget etter hvert bør ha bruk for han. Han er nemlig mye mer enn kun en målscorer, og unndrar seg ikke den defensive jobben en kantspiller må ta. Har en følsom og effektiv teknikk med ballen i bena.

Høyre spiss: Pål André Helland, Rosenborg

Har det høyeste målscorersnittet i ligaen denne våren, med åtte mål på kun syv kamper. Det er argumenter gode nok, men pluss for at han også gjerne assisterer til scoringer, og i tillegg vinner én mot én-kampene på sin side mot stort sett alle backer han møter. Har en x-faktor over spillet som gjør at han kan avgjøre en kamp nesten alene.

Spiss: Alexander Søderlund, Rosenborg

Toppscoreren har også misbrukt en del store sjanser, og har ikke fått det til å løsne i landslagsdrakta. Han har likevel mer enn fortjent plassen på laget her. Ser lettere og mer bevegelig ut enn på lenge. Tidligere truet hansjelden bakrom. Nå må motstanderen ta hensyn til ham også her. Er meget god på innlegg, smart til å bevege seg inne i 16-meteren og sterk når ballen når ham.

Stabæks Adama Diomande har hatt mye å juble for denne sesongen. Spissen ble også belønnet med landslagsspill.

Venstre spiss: Adama Diomande, Stabæk

Får en fri rolle som spiss på dette laget. Det kler han, for 25-åringen er den spissen i ligaen med det bredeste registeret. Han er bevegelig, sterk i kroppen og ikke minst har han er en nærteknikk som gjør at han nesten alltid kommer ut av trange situasjoner med ballen fortsatt klistret til benet. Kan score mål på nesten alle måter, etter innlegg, soloprestasjoner og med ulike avslutningsteknikker.

Benken (der også mange andre var nær å havne):

Håkon Opdal (Start), Espen Ruud(Odd), Ole Selnæs (Rosenborg), Iver Fossum (Strømsgodset), Moryke Fofana (Lillestrøm), Ernest Asante (Stabæk), Daniel Fredheim Holm (Vålerenga).

Trener: Bob Bradley

Hvem ville du hatt med på «vårens lag»?