Meninger

«Spiller man på det svenske landslaget, da er man per definisjon en verdensklassespiller i egne øyne»

KOMMENTAR: Hvis noe er typisk svensk i fotball, så er det evnen til å få noe ut av dårlige kamper. Som mot Norge.

Andreas Granqvist og de andre svenske spillerne har kommet seg til flere mesterskap med et helt ordinært lag. CARL SANDIN / BILDBYRÅN

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Sverige presterte nesten ingenting i kampen i Stockholm, bortsett fra målet som ga 1–1. Men det er bortimot sikkert at Sverige kommer til å være med i EM-sluttspillet 2020. Uten stjernespillere, uten fotball som det er noen vits i å se på hvis det er noe annet på TV, men med den gjennomsvenske egenskapen å kare seg igjennom tungt terreng og nå et resultat.

Det svenske fotballandslaget har vært slik i et halvt århundre. Svenskeflaks, har vi snøftet, og det har noen ganger sett slik ut. Men et lag som har tilsynelatende flaks i årtier, har naturligvis noe mer. Noe Norge mangler.

Norsk storhetstid var på 1990-tallet, da vi var med i to VM-sluttspill og var hysterisk stolte. Men Sverige gikk ut av tiåret med en VM-bronse (1994), Norge med ingenting.

 • Mange har lest denne saken. Har du? Svenskene var langt nede etter det norske «sjokket»: - Pinlig for nasjonen

Urokkelige tanker

Hva har svensk landslagsfotball som Norge har manglet? Ett svar er åpenbart. Bedre enkeltspillere – tidligere. Den svenske konkurranseholdningen har gitt mange spillere på høyt internasjonalt nivå, med Zlatan som den fremste.

Men den har også fostret de nødvendige arbeidshestene som lojalt utfører oppgavene. Årets svenske versjon, og det som kom til kvartfinale i VM i fjor, har nesten bare slike, men også når stjerner mangler, er spillernes selvtillit og seiersvilje urokkelig.

I idrett skal man aldri nedvurdere betydningen av tradisjoner. Spiller man på det svenske landslaget, da er man per definisjon en verdensklassespiller i egne øyne. Da går man til verket med brystkassen først.

Les også

Klamrer seg til håpet om direkte EM-billett: – Ikke ta for gitt at Spania slår oss

Emil Forsberg har akkurat utlignet mot Norge. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Svenskene tviler aldri

Når det også ligger i tradisjonene at alt løser seg til slutt bare man ikke gir seg, som historien også har vist, blir man heller ikke forstyrret av midlertidig motgang. Selv om lagkaptein Andreas Granqvist så ganske nedslitt ut i Norge-kampen, var nok hverken han eller de andre i tvil om at det ville ordne seg til slutt.

Til og med veteranen Andreas Granqvist var kanskje aldri i tvil om at det ville bli poeng mot Norge. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

En svensk landslagsspiller tviler heller aldri på hva som er oppgaven. Spilleprinsipper, formasjon og krav til spillerne har vært de samme siden 1980-tallet. Ingen diskusjon.

I denne oppramsingen av svenske egenskaper ligger også de mål Norge må streve mot. Historien har vi ikke. Men nå har vi langt på vei de spillerne vi trenger. Nå gjelder det å holde tak i det som er blitt bra og vente på at de unge spillerne får den erfaringen som trengs i de vanskelige og viktigste kampene.

Den som Sverige alltid ser ut til å ha.

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Svenskene var langt nede etter det norske «sjokket»: – Pinlig for nasjonen

 2. MENINGER

  Tjærnås-analysen: Disse fem må stå frem mot Sverige. Ødegaard er ikke en av dem.

 3. FOTBALL

  «20-åringene flokker seg for å sitte på fanget til farbror Lars»

 4. FOTBALL

  Norges landslagssjef fortsetter: Slik begrunner han valget

 5. FOTBALL

  Lagerbäck vil synge «Ja, vi elsker» i Sverige: – Lærte den da jeg fulgte med på ski

 6. MENINGER

  «Hva er vel Norge for Spania? En middelmådighet, piffet opp med Martin Ødegaard».