Meninger

Bø-brødrenes store dag

KOMMENTAR: Vi er tett på idrettens fineste verdier når vi ser hvordan brødrene Tarjei og Johannes Bø gleder seg på hverandres vegne.

BRØDRE: Johannes Thingnes Bø (til venstre) og broren Tarjei havnet begge på pallen lørdag.
  • Knut Langeland

Tårer, omfavnelser, ekte omsorg og felles lettelse. Tarjei og Johannes er barske gutter med mye humør og en karakteristisk verbal slagferdighet. I Kontiolahti brast den tøffe fasaden og vi fikk et glimt inn i den private sfæren. Der hvor søskenkjærligheten og fellesskapet og de tette båndene råder. Der hvor hjertene banker.

I det følelsesladde glimtet så vi mye av historien fortalt. Om hvordan brødrene fra Stryn har løftet og båret og latt seg inspirere av hverandre. Om hvor tett sammenvevd deres liv og karrierer har vært og er blitt. Om den enes avhengighet av den andre. Om den inderligheten de kjenner for hverandre.

Sjalu Simon

Det er ikke selvsagt i et beinhardt konkurransemiljø at den egenskapen skal skinne så tydelig gjennom. Selv blant brødre. For toppidretten bærer i seg, ikke bare kimen til edelhet, men også kimen til misunnelse og svartsyke. Det er vel kjent langt utenfor skiskyttermiljøet at Simon Fourcade var dypt sjalu og lenge hadde store problemer med å akseptere at lillebroren Martin utviklet seg til å bli verdens beste skiskytter, mens han selv aldri klarte å etablere seg blant de aller beste.

Brødrene Bø har sant nok et litt annet utgangspunkt. Tarjei er tross alt sju ganger verdensmester allerede, og én gang olympisk mester, mens Johannes tok sitt første seniorgull lørdag i Kontiolahti. De tilhører slik sett verdenseliten begge to.

Likevel er det opplagt en utfordring selv for en verdensmester å se lillebroren komme bakfra og erobre den mest fremtredende plassen i gruppen, slik Johannes nå er i ferd med å gjøre. Det er riktignok en varslet utvikling, for Johannes Thingnes Bø har i flere år allerede blitt betraktet som en kommende stjerne. Han gjør ikke noe annet nå enn å oppfylle sitt eget potensial. For tre år siden ble 21-åringen tre ganger verdensmester for juniorer.

Norges håp

Foran dette VM var han Norges fremste håp. Ikke minst fordi mesterskapet arrangeres nettopp i Kontiolahti. Det var her han tok sine tre junior-VM-titler for tre år siden, og det var her han gjorde rent bord og tok sin tredje, fjerde og femte verdenscupseier omtrent på denne tiden i fjor.

Det krever atskillig mental styrke i en slik situasjon, der så mye skal forsvares, å innfri på første forsøk. For i dette VM bærer lillebroren fra Nordfjord alene mye av nasjonens forventninger.

Inntil lørdag gjorde han iallfall det, for storebror Tarjeis oppsiktsvekkende comeback bærer bud om at børen kanskje kan fordeles. Etter en kranglete sesong med sykdom og motgang, slo 26-åringen til med tredjeplass på sprinten. Av blant andre Ole Einar Bjørndalen ble det beskrevet som lørdagens aller største prestasjon. På omtrent samme viset var det da han for to år siden kjempet seg inn til gull på fellesstarten i VM i Nove Mesto. Etter å ha vært ute med en bakterieinfeksjon gjennom hele sommeren og høsten i forveien.

Reiser seg

Slik er det nesten i ferd med å bli et karaktertrekk ved Tarjei Bø, denne evnen til å reise seg og levere når det gjelder som mest. Da blir det plutselig grunn til å glede seg til fortsettelsen.

PS. Mellom brødrene Bø kilte canadieren Nathan Smith seg inn. Sammen med resten av den canadiske troppen kom han til Kontiolahti direkte fra Herresåsen på Voss. Der har de forberedt seg under fine, men tidvis vindfulle forhold. Det fikk de betalt for i går. Ikke siden Myriam Bedards gull og sølv i VM i Borovetz i 1993, har Canada vunnet medalje i VM i skiskyting.

Les også

  1. Eckhoff: - Et VM i vær

  2. Hegle Svendsen: - En parodi fra start til mål

  3. Gull-Bø: – Flaut å grine på TV, men dette er skikkelig stort

  4. "Det blir familien Bø mot resten av verden"

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Johannes Thingnes Bø
  4. Tarjei Bø