Meninger

Der røk pokalen?

<p><strong>ATHEN:</strong> Var det EM-deltakelsen som glapp da linjemannen vinket av Daniel Braaten? Åge Hareide gikk til sengs med en ekkel følelse etter Hellas-kampen, kommenterer Adresseavisens Kjetil Kroksæter.</p>

ATEN, HELLAS 20061007Her kunne Daniel Braaten utliknet til 1-1 i EM-kvalifiseringskampen mellom Hellas og Norge lørdag kveld. Han ble feilaktig avblåst for offside, og Norge tapte kampen 0-1.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Cornelius Poppe - Scanpix

 • Kjetil Kroksæter

Den slovakiske linjemannen kan bli vår Nemesis, slik Jan Suchoparek ble det i 1995. For du husker vel Jan Suchoparek, den tsjekkiske backen som aldri skulle fått lov til å score på Norge? Norge ledet 1-0 og var seks minutter fra å være EM-klar. Alf Inge Håland ga Suchoparek litt rom og der smalt han til med sitt livs scoring. Etterpå tapte Norge bortekampene mot Tsjekkia og Nederland. De to fikk EM-billettene.

Turneringens avgjørende øyeblikk var der og da, i det 84. minutt i den tredje siste kampen.

— Lørdag satt Åge Hareide igjen med den samme nevrotiske følelsen som Egil Olsen hadde den kvelden: Der røk pokalen. På flyet hjem innrømmet begge at tanken har streifet dem.

Drillo hadde sjansen til å rette opp, men den glapp da han ble utsatt for den senere korrupsjonsdømte dommeren Kurt Rötlisberger i returkampen i Praha. Marginene var imot og medgang var vendt til motgang.

— Seieren kunne vært vår i Athen. Landslagssjefen ville vært strålende fornøyd med uavgjort også. I denne gruppa handler det om å komme seg foran enten Hellas eller Tyrkia til slutt, innbyrdes oppgjør kan bli dobbelt så viktige og dette var en glimrende mulighet til å skaffe seg overtaket på favoritten.

Nå må Norge trolig slå Hellas på Ullevaal. Etter det vi så mot Moldova, så kan det bli like tøft som å vinne i Athen.

Norge skapte fem-seks kvalifiserte målsjanser i Athen, hjemmelaget fikk to. Prestasjonen, særlig etter en shaky start, var veldig, veldig bra.

Det er begredelig at en slik kamp skal bli sittende som et negativt minne.

Fotball handler om å være på hugget i de avgjørende øyeblikkene.

Nordmennene var på hælene etter regnsjokket, men slapp med skrekken i starten. Det gjorde de ikke da de ga Kostas Katsouranis et øyeblikks fred. Verst var det å ikke utnytte noen av de sjansene som bød seg. Ole Gunnar Solskjær var selvransakende bitter, Ole Martin Årst var fortvilet over å misbruke sin megasjanse.

De beste lagene, de som når lengst, de setter slike sjanser.

Ellers er det mye positivt å ta med inn i vinteren. Spillernes innstilling, den offensive tankegangen og evnen til å justere seg inn i kampen, vitner om et kollektiv som fungerer og som er i stand til å kamuflere de betydelige manglene i individuelle ferdigheter.

Åge Hareides litt defensive grunnholdning viker for et voksende mot.

Han gjorde gode grep og bytter som hadde fortjent belønning. Laget fremstår gradvis mer i henhold til hans visjon om å kunne variere spillet og skape sjanser langs bakken så vel som på lange oppspill.

Når vårsola smelter snøen er vel også den nevrotiske følelsen fra Athen glemt.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Bittert for Braaten

 2. FOTBALL
  Publisert:

  - Helt ubegripelig

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Huseklepp reddet Norge

 4. FOTBALL
  Publisert:

  - Hyggelig å få sjansen

 5. MENINGER
  Publisert:

  - Ikke bare flaks

 6. MENINGER
  Publisert:

  BT-KOMMENTAR: Luftveien til EM