Skal Flovik sparkes, bør flere følge ham ut døra

KOMMENTAR: Bård Floviks jobb henger i en tynn tråd. De som ansatte ham bør heller ikke føle seg trygge, skriver Rune Robertsen.

Hovedtrener Bård Flovik (til høyre) på benken i Molde søndag kveld. Sammen med han fysisk trener Truls Hallen og assistenttrener Lars Petter Andressen.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

TIL havnet ned på direkte nedrykksplass etter 0–3 i Molde søndag kveld. Reaksjonene lot ikke vente på seg etter det tredje strake tapet i Eliteserien. Ingen i Tromsø vil se på tabellen etter 13 serierunder. Det er bare til å bli trist av.

Den offisielle supporterklubben krevde kort tid etter kampslutt Floviks avgang. Sosiale medier flommet over av mishagsytringer. I all hovedsak mot treneren – noe som har gjentatt seg etter en rekke kamper denne sesongen.

Det er derfor ingen nyhet at Floviks stilling er utsatt. Det har den vært en god stund, og nå eskalerer presset mot den godt gasjerte TIL-trenerens jobb.

Han lever på resultater, og forventninger om et lag som skal begeistre publikum – særlig på hjemmebane. Der er vi ikke akkurat pr. i dag.

En direkte uttalt målsetting om å bli blant de åtte beste ser bare mer og mer absurd ut jo lenge ned på tabellen TIL kryper. Nå har de kun ett lag å passere på vei mot jumboplass.

Les også

Supporterleder krever at Flovik får sparken: – Jeg kan ikke forstå at han har spillerne på sin side

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø, kommenterer situasjonen i Tromsø.

Men dette er langt fra bare Floviks verk alene. Sportssjef Svein-Morten Johansen er Floviks overordnede, med hovedansvar for kjøp og salg av spillere. Over der igjen sitter TIL Holding-styret med Per Aronsen som leder. Glem heller ikke Stig Bjørklund, nyansatt styreleder i Tromsø Idrettslag, som på papiret må ansette og avsette en A-lagstrener.

Duoen Johansen/Aronsen hadde de samme rollene i klubben da Flovik ble ansatt for 22 måneder siden – i august 2015. Den gangen avsatte de Steinar Nilsen og valgte å flytte opp Flovik fra en assistenttrenerrolle i klubben.

Verken for første eller siste gang skjer det at en klubb tar det «enkle» valget gjennom å ansette nummer to i trenerteamet som nummer en én.

Det gikk galt da TIL ansatte Otto Ulseth i 2005, og det gikk galt da TIL ansatte Agnar Christensen i 2013.

Dessverre valgte ikke Tromsø Idrettslag å gå dypt nok i trenermarkedet etter at Nilsen ble avsatt.

Der og da hadde de muligheten til å se hva som fantes av andre muligheter. Om ikke akkurat da – så i det minste etter sesongen 2015. Da hadde det nåværende trenervalget vært langt lettere å forsvare.

UTSATTE: Her er sportssjef Svein-Morten Johansen (til høyre) sammen med trenerteamet fra brakka på Alfheim i januar 2016. Fra venstre keepertrener Inge Takøy, fysisk trener Truls Hallen, assistenttrener Lars Petter Andressen og hovedtrener Bård Flovik.
Les også

Se scoringene fra Moldes seier over Tromsø

Hvis TILs klubbledelse nå velger å avsette Flovik og hans trenerteam, og igjen påføre TIL kostnader i mangemillionersklassen, hvordan skal vi kunne stole på at de denne gangen tar rett valg?

Skal ikke også de måtte stå til ansvar på samme måte som hovedtreneren, selv om han er den som har den daglige oppfølgingen av laget?

Selvsagt skal de det, og nå er det opp til eierne av TIL å finne ut hvor de vil ta klubben videre. Klubbens majoritetseiere er i dag Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft med totalt over 50 prosent av aksjene. Hva de vil med klubben framover – i det ligger også trenerspørsmålet – er der prosessen egentlig starter.

Banken og kraftselskapet har gjennom mange år vært viktige støttespillere for TIL, og kom inn som eiere i 2009 for å sikre klubbens videre eksistens. Jeg tror ikke de vil sitte stille å se på at laget for andre gang på fire år rykker ned, og jeg tror konsekvensene vil gå ut over flere enn bare en hovedtrener.

TIL-EIER: Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge.

Å drive en fotballklubb er noe helt annet enn å drive en normal bedrift. Men hvilken eier i det private næringsliv hadde godtatt valgene som er gjort de siste årene, med påfølgende svake resultater?

Dersom TIL de neste ukene velger å fjerne hovedtrener Bård Flovik, samt hans støttespillere Lars Petter Andressen og Inge Takøy, vil det koste klubben i størrelsesorden 3–4 millioner. Ansettelsen av erstatterne kommer i tillegg.

Jeg tror ikke penger i dette tilfellet er TILs største problem. Det sitter en snill mann ved navn Trond Mohn i Bergen som kan komme til unnsetning, og uansett vil det være dyrere å rykke ned hvis klubbledelsen og eierne finner ut at trenerteamet må byttes ut.

STØTTER TIL: Trond Mohn gir mye penger til Tromsø Idrettslag. Langt fra alt har gitt avkastning.

TIL har siden sommeren 2013 blitt et godt etablert bunnlag i Eliteserien. Det stoppet ikke klubbledelsen ved direktør Stig Arne Engen fra å proklamere at TIL skulle komme på øvre halvdel i år da sjenerøse Mohn i vinter ga fem millioner kroner i direkte støtte til A-lagssatsingen.

På hvilken faglig basis annet enn synsing skulle fem millioner kroner endre et lag fra å ligge i bunnstriden til å være et lag på øvre halvdel nærmest over natta?

Presset på Bård Flovik hadde aldri vært så stort om målet i stedet hadde vært å berge plassen, men så er heller ikke bunnstrid særlig salgbart ute blant verken folk flest eller sponsorer.

Status 13 kamper ut i Eliteserien er TIL et lag på vei ned i 1.-divisjon. Tilskuerne rømmer fra tribunene. Sentrale spillere er på vei bort.

Derfor er det mest synlige og enkle trekket å gjøre noe med hovedtreneren. Da viser man utad handlekraft i et desperat forsøk på å få kortsiktige resultater.

Men før vi havner der er det eiere som må snakke sammen, og se om det kanskje er andres roller enn bare Floviks som bør vurderes. Kontinuitet er et nøkkelord for å lykkes, og ved å avsette dagens hovedtrener vil man måtte starte helt på nytt igjen.

Tromsø lider med TIL, og vi er rett og slett «søkke lei» av nedrykksstrid. Dette laget er ikke på vei mot noe 100-årsjubileum byen verdig i 2020.

Hører du, Jan-Frode Janson?

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk