Meninger

Norges holdning er ødeleggende for Tour de Ski

FORLATER TOUREN: Emil Iversen sammen med Norges landslagssjef Vidar Løfshus (til venstre) etter seieren på 15-kilometeren i Oberstdorf. Stemningen var god i den norske troppen. Nå reiser Iversen hjem.

KOMMENTAR: Den tidlige hjemreisen gjør at den meget sterke prestasjonen til Emil Iversen havner i skyggen.

  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

OBERSTDORF: Nok en gang, nesten akkurat ett år siden sist, leverte Emil Iversen et kjempeløp i Oberstdorf, byen som skal huse ski-VM om tre år.

Iversen fikk sitt gjennombrudd i den tyske skibyen for tre år siden. I fjor vant han 15-kilometeren og nå gjentok han bragden.

Dessverre havner seiersløpet i skyggen.

Fordi temaet etterpå var nyheten den norske leiren slapp rett etter målgang: Emil Iversen skal midtveis reise hjem fra Tour de Ski.

Dermed har vi havnet der vi ikke skulle være.

Les også

Her gjemmer han seg, mannen bak Klæbos stålpsyke

Dagen før årets tour startet i Toblach skrev jeg kommentaren «Bare dette ikke blir et spørsmål om når Klæbo skal dra hjem». Så langt i konkurransen har Klæbo dominert. Samtidig har det hver dag vært uvisst om han vil fullføre. Heller ikke etter fellesstarten i Oberstdorf kunne den norske lagledelsen garantere at langrennssportens store stjerne fullfører touren og går den siste etappen opp Alpe Cermis på søndag.

Emil Iversen ligger på tredjeplass i Tour de Ski-sammendraget. Ved at han nå reiser hjem, signaliserer Norge at Tour de Ski betyr lite.

OMDISKUTERT: Valget om å forlate Tour de Ski midtveis førte til mange spørsmål under pressekonferansen onsdag ettermiddag.

At Iversen reiser hjem er ille. Skulle Klæbo gjøre det samme, nærmer det seg en skandale.

Holdningen det norske laget viser er ødeleggende for Tour de Ski som konsept.

Noe av bakgrunnen er at langrennssporten kjemper en knalltøff kamp for å øke interessen og beholde sponsorinntektene. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har lyktes svært godt med Tour de Ski. Det er blitt langrennssportens nest viktigste begivenhet ved siden av VM og OL.

Les også

Petter Northug, du er herved savnet!

Mange har vært kritiske til at stjerner som Therese Johaug og Charlotte Kalla dropper hele touren. Det hadde naturligvis vært flott om de to hadde deltatt, men min holdning er at det skader konseptet langt mer å ta det valget Iversen nå gjør.

Verken Kalla eller Johaug har vært et stort samtaletema de siste dagene. Nye stjerner får skinne når de beste ikke deltar. Når derimot en etappevinner, som også kjemper i toppen av sammendraget, hopper av, rettes oppmerksomheten mot nettopp det.

NY STERK SEIER: Emil Iversen tok frem kjempekreftene på 15-kilometeren i Oberstdorf.

TV-publikum i Norge og utlandet får inntrykk av at Tour de Ski betyr veldig lite. Slikt kan påvirke interessen og også attraktiviteten hos sponsorene. Da Martin Johnsrud Sundby gikk 15-kilometeren i Vancouver-OL i 2010 for å få en gjennomkjøring, førte det naturlig nok til at mange stilte spørsmål. Bruker man et OL-renn for å få en gjennomkjøring?

Norges holdning i Tour de Ski havner i samme kategori.

Rent egoistisk er det lett å forstå at Emil Iversen velger som han gjør. Han ønsker for en gangs skyld å lykkes i et mesterskap, i likhet med alle de andre tour-deltagerne.

Les også

«Det er normalt å være defensiv. Klæbo er unormal»

Det er lederne hans i skiforbundet som må ta ansvaret. Det er de som lar norske løpere «shoppe» de distansene de ønsker å gå, uten hensyn til at de faktisk er en del noe større.

Norsk langrenn er blitt beskyldt for å være arrogant. Holdningen som blir utvist under Tour de Ski bygger dessverre opp under dette bildet. Det handler om respekt både for konseptet, arrangørene og konkurrentene.

For akkurat ett år siden, også det i Oberstdorf, var diskusjonen om Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng skulle reise hjem. De lå som nummer én og to i sammendraget.

Adressevisens kommentator Birger Løfaldli.

Min holdning er at Norge bør sende løpere som har til hensikt å fullføre når de tar ut troppen til Tour de Ski. Hvis ikke ender vi opp med et konsept TV-seerne ikke vet verdien av. Vi får en evig diskusjon om når den ene stjernen etter den andre skal dra hjem. Det bidrar både til å svekke troverdigheten og interessen for det som i utgangspunktet er en fantastisk idrettskonkurranse.

Petter Northug preget Tour de Ski i nesten ti år. På den tiden var det hver dag knyttet spenning til hvordan han kunne hevde seg i sammendraget. Kun sykdom var et argument for at han kunne avbryte.

Nå er konseptet i ferd med å miste sin magi.

Det er Norge nødt til å ta en stor del av ansvaret for.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Emil Iversen
  3. Ingvild Flugstad Østberg
  4. Martin Johnsrud Sundby
  5. Petter Northug
  6. Heidi Weng
  7. Therese Johaug