Meninger

Slik går det i Champions League

BLOGG: Roar Stokke hvilke lag som går videre fra gruppespillet.

TREKNINGEN: Luis Figo og Giorgio Marchetti var blant de som var med på å trekke Champions League-gruppene torsdag.
  • Roar Stokke

For n'te gang legger jeg hodet på blokken, og rangerer lagene foran årets gruppespill.

Det er ingen dødens gruppe denne gangen, men tre av gruppene er nesten kvalifisert til benevnelsen, og er av den vriene sorten for de med finaleambisjoner.

Jeg hadde en god statistikk på disse bloggtipsene frem til fjorårssesongen startet. Den ble unntaket som bekreftet regelen. At jeg bommer på rangeringen av gruppespillet er helt greit, det blir faktisk mottatt med stor glede fra undertegnede, fordi det betyr at gruppene ble uforutsigbare.

Fotballen trenger all den uforutsigbarheten den kan få. De store pengene er med på å eliminere overraskelser. Og det gagner ikke fotballproduktet. Tvert om. La Liga er et av de beste — eller verste - eksemplene på det. Færre og færre prioriterer å bruke pengene for å se på ligaen. Forutsigbarheten rår.

Jubel hos Mourinho

Årets trekning skapte garantert jubel i Paris, Barcelona, Madrid (Real), Torino og hos Mourinho i London. Langt mer skeptiske er de nok både i Manchester United og City, Munchen, Dortmund og hos Arsenal. Gruppe A, D og F ser på papiret, knalltøffe ut. Her skal man opp på maksnivået for å legge beslag på de to første plassene i de tre gruppene.

Jeg tar med et stort forbehold; at ett eller flere lag forsterker seg gjennom kvalitetskjøp. Det kan fort bli hektisk frem til kalenderen skifter til 3 september.

Da stuper jeg i det, helt uten sikkerhetsnett;

Gruppe A

En kvalitativt solid gruppe som er håpløs å forutse, rangert slik;

Manchester United: Er ikke styrket siden fjorårssesongen, får de utnyttet Kagawa er det som en nysignering. United kan enda kjøpe en spiller eller to. Og de trenger det for å hevde seg i denne turneringen. Savner (spillertypen) Darren Fletcher i Europa. Var bedre enn Real Madrid i tre omganger i fjor.

Real Sociead: Inigo er en av europas beste midtstoppere og i Prieto, Vela, Seferovic og Griezmann har de en stor offensiv slagkraft. Sterkt kollektiv, stor intensitet og vanskelige å møte i nydelige San Sebastian. Uerfarent.

Bayer Leverkusen: Borte er Schürrle og Carvajal, men de har kjøpt dyktige Son og erfarne Spahic, og i Sam og Kiessling har de målgarantistene. Solid.

Shaktar Donetsk: Selv etter salgene av stjernene Mkhitaryan og Fernandinho har Shaktar mange dyktige ballspillere, og fortsatt veldig mange brasilianere. Bernard er innkjøpt og Adriano skårer mål. En outsider i gruppen.

Gruppe B

Real Madrid: Ringreven Carlo Ancelotti vil ta klubben et steg videre i Europa. Finale? Han er dyktig i håndteringen av stjernespillere og skaper en god stemning. Fantastisk tropp og Cristiano Ronaldo pøser inn mål. Alltid.

Juventus: Var solide i fjor og blir bedre denne sesongen. Carlos Tevez er garantisten for det. Spiller med intensitet, kvalitet og trøkk og er svært solide i Torino. Tar de et nytt steg er de av finalekaliberet. En outsider.

Galatasaray: En ubehagelig utfordrer om ikke Juventus presterer optimalt. Selcuk Inan, sterke Drogba og storskåreren Burak kan stelle i stand trøbbel for alle. Det vet Real Madrid alt om etter fjorårssesongen. Kan slå alle i sydende Istanbul, som kan virke «energitappende» for det tilreisende laget. En dyktig ringrev som trener i Fatih Terim.

FCK: Mission impossible for Ståle Solbakkens danske drenge. Om ikke annet får de usedvanlig godt betalt for oppmøtet i en sterk gruppe. En flott erfaring for det unge laget. Som vil være forberedt på mye juling underveis. Her holder hverken Ståles trenerkapasitet eller tidligere bragder. Dette er for tøft.

Gruppe C

En trekning som sikkert ga stor jubel i Paris.

PSG: Selv om ikke Edison Cavani og Zlatan skulle vise seg å være en perfekt match, så er dette laget så solid at de enkelt vinner gruppen. Knallsterk sentrallinje. Thiago Silva, ankeret Matudi og Zlatan er garantistene. Spørsmålstegnet for meg er trener Laurent Blanc, er han dyktig nok?

Benfica: Har svært mange kvalitetsspillere og har mye erfaring fra spill i Europa. Har mange naturlige målskårere i troppen. Spiller god fotball og er svært sterke på «lysets stadion» i Lisboa. Store aktører sikler etter et par av spillerne deres.

Olympiakos: Har ny manager i den tidligere spanske storspilleren Michel, og de har kjøpt veteranen Javier Saviola fra Malaga. Vanskelig å plassere fordi den hjemlige ligaen er svak. Kan også bli nummer fire i gruppen.

Anderlecht: Belgia har et godt landslag og er suverene på talentutvikling, men de belgiske klubblagene er enda ikke av godt gammelt merke. Stor utskiftning i spillerstallen, men i Matias Suarez og Massimo Bruno har de målgjørere. Kan godt bli nummer tre i gruppen.

Gruppe D

En tøff gruppe om de to første plassene.

Bayern Munchen: Om ikke Pep Guardiola gjør for store endringer med en gang, så vil stjernelaget styre inn til gruppeseieren. Det er ikke sikkert at det er mer ballbesittende Barcelonafotball dette laget trenger. Duoen «Robbery» - Ribery & Robben - vil igjen herje med motstanderen.

Manchester City: Har igjen kjøpt for et hinsides beløp, men de har kjøpt mer fart og teknikk og rår nå over en spennende spillestall. Kanskje spesielt for spill i Europa. Manglet fart i fjor. Råsterke Negredo, stabiliteten til Fernandinho og kreativiteten til Navas og Jovetic bør fikse dette. Spørsmålstegnet er midtforsvaret, Kompany MÅ være lederen. Og, har de for stor konkurranse som avler misnøye? Time will show. Forventningene bør være store.

CSKA Moskva: Kan skape trøbbel for de to favorittene og har mye kvalitet i Dzagoev, Keisuke Honda, Doumbia og Musa. Solide hjemme. Har et hardtarbeidende kollektiv og matchvinnere.

Viktoria Plzen: Undertegnedes lille favoritt. De vil igjen ha det moro og nyte øyeblikket for andre gang på tre sesonger. Pavel Vrbas menn spiller inn et tresifret antall millioner som vil forlenge fotballfesten noen sesonger til. Bør være forbildet for norske klubblag. En rollemodell å strekke seg etter. Pavel Vrba en fantastisk trener.

Gruppe E

Trekningen førte nok til jubel i London. Overkommelig for Chelsea.

Chelsea: The special one is back in town, men har ikke samme soliditet (fysikk og stabilitet) i spilletroppen denne gangen. Desto mer kreativitet og individualsime. Har enormt mange valg i den offensive midtbanerollen. Kan den store troppen skape frustrasjon? Og var Willian spillerkjøpet de trengte? Mourinho har ikke Drogba som bokstavelig talt brøyter vei denne gangen. Eto'o er spennende. Kan kjapt bli en storskårer. Igjen.

Schalke 04: Klarte det igjen. Topplagene i Tyskland er sterke. Bør hurtigst mulig få Klaas Jan Huntelaar tilbake i toppslag. Vriene å slå i Gelsenkirchen. Flott publikum. Stortalentet Julian Drexler blir forhåpentligvis enda bedre.

Basel: Ikke så sterke som de var forrige gangen. Svakere førsteelver og tynnere tropp. Ingen Shaqiri eller Granit Xhaka. Har en flott stadion og er støttet av et sjåvinistisk og lydhørt publikum. Kan egypteren Mohamed Salah skyte klubben til Europa League etter jul?

Steaua: Små resurser og en tropp som nesten utelukkende består av rumenske spillere. Har en følelse av at jeg gjør dem urett med fjerdeplassen. Vil gjøre gode hjemmekamper støttet av et ellevilt hjemmepublikum som kjenner sin besøkelsestid i de store kampene. Slo FCK, Molde, Ajax og Chelsea på hjemmebane forrige sesong. Det forteller mye.

Gruppe F

Denne sesongens dødens gruppe?

Borussia Dortmund: Går videre fra en knallsterk gruppe. Har reinvestert pengene godt etter salget av Mario Götze. Som de også gjorde etter salget av Shinji Kagawa året før. Marco Reus innfridde umiddelbart. Har for mye kvalitet i Hummels, Gundogan, Reus og Lewandowski til å feile. Kan gå hele veien igjen. Har fotballverdens mest spennende trener. Det siste er min påstand.

Arsenal: Uten noen forsterkninger innen overgangsvinduet stenger 2 september, så vil/kan de få det tøft i denne gruppen. Er med i sitt 16 strake gruppespill og de har den viktige turneringserfaringen i ryggmargen. I klubbsjelen. Er svært sårbare for skader.

Napoli: på to sesonger er radarparet Lavezzi og Cavani borte, men jeg tror den rutinerte ringreven Rafael Benitez har kjøpt inn kloke erstattere. Det er vanskelig å stå i mot hjemmelaget i Napoli. Hamsik og Higuain vil skåre målene. Solid tropp og sterkt kollektiv som spiller med intensitet. Vil bli gode i kontraspillet. Det sørger Benitez for.

Marseille: Det er vanskelig å plassere franske klubblag i det europeiske landskapet. Hvor sterk er egentlig ligaen? Det syder og koker i fasinerende Marseille og de har en offensiv slagkraft i Ayewbrødrene, Gignac og Khelifa. Innfrir de på hjemmebane, kan de fighte med Napoli om Europaligaspill etter jul.

Gruppe G

Her er det også vrient å tippe de to som går videre.

Zenit: Har et godt lag og et høyt toppnivå, jeg er langt fra sikker når jeg plasserer dem øverst i gruppen, men spillere som Shirokov,Witzel, Danny, Kerzhakov, Hulk og Arshavin bør fikse avansement til sluttspillet. Det er mye kontringsstyrke og fart i laget til Luciano Spalletti. Individualistene må bli lagspillere og de må få mer ut av Hulk.

Atletico: Selv etter salget av Radamel Falcao er det mye kvalitet i laget. David Villa og Demichelis kan vise seg å bli to svært kloke kjøp av Diego Simeone. Spiller også med en 'moderne' intensitet som er vanskelig å stå i mot. Gode på gjenvinning og et skikkelig arbeidskollektiv.

Porto: Tryller frem nye toppspillere som perler på en snor. Har bygget opp sitt fjerde store lag på ni år. Nå er Moutinho og James Rodriguez borte. Spesielt førstnevnte etterlater seg et stort hull. Bli ikke overrasket om mexicanerne Herrera eller Reyes slår gjennom denne sesongen, eller colombianeren Quintero. Har fortsatt Jackson som spydspiss. Portugiseren Licà, som kom fra Estoril, kan bli et funn på midtbanen.

Austria Wien: Som Victoria Plzen og FCK så får de godt betalt for oppmøtet. I denne gruppen er de sjanseløse og de kan i tillegg miste sin storskårer Philipp Hosiner til Everton. De tre bortelagene får en flott kulturopplevelse i en av Europas vakreste byer. Austria kan kapre et poeng eller tre på hjemmebane. Thats all.

Gruppe H

To solide favoritter som igjen møtes.

Barcelona: Etter forrige sesong er det flere spørsmål enn svar rundt laget. I tillegg er Messi strekkplaget. Er han skadefri og i toppform, så vinner de gruppen. I motsatt fall, så får de kamp til døren av Milan om puljeseieren. Er de defensivt dyktige nok og har vi sett det beste av Xavi?

Milan: El Shaarawy er et år eldre og det samme er Balotelli. Heldigvis. Våren ga tegn om et gryende storlag i emning. Litt tynn tropp og avhengig av å unngå skader. Balotelli blir svært viktig i den offensive delen av spillet for Milan. Eller han blir heltbavgjørende. Både som avslutter og tilrettelegger. Nigel de Jong er vrien å spille mot.

Ajax: Hvem beholder talentfabrikken fra Amsterdam? Har spillere som andre, og mer pengesterke lag sikler etter i Eriksen, Alderweireld og Siem de Jong. Beholder de alle tre, kan det bli europaspill etter jul, hvis ikke blir det fjerdeplassen.

Celtic: Brave Heart II spilles inn på Celtic Park. Hjertene er synlige på utsiden av den hvite og grønnstripete trøyen. Undervurder aldri et lag som er støttet av et av Europas flotteste publikum. Celtic spiller med 12 mot 11 på hjemmebane. Og kan selvsagt stikke kjepper i hjulene for Ajax i kampen om tredjeplassen. Laget holder ikke til de to første plassene, men de vil selge seg dyrt i Glasgow. Hooper og Wanyama er dessverre borte.

Dett var dett. Om ikke annet, et oppspill til diskusjoner.

Jeg gleder meg til 17. og 18. september. Da vil Champions League-hymnen igjen spilles for full musikk på oppstemte stadioner pyntet til fotballfest. Og den beste fotballen, med de beste spillerne, vil underholde, engasjere og trollbinde et stort fotballpublikum. Både fra tribuneplass og foran tv-skjermen. La showet starte og ballen trille.

Respekt. Også bak tastaturet.

Sportslig hilsen Roar

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Roar Stokke