Meninger

Kan Pusic erstatte Ojo?

<p><strong>Doddo-bloggen:</strong> Kryss i taket. Brann har tjent penger på en spiller. Mye penger. Det er det lenge siden de har gjort.</p>

fredrikst
  • Doddo
    Doddo
fredrikst

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport!

Jeg tror vi må tilbake til sommeren 2008 da Thorstein Helstad – som var eid av Brann — ble solgt for 16 millioner kroner til Le Mans. Siden den gangen har det vært smalhans. Dyre spillere har forlatt klubben for slikk og ingenting.

Fellestrekket, for de en gang så verdifulle spillerne som Andresen, Moen, Solli, Sigurdsson, Opdal, Guastavino og Bakke – som alle var eid av Hardball og Mohn - var at de skiftet klubb uten at Hardball (eller Brann) satt igjen med en eneste krone.

En liten sum fikk de da Rodolph Austin gikk til Leeds. Han ble solgt for mellom 2,5 og 3 millioner kroner. Egentlig ikke så mye med tanke på at Brann (les: Trond Mohn) kjøpte han for 10 millioner kroner.

Nå har imidlertid Brann omsider tjent store penger på en spiller. Kim Ojo kom gratis til Brann fra Nybergsund Trysil, og ble denne uken solgt til den belgiske klubben Genk for omtrent åtte millioner kroner. Det kaller jeg god butikk, selv om Hardball har krav på halve summen. I 2011 overførte Brann 50 prosent av eierandelene i Kim Ojo til investorselskapet, som en gest etter at Jan Gunnar Solli og Petter Vaagan Moen (kostet 16 millioner i innkjøp) dro til USA og England etter 2010 uten at noen penger ble igjen i Bergen.

Kim Ojo og Brann er på alle mulige måter en suksesshistorie.

Problemet nå er at Brann må ut på overgangsmarkedet å finne en like verdifull spiss. Å erstatte mannen som toppet VGs poengliga to år på rad blir alt annet enn lett, umulig ville jeg nesten sagt hvis det ikke var for Rune Skarsfjord.

Det har vært skrevet og sagt mye om trenerens lederstil de siste månedene, men at Skarsfjord har peiling på fotball er det få som bestrider, i hvert fall ikke jeg. Når det gjelder nye signeringer har han vist at han har en usedvanlig teft.

Før du eventuelt protesterer på det utsagnet, husk at Brann i årene 2011-2013 ikke kan sammenlignes med Brann årene 2004-2008. Da Mons Ivar Mjelde styrte skuten kunne han med hjelp av Hardball og Trond Mohn hente spillere fra den absolutte øverste hylle. Det har aldri Rune Skarsfjord hatt anledning til å gjøre. Han har funnet nye Brann-spillere i den motsatte enden av prisskalaen.

Skarsfjord må være smartere, han må oppdage spillere, se et potensial som få andre har sett ennå. Det er en oppgave som Skarsfjord har mestret særdeles godt. Det er riktignok ikke alle signeringer som har vært like vellykkede, men han har truffet blink bemerkelsesverdig ofte, som han for eksempel gjorde det med Kim Ojo, som han gjorde med Carl-Erik Torp, og som han gjorde det med Piotr Leciejewski De spillerne som han kanskje har lyktes minst med, foreløpig, er de som Brann har betalt mest for.(Bentley – over fire millioner kroner, og Demir – om lag tre millioner kroner).

Nå må Skarsfjord lykkes igjen. Den som skal spille (ensom) spiss for Brann – kanskje den viktigste spilleren på laget – må holde minst det samme nivået som det Kim Ojo gjorde, ja, for jeg antar at årets målsetting er å bli bedre enn det de ble i 2012 (6. Plass).

I øyeblikket ser det ut til at Branns nye spiss heter Martin Pusic. Han er minst like frittalende, og minst like religiøs som Kim Ojo, men er han en like god fotballspiller?

I Vålerenga ble det kun tre mål på 16 kamper for Pusic. I Fredrikstad gikk det langt bedre. Der ble han en umiddelbar en hit, og til tross for at FFK rykket ned fikk han tilnavnet «Frelseren».

Nå er han på vei til Brann. Kan han frelse oss?

Les også

    Les mer om

    1. Fotball
    2. Sportsblogger