HP-bloggen: Læreren og eleven

<p>Nå er det Åge Hareide som er inspirert av Ole Gunnar Solskjær.</p>

Fotball , 9. oktober 2007 , Fotballgalla 2007 , Åge Hareide og Ole Gunnar Solskjær
  • Hans Petter Jørgensen

På fredag er rollene snudd helt på hodet. I sin tid var Hareide trener for Ole Gunnar Solskjær, og forholdet er fortsatt svært godt. Solskjær har nok mye å takke Alex Ferguson for, men han nevner også Hareide som en viktig læremester.

Nå møtes lærer og elev til dyst.

Lagene møtes når elevens Molde-lag ser ut til å være på god vei mot seriegullet, mens læremesterens Viking ligger i ingenmannsland midt på tabellen. Og nå er det læremesteren som plukker opp triks fra eleven.

Viking kommer til Molde etter å ha lansert en organisasjonsmodell som er kraftig inspirert av Solskjærs opplegg på Aker Stadion.

Jeg er mektig imponert over Ole Gunnar Solskjær . Da han tok over Molde var forventningene skyhøye, og fallhøyden tilsvarende. Den utfordringen har han taklet på strålende vis.

Du kunne ane det allerede etter 0-3 for Sarpsborg i serieåpningen. Denne mannen lar seg ikke vippe av pinnen, denne mannen vet akkurat hva han gjør. Molde har spilt flott fotball, og leder serien fortjent etter 23 serierunder.

Kampen mot Molde kommer i etterkant av at planene om omorganisering hos Viking ble kjent. Hareide går inn i samme rolle som Solskjær har i Molde, og det skal hentes inn en ny trener.

Tidligere i uken handlet ryktene om Ola By, nå kan vil lese at det letes etter en utenlandsk trener. Jeg tror vi skal slutte å være opptatt av navn, men snarere håpe på at Åge er forstandig nok til å hente inn en trener som kan utfordre han. Ikke i form av kamp om prestisje, men på det fotballfaglige.

Hareide har selv sagt at han har lært mye av denne sesongen. Det betyr at 58 åringen(han har faktisk bursdag på fredag!) fortsatt er lærevillig. Da bør vi få inn en trener som er knallsterk fotballfaglig, og som kan pushe både spillere og manager til nye høyder.

Jo mer av avtalen til Hareide som blir kjent, jo bedre liker jeg den. I utgangspunktet syntes jeg managermodellen er spennende. Får vi inn en god trener oppnår vi både fornyelse og kontinuitet.

Det kommer også frem at avtalen inneholder en klausul om at begge parter kan si opp kontrakten etter 2012. Åge legger dermed stor press på seg selv, og det liker jeg også.

Arbeidet med å gjøre Viking til toppklubb igjen starter allerede på fredag. Da får vi brynt oss mot årets beste norske fotballag. Det skal bli spennende å se hvor stor avstanden er.

Erfaringsmessig skifter maktforholdene i Eliteserien raskere enn værforholdene i Rogaland, men i Moldes tilfelle virker fremgangen å være bygget på fastere grunn.

Pengene til Røkke og Gjelsten gjør at Molde ikke trenger å selge, men i stedet kan bygge videre. Og Solskjær er da også i gang med å hente inn unge spillere fra både EIK, HamKam, Kongsvinger og Start.

Christer Kleiven er siste navn på blokka, en spiller jeg håper Viking også følger tett.

Når det gjelder fredagens kamp så er Nevland suspendert etter sitt gule kort mot Sogndal. Jeg tror vi vil savne en Nevland som har funnet tilbake litt av gammel form. I stedet er det vel duket for en halvskadd Sæternes?

Første oppgjør mellom Hareide og Solskjær endte uavgjort. Det er et resultat jeg vil si meg veldig fornøyd med på fredag også. Samtidig hadde det vært fryktelig moro om den gamle læreren satte eleven i skammekroken.

Hva mener du: Kan vi ta igjen Molde neste år? Har du tro på poeng?