Tjærnås skeptisk til fersk trenerkåring: - De har sammenlignet epler med brunost

Er José Mourinho virkelig den beste? Slik vurderer Lars Tjærnås en dyktig trener.

Fotballmagasinet FourFourTwo har kåret José Mourinho til verdens beste trener.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det anerkjente magasinet «FourFourTwo» har beveget seg på dypt vann. De har sammenlignet epler med brunost, og kåret en liste over verdens beste trenere.

Det enkleste er å la kriteriene være samlet i en enkelt setning. Verdens beste trener en den som får gapet mellom forutsetninger og resultater til å bli størst — over tid - i ulike klubber.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Det siste først. Pep Guardiola ender som nummer to på lista. Ingen skal ta fra ham at han tok Barcelona til et nivå verden knapt hadde sett maken til i noe annet klubblag. Han har hatt suksess i Bayern også, men så langt ikke oppnådd det samme som sin forgjenger Jupp Heynckes. Min personlige mening er at han fortsatt har noe å bevise i Tyskland og andre steder før han kan tenke på å ta det siste steget opp. Det virkelig interessante spørsmålet er imidlertid ikke lett å svare på: Hva er en god trener? Det er et for omfattende spørsmål til å summeres opp i en artikkel. Derfor er dette del én.

Tre krav

Det har heller ingen fasit. Til det har for mange ulike personligheter med for ulike ideer skrevet seg inn i historien blant verdens mest markante og suksessrike trenere. Noe vet vi imidlertid med stor grad av sikkerhet.

Det enkleste utgangspunktet å ta er å stille spørsmålet som til sist er avgjørende. Hva vil spillerne ha av deg som trener? Jeg deler det opp i tre:

  • Et forhold basert på ærlighet
  • Trygghet og fast lederskap
  • Kunnskap

Rekkefølgen er ikke nødvendigvis i prioritert rekkefølge, og varierer garantert fra spiller til spiller, fra garderobe til garderobe. Fotball handler nemlig aldri om statisk — men om situasjonsbestemt - lederskap. Den kjente italienske treneren Marcello Lippi sa en gang at fotball er det eneste yrket der du kan oppleve store kriser to ganger i uka. Det er her punket om trygghet og fast lederskap dukker opp.

I en krise eller i motgang forventer spillerne et kaldt hode. De avgjørelser som skal tas skal baseres på erfaring og fakta, ikke på følelser. De vil ha en trener som presenterer løsninger, som peker retning, som med hele sitt kroppsspråk viser at «vi kjører den veien, jeg tar ansvaret».

Men, dette er en balansegang. Nummer 24 på den eksklusive listen har sagt det veldig fint og riktig.

HØYT OPPE PÅ LISTEN: Bob Bradley har gjort en kjempejobb med Stabæk.

Bob Bradley fortalte at han på første møte med spillerne sto fram og sa omtrent følgende: «Jeg kommer ikke hit med alle svarene. Jeg har mine ideer, og ting jeg tror på, men jeg er villig til å lytte og til å lære fra dere også».Her er vi ved et nøkkelpunkt. En suksessrik trener har substans! Han er ingen løk, men han har en kjerne. Den kjernen inneholder de innerste verdiene som han ikke fraviker uansett. På det meste annet er han tilpasningsdyktig, enkelt og greit fordi ulike situasjoner krever ulike tiltak.

Les også

Fotballrykter: Avskiltet United-keeper slår tilbake mot van Gaal på Twitter

Klar filosofi

Han som er øverst på lista har trent mange lag til suksess. I samtlige av José Mourinhos lag er det mulig å se klare likheter på noen grunnpilarer i spillet. Det er like lett å se klare forskjeller fordi han hadde andre spillertyper til rådighet i Porto, Inter og Real Madrid enn i Chelsea.

Bastant på verdier, fleksibel på ideer. Det er i de aller fleste tilfeller en oppskrift på suksess.

Som leder er en av dine aller mest sentrale oppgaver å inspirere andre. Det er ingen solojobb.

Det viktigste du gjør er å velge riktige medarbeidere. Tiden med treneren som den mektige allviter er forbi. Det skyldes minst to ting. Rollen har utviklet seg, og samfunnet det samme.

Bill Shankly og Sir Matt Busby hadde helt sikkert kunne trene fotballag med suksess også i dag. Det ville imidlertid ha krevd tilpasningsdyktighet blant annet til moderne teknologi og en helt annen mediehverdag.

Det siste er en ikke uvesentlig del av en topptreners jobb. Gérard Houllier har sagt det tydelig: «De 30 sekundene på tv etter en kamp kan være de 30 viktigste sekundene i løpet av en arbeidsuke».

Det er lett å si seg enig. Trenerens ansikt er et speil av laget. Etter et tap skal signalene være krystallklare. De skal signalisere at det kun eksisterer ett alternativ, å reise seg umiddelbart. Selv om det er vanskelig å med sikkerhet snakke om hva som skaper en suksessrik trener er det lettere å fastslå det motsatte. Uten energi er du sjanseløs.

Del to følger i neste blogg.