«Den barnslige tv-feiden er «takk for sist» fra TV 2 »

KOMMENTAR: Det pågår en underholdende feide mellom aktørene i norsk TV-fotball: Ja, det er barnslig. Men mest av alt dreier striden seg om seertall og milliarder av kroner.

Kommentator Ola Bernhus.
  • Ola Bernhus
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det er flere grunner til at TV 2 erter – eller velger å provosere – Discovery og Norges Fotballforbund ved å sende scoringsbilder i nyhetssendinger på søndagskveldene.

  • De kan kapre flere seere selv.
  • De ødelegger for Discovery, som snappet rettighetene foran TV 2.
  • De sier takk for sist til Fotball Media, som forvalter medierettighetene på vegne av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

Til det siste punktet: Fotball Media gjorde få forsøk på å stanse NRK da de sendte scoringsbilder i Dagsrevyen og Sportsrevyen før sperrefristen på å vise målene var gått ut. NRK benyttet seg av nyhetsretten, selv om det ødela for TV 2s sending.

Smart eller nytteløst?

Derfor velger TV 2 den samme strategien i år, bare enda mer utspekulert. Sist søndag gikk de inn i sitt FotballXtra på sportskanalen med nyheter hvert 20. minutt.

Der viste de litt annen sport, blant annet sykling og bilder fra utenlandske ligaer. Men attraksjonen var bildene fra den norske Eliteserien, rykende ferske.

Slik kan TV 2 få seere til egen sending, som ellers ville artet seg som to timers tomprat uten bilder.

Les også

NFF mener at TV 2 ødelegger for fotballen: - Dette er viktig for oss

Les også

TV 2-sending vekker harme: – Det er utspekulert

Hvem gidder å se på slikt?

Sportssjefen i Discovery, som har kjøpt rettighetene for 2,4 milliarder kroner, har foreløpig ikke gått opp i fistel.

Men det har lederen for Fotball Media, Knut Kristvang.

Hans bestyrtelse er forståelig.

De klarer ikke å selge norsk fotball til overpris en gang til hvis de ikke klarer å beskytte rettighetshaveren mot piratangrep utenfra.

Verdiene skrumper

Svært mye står på spill for norsk toppfotball. Det gjelder deres viktigste inntektskilde.

Det finnes også et generelt bilde av at tiden arbeider imot eksklusive sportsrettigheter. Vi ser at kanalgigantene Get og Canal Digital allerede har innsett det og sender mer fotball ut til folket, i kanalpakker som de fleste allerede har betalt for. Ingen ekstra betaling.

I tillegg kommer nettet. Man skal være ekstra klønete på tastaturet for ikke å få dekket behovet for internasjonal toppfotball på Internett.

Færre og færre bilder blir eksklusive.

Dersom TV 2 når igjennom med sin nyhetsstrategi, også etter at advokatene har sett på den, bør det innkalles til krisemøte i Norsk Toppfotball, klubbenes interesseorganisasjon.

Les også

TV 2s omstridte fotballsending tok ikke fyr blant seerne

NRK-idyllen ble brutt

Som vi forstår, det er forviklinger uten like. I Norge begynte det, spedt og nølende, da TV 2 kom på lufta i 1992.

Jeg var nyhetsredaktør i TV 2 på den tiden. En utfordrende jobb, siden NRK hadde alle internasjonale rettigheter gjennom EBU (Den europeiske kringkastingsunion, verdens største sammenslutning av nasjonale TV- og radioselskaper, red.anm.) og nesten alt av norske rettigheter gjennom avtaler med særforbundene.

Men en norsk, riksdekkende kanal, med konsesjon gitt av Stortinget, kunne jo prøve å plage den store.

TV 2 hadde bare en nyhetsrett til å vise et og et halvt minutt fra hver begivenhet. Det var mer enn nok til å irritere NRK. Jeg husker hvordan NRK sto og fysisk sperret oss ute fra «deres» arrangementer.

De ville ikke engang snakke med oss. Vi fant et knep. Under 1. runde i cupen i 1993 valgte vi å se hver kamp som én begivenhet og sendte innslag fra alle kamper der elitelagene var med.

NRK ble like sinte da som NFF er nå. Dette er vår eiendom. De tolket hele runden som én begivenhet, ikke hver kamp. Vi oppnådde i hvert fall første mål: Å få NRK og deres rettighetssjef Rolf Rustad i tale.

Idrett til alt folket

Det ble likevel oppstandelse da TV 2 kjøpte tre kvalifiseringskamper før fotball-VM i USA i 1994. Den avgjørende kampen mot Polen gikk på den lille reklamekanalen TV 2. Politikerne ble mobilisert, viktige begivenheter burde gå på statskanalen (den diskusjonen pågår fortsatt).

Men TV 2 sendte. Og problemstillingen ble enda tydeligere da TV 2 kjøpte et nesten ekte NRK-produkt, engelsk fotball, fra 1995. En ny verden.

Siden har de to største norske kanalene fått orden på forholdet, og til og med samarbeidet om rettigheter.

Men det hjelper ikke så lenge det er penga som rår, som alltid.

Bare nesten Champions League

Et tilbakeblikk til: Da Champions League ble opprettet, var bare TV2 interessert i å kjøpe norske rettigheter. Jeg fikk telefon ved midnatt fra det sveitsiske salgsfirmaet som gratulerte med at vi hadde fått rettighetene.

Morgenen etter våknet jeg til en faks om at TV3 hadde fått tilslaget i løpet av natten.

Høk over høk, det er ikke blitt mindre av det gjennom årene.

Juss og etikk

Discovery har gode argumenter, moralsk. Men jus er noe annet, det er slett ikke sikkert at TV 2 taper. Det blir en kamp om definisjonen av det såkalte nyhetsdirektivet.

Loven bryr seg ikke om at den ene parten har vært dum nok til å tømme lommene.

Hør Aftenpodden Sport hvor Bendtner roses, Northug refses og Eurosport får applaus for sin debut:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt108202681826
2Brann10532189918
3Sarpsborg 089531116518
4Stabæk94321213-115
5Viking84221714314
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk