Meninger

Derfor hater alle å møte Stoke

<p><strong>BLOGG:</strong> Det er nesten kun Stoke-supporterne som kan elske lagets spillestil.</p>

Stoke City's manager Tony Pulis gestures during their FA Cup final soccer match against Manchester City at Wembley Stadium, in London May 14, 2011. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER)
 • Kristian Stenerud

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme til å skrive det, men jeg er litt fascinert av det Tony Pulis har gjort med Stoke siden han tok over som manager sommeren 2006. Han legger definitivt ikke opp til den mest underholdende fotballen, slik de fleste definerer underholdende, men han er veldig tro til spillestilen som har gjort laget til et av de vanskeligste lagene å slå i Premier League denne sesongen.

Stoke ligger på 8. plass på tabellen, men avstanden opp til en plass i neste års Champions League-kvalifisering er kun fem poeng unna. Det skal nok en del til for at det skjer, men Stoke har gjort det imponerende bra på flere områder om man ser litt på statistikken for Premier League.

(Artikkelen fortsetter)

Stoke slo Liverpool 3-1 på Boxing Day. (Foto: NTB Scanpix)

Bunnsolide defensivt

 • Det er kun tre lag som har klart å slå Stoke denne sesongen; Chelsea, Manchester United og Norwich. Alle tre tapene kom på bortebane.
 • Stoke har holdt buret rent i 9 av 19 kamper. Det er flest i Premier League, en kamp bedre enn Chelsea på 2. plass.
 • Laget har sluppet inn kun 14 mål på 19 kamper. Det er færrest av samtlige lag, to færre enn Manchester City på plassen bak.
 • Stoke har kun scoret 18 seriemål, noe som er tredje dårligst. Kun Queens Park Rangers (16) og Aston Villa (15) har gjort det dårligere. Ikke særlig imponerende å score så få mål, men imponerende å ligge så høyt på tabellen med så få scoringer.
 • Det er kun Stoke og Everton som ikke har tapt på hjemmebane denne sesongen.Begge står med 5-4-0 på ni kamper.

Gammel engelsk stil

I en tid der stadig flere lag sverger til en fotball med possession i fokus, sverger Stoke-manager Pulis fortsatt til den gamle engelske stilen. Han har en klar filosofi på hvordan han vil at laget skal spille, og den holder han seg til uansett hvem motstanderen er. Arsenal-manager Arsene Wenger har tidligere beskrevet det å spille mot Stoke som å spille mot et rugby-lag.

Det er liten tvil om at Stoke kjører en tøff spillestil, spesielt i egen og motstanderens 16 meter. Stoke er det laget i Premier League denne sesongen med dårligst disiplin, og står med hele 43 gule kort og to røde kort. Southampton er i andre enden av disiplin-tabellen med kun 16 gule kort.

Ser man på antall hodedueller vunnet i snitt per kamp, kommer Stoke best ut med et snitt på 27,6. Neste på lista er West Ham med 23. Wigan er dårligst i Premier League med kun 10,4. Hvis man skal stole på det myten rundt Stoke sier, er det laget i Premier League som banker flest lange baller fram mot blant annet storvokste Kenwyne Jones og Peter Crouch. Men ifølge statistikken er det Newcastle som har slått flest lange baller med sine 74 i snitt per kamp. Det er hele sju lag som har slått flere lange baller enn Stoke, som står med 61. Det er like mange som for eksempel lag som Chelsea og Tottenham.

Det er også fascinerende å se på det ballinnehavet Stoke har hatt de fem siste sesongene. Denne sesongen ligger klubbens ballinnehav på 41,9 prosent i gjennomsnitt i Premier League, noe som er det nest laveste. Kun nedrykksutsatte Reading på 19. plass har et lavere ballinnehav med sine 39,4 prosent. I 08/09-sesongen lå ballinnehavet på 36,9 prosent, 09/2010 økte det til 40,3 prosent, sesongen etterpå sank det til 38,9 prosent og i forrige sesong lå det på 40,2 prosent.

800 millioner kroner

Siden Tony Pulis tok over som Stoke-manager for andre gang i 2006, har han tatt laget opp fra det som nå heter Championship til å bli et stabil lag i Premier League. Høydepunktet kom i 2010/2011-sesongen da Stoke kom til finalen i FA-cupen, men det ble tap mot Manchester City. Året etter kom de til 16-delsfinalen i Europaligaen, men der sa det stopp mot Valencia.

Pulis skal ha mye av æren for at Stoke har gjort det så bra denne sesongen, men det har kostet å være klubbeier for å få slike prestasjoner. På de fem siste sesongene har klubben brukt over 800 millioner kroner på nye spillere. Samtidig har man solgt spillere for rundt 85 millioner kroner. Problemet er at flesteparten av spillerne som har kommet inn har hatt en høy alder og lite videresalgspotensial.

Det store spørsmålet er hvor godt Stoke kan gjøre det til slutt denne sesongen. Skulle de ende på en 8. plass som de ligger på nå, vil de nok være fornøyd med det. Mange Stoke-supportere er nok spent på hvor godt det er mulig å gjøre det i FA-cupen når den starter for Premier League-lagene like over nyttår. Men en ting er sikkert, Stoke er i støtet og er vanskelige å slå denne sesongen. De har ikke tapt på ti seriekamper, siden Norwich vant 1-0 på Carrow Road 3. november.

Man kan både hate og elske Stokes spillestil, men det er samtidig noe litt fascinerende over klubben.

Les også

  Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger