Meninger

Bruun-Hanssens mareritt bøtter inn mål i England

BLOGG: Hva skjedde med spilleren som skulle erstatte Thorstein Helstad i Brann?

Odion Ighalo (til venstre) ble aldri Brann-spiller, selv om Brann mente de hadde en "gentlemen's agreement". Nå har han stor suksess i engelsk Championship med Watford. Roald Bruun-Hanssen trakk seg som daglig leder i Brann før jul. Foto: Digitalsport

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Odion Ighalo. Navnet gir Roald Bruun-Hanssen frysninger.

Ighalo-saken markerte på mange måter starten på Branns nedtur etter seriegullet i 2007, og det er en sak som har heftet ved Bruun-Hanssens rykte.

Da Bruun-Hanssen trakk seg som daglig leder i Brann før jul ble Ighalo-saken trukket frem som en av hans største tabber.

25. juli 2008 annonserte Brann at Odion Ighalo var klar. Han skulle erstatte Thorstein Helstad. Overgangen ble aldri en realitet.

Helt i Watford

Fem dager senere, 30. juli, signerte Ighalo i stedet en femårskontrakt med Udinese. Nigerianeren fikk lite spilletid i Serie A og ble sommeren 2009 leid ut til den spanske samarbeidsklubben Granada. Ighalo hadde også et kort låneopphold i italienske Cesena, men var for det meste utleid til Granada i årene som fulgte.

Sommeren 2014 ble Ighalo leid ut til Watford for hele sesongen. Watford likte det de så, og 24. oktober signerte Ighalo en permanent avtale med klubben etter å ha blitt frigitt av Udinese.

I en alder av 25 år er Ighalo i ferd med å skyte Watford til Premier League. Tirsdag kveld scoret han begge målene da Watford snudde til 2-1-seier borte i toppkampen mot Brentford.

Watford ligger på 5. plass fem poeng bak direkte opprykksplass, og Ighalo er klubbens toppscorer med 14 nettkjenninger så langt.

Les også

Se Bruun-Hanssen snakke ut om sine mest berømte «tabber»

«Helstad ut, Ighalo inn»

La oss gå tilbake til 25. juli 2008. Sesongen før hadde Brann blitt seriemester for første gang på 44 år, mye takket være Thorstein Helstads mange fulltreffere.

Roar Lyngøy er journalist i Bergens Tidende. Foto: Jan M. Lillebø

Noen dager før gikk Brann på en stjernesmell i cupen med 0-8-tap i Molde. Trener Mons Ivar Mjelde måtte tåle massiv kritikk, og han fikk det ikke enklere da det ble kjent at Brann hadde takket ja til å selge storscorer Helstad til franske Le Mans. Helstad hadde presset på for å bli solgt siden det var en gullkantet avtale for ham.Det var også en god avtale for Brann økonomisk sett. Eller var det det? Sportsklubben Brann skulle ut i kvalifisering til Champions League den sommeren. Fansen mente at salget ikke hang på greip hvis klubben hadde ambisjoner.

Men Branns daværende sportslige leder Roald Bruun-Hanssen hadde et trumfkort. Trodde han. Nesten samtidig med nyheten om Helstad-salget ble det kjent at Lyn hadde akseptert et bud fra Brann på den nigerianske spissen Odion Ighalo. Prislapp: 17,5 millioner kroner.

– Vi er veldig godt fornøyd med begge avtalene, uttalte Bruun-Hanssen til Bergens Tidende.

Hjertet sa Italia

Men det fantes ingen skriftlig avtale med Ighalo. Bare et muntlig ja og en «gentlemen’s agreement».

– Jeg var overbevist om at vi hadde Ighalo på plass. Vi hadde en gentlemen’s agreement og hadde tatt hverandre i hånden på det, både med Ighalo og agenten. Ighalo ville ikke signere der og da, og vi respekterte at det var viktig for ham å konferere med familien sin, uttalte Bruun-Hanssen til BTs «Ballspark» etter sin avgang før jul.

Den muntlige avtalen viste seg å være verdt null og niks. Et par dager etter at Brann hadde gått ut med opplysningene om Ighalo-kjøpet kom det frem at Ighalo i løpet av helgen hadde bestemt seg for å droppe Brann og Bergen. I stedet ville han til Italia og Udinese.

– Hjertet mitt sier at jeg vil spille i en liga utenfor den norske, fordi jeg har erfaring nå og vil se etter større utfordringer, uttalte Ighalo til TV 2 etter Lyns kamp mot Bodø/Glimt 28. juli 2008. Dagen etter aksepterte Lyn budet fra Udinese på duoen Odion Ighalo og Jo Inge Berget. Prislapp: 24 millioner kroner.

Følte seg rundlurt

For et Lyn i akutt pengekrise var dette en jubeldag. I Bergen var det sjokk og vantro. Brann sendte Ighalo-saken til vurdering hos Norges Fotballforbund. De følte seg rundlurt.

– Odion ble bedt om å signere, men ga klar beskjed om at han ville snakke med familien først. Derfor har vi aldri hatt noen avtale, og jeg frykter ikke at vi skal straffes for å ha gjort noe galt, sa agent Atta Aneke til NRK.

Brann måtte avslutte 2008-sesongen uten både Helstad og Ighalo. Klubben tok seg nesten til Champions League, men bare nesten. Marseille vant 2-1 i Frankrike i det som skulle bli Mons Ivar Mjeldes siste sesong som Brann-trener.

Roald Bruun-Hanssen måtte tåle knallhard kritikk fra Brann-fansen, blant annet på grunn av det som skjedde rundt Helstad og Ighalo. Etter hvert gikk han over i rollen som daglig leder. Flere år med sportslig nedtur kulminerte med Brann-nedrykket i 2014. Noen måtte gå, og førstemann ut var Bruun-Hanssen. I 2015 spiller Brann i OBOS-ligaen – uten både Ighalo og Bruun-Hanssen.

 1. Les også

  Her grilles han om forlengelsen med Skarsfjord

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Watford FC
 4. Udinese Calcio
 5. SK Brann