Meninger

Klar borteseier i rettssal 11

KOMMENTAR: Frifinnelse. De tiltalte var aldeles ikke på hjemmebane i rettssalen. Likevel ble det en knallseier. 

Tingrettsdommer Nils Ole Bay la frem domsavsigelsen i Asker og Bærum tingrett torsdag formiddag.
  • Inge D. Hanssen

SANDVIKA (aftenposten.no): I en straffesak er det påtalemyndighetens fordømte plikt å bevise at tiltalte er skyldig. Holder ikke bevisene, skal det avsies frifinnende dom.

Under bevisførselen her i Asker og Bærum tingrett ble det tidlig klart at aktoratet ikke var i særlig bevismessig angrepsposisjon. Prosedyreinnleggene avdekket den ene offsidefellen etter den andre.

Tiltalen lød for eksempel på bedrageri for inntil to millioner overfor den franske klubben Nancy. I prosedyren ble beløpet nedjustert til 750.000 kroner for de tre Stabæk-lederne og 125.000 for Vålerengas tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen.

Det hjalp ingen ting. Tingrettsdommer Nils Ole Bay og hans to meddommere avkler påtalemyndigheten fullstendig bevismessig. Frifinnelsesdommen er klinkende klar!

For lite – og for mye

Aktoratet mente nok at bedrageriet var en form for det Rolv Wesenlund i sin tid kalte kokkelimonke: Ved salget av Veigar Pall Gunnarson fra Stabæk til Vålerenga, ble prisen satt kunstig lavt til èn million kroner. I tillegg fikk Vålerenga opsjon på stortalentet Herman Stengel for fire millioner kroner. Også det en kunstig pris, mente aktoratet – altfor mye for guttungen.

Hensikten med bestrebelsene skulle altså være å snyte Nancy; klubben hadde krav på halvparten av overgangssummen dersom Stabæk solgte islendingen videre.

For at de tiltalte kunne dømmes for bedrageri, måtte de ha forledet Nancy inn i en villfarelse, som det heter på jusspråket. Her er det et grunnleggende krav at det er gitt opplysninger om et uriktig faktum. Motsatt; er det gitt riktige opplysninger om faktum, foreligger det heller ikke noe bedrageri.

Allerede for dette objektive vilkåret for domfellelse, sprekker aktoratets bevis.

Ikke ført bevis

Etter en grundig gjennomgang av sakens faktiske opplysninger, konkluderer retten med at det ikke er bevist at det i forhandlingene mellom Stabæk og Vålerenga ble diskutert å sette overgangssummen for Veigar Pall Gunnarson lavere enn reell markedspris.

Det er heller ikke ført bevis for at Stabæks sportsjef Inge Andre Olsen ga opplysninger til Vålerengas forhandlere om at det eksisterte en videresalgsklausul med Nancy.

Det er altså ikke ført tilstrekkelig bevis for at overgangssummen på èn million kroner for Gunnarson var lavere enn markedspris. Det er heller ikke ført tilstrekkelig bevis for at opsjonspremien på fire millioner for Herman Stengel var høyere enn markedspris.

Det er i det hele tatt ikke ført bevis for bedrageri – at de tiltalte skulle ha fremkalt en juridisk villfarelse ved å kamuflere at deler av overgangssummen for Veigar Pall Gunnarson ble betalt ved opsjonspremien på Stengel.

Derfor ender denne saken med frifinnelse for de fire på tiltalebenken. Og nå det ikke foreligger noe bedrageri, skal selvsagt heller ikke klubben og klubbens aksjeselskap betale noen form for foretaksstraff, slik påtalemyndigheten ønsket.

Mange i den blå bærumsbygda vil nok koste på seg en ekstra god flaske rødvin denne fredagskvelden: Det blå fotballaget ligger på opprykksplass i Adeccoligaen, klubblederne er frifunnet, og jaggu blir det ikke en ny blå regjering også.

En god uke for bygdefolket.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Stabæk Fotball
  4. Vålerenga Fotball