Meninger

«Han ligner ikke de trenerne som opptrer som hærførere i motvind»

KOMMENTAR: Har den kyniske toppfotballen virkelig plass til en som virker så engleaktig som Ole Gunnar Solskjær?

Ole Gunnar Solskjær fremstår som en snill mann, mener Aftenpostens kommentator. Hva skjer når han møter motstand?
  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Hva som gjelder i dagens fotball, kan for eksempel beskrives slik: Pengene bestemmer, spillere er salgsvare, menneskelige hensyn skyves til side, klubbene er leketøy for rikmenn, agentene herjer.

Og treneren, han er helt så lenge laget leverer poeng og penger. Uteblir seirene, får han skylden og sparken.

Ola Bernhus, kommentator i Aftenposten.

Det er i en slik verden Ole Gunnar Solskjær, den lille, fregnete 45-åringen fra Kristiansund, skal hevde seg. Bare det at han er kommet dit, viser at han slett ikke er den pusekatten han fremstår som, men han ligner heller ikke de trenerne som opptrer som hærførere i motvind.

  • LES OGSÅ: Hvordan han takler motgang, vil definere Solskjær som leder

Når motgangen kommer

Hittil har han gjort det bra i Manchester United, til de grader. Alle jubler. Men hvem vil støtte ham når problemer kommer, når seirene ikke strømmer inn, når Manchester United kanskje er slått ut av Champions League eller har tapt to seriekamper på rad?

Da er han antagelig for snill, vil de si, ikke rutinert nok, ikke taktisk smart nok, ikke fra riktig land. En manager fra tilbakestående Norge, attpåtil med minimal internasjonal erfaring som trener, mestrer ikke dette nivået.

Noen skeptikere påpeker at han ennå ikke har vist nok til at vi kan si han er en fremtidig trener på internasjonalt toppnivå, til det har oppgaven i Manchester United hittil vært for enkel.

Faget fotballtrener

I det lange løp vil det uansett være spørsmål om faglige ferdigheter – evnen til å vurdere spillerne enkeltvis og sammen, følelsen for å sette sammen riktig lag, analysene foran kampene, blikket for å se hva som egentlig skjer ute på banen fra en umulig plass nede ved sidelinjen, autoriteten som trengs for å skape respekt hos spillerne, evnen til å behandle de ansatte.

Det er krevende. Og han må regne med at motgang og problemer vil komme og forstyrre arbeidet, enten det er tapte kamper, enkeltepisoder eller uventede skandaler.

Ole Gunnar Solskjær og Jesse Lingard.

Det er i disse situasjonene vi vil få se om Solskjær har autoritet og erfaring nok. Han har vist disse egenskapene i Molde, men ikke i Cardiff, der det var vanskeligere.

Solskjær skjønner i hvert fall at han bare må være seg selv. Ikke påta seg en uvant sjefsrolle, ikke endre stil, fortsatt være den ydmyke.

Brøl eller samtale?

Selv om det er enkelte spillere som gjerne ser at treneren hyler og skriker i garderoben, og selv om særlig journalister elsker brølende trenere, så er det nok av eksempler på at slik oppførsel ikke gir varig suksess.

Solskjær takker danske Christian Eriksen for kampen mot Tottenham.

Og nok av eksempler på at den lavmælte og ydmyke treneren også kan lykkes. Det er mulig å være spørrende og likevel trygg på seg selv, lugn og likevel bestemt – hvis spillerne skjønner hva treneren snakker om og stoler på hans faglige vurderinger.

Treneren har ofte sin vanskeligste oppgave når kampen har kommet galt av gårde og førsteomgangens elendighet må rettes opp. Da vil nok de fleste spillere heller ha en stillferdig trener som sammen med dem finner ut hva som må til i andre omgang, enn en trener som brøler at den som vinner krigen, vinner kampen.

For innsats skal være en selvfølge, slik det også er i United under den litt stillferdige Solskjær.

Mens slapphet hos spillerne er et sykdomstegn, slik det var i United under den stramme og selvnytende Mourinho.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Manchester United
  3. Ole Gunnar Solskjær