Meninger

Rollene er byttet om. Nå er det Løfshus som leker seg med Northug

KOMMENTAR: Det viktigste nå ser ikke ut til å være å få Petter Northug i form til OL, men å unngå å vrake ham.

FORTSATT OL-HÅP: Landslagssjef Vidar Løfshus (til høyre) har ikke lukket OL-døra, selv om Petter Northug ikke reiser til Planica i helga.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

Petter Northug deltar ikke i helgas renn i Planica, den siste muligheten for å kvalifisere seg til lekene i Pyeongchang. Dermed skulle det meste være greit. Northug er ikke kvalifisert. Landslagssjef Vidar Løfshus og herrelandslagstrener Tor Arne Hetland kan konsentrere seg om de elleve-tolv andre som faktisk skal reise til Sør-Korea.

Men slik er det ikke.

Les også

«Slutten på Northugs karriere kan være farlig nær»

Nå åpner Løfshus for at Northug likevel kan bli med til Pyeongchang, at han kan bli tatt ut på skjønn.

Det er flere forklaringer på hvorfor landslagssjefen ikke bare legger saken død, slik han har full anledning til. Det ene er at Norge ikke har en åpenbar løper som forsvarer den tolvte plassen i troppen.

Hovedforklaringen tror jeg imidlertid er en helt annen: Løfshus og Hetland vil for alt i verden unngå å få samme stempel som Krister Sørgård – mannen som helt siden 2006 er blitt holdt ansvarlig for den feilaktige vrakingen av Northug til Torino-OL.

Les også

Blir dette triste bildet avslutningen på en fantastisk karriere?

Ved å gi en åpning for at Northug kan få den tolvte plassen, blir det opp til skistjernen selv å si ja eller nei.

Dermed slipper den sittende landslagsledelsen ikke bare å bli stemplet som Northug-vrakere, men Løfshus og Hetland vil også lykkes med noe som kan vise seg å bli gull verdt i bokstavelig forstand når det norske laget begynner å gå skirenn i OL:

De kan, for første gang denne sesongen, ha greid å skape ro. Dersom Northug selv sier at han ikke vil dra til OL, slik han gjorde under ski-VM i Lahti i fjor, vil langt færre klandre dem for å ha utelatt sportens største stjerne. Vraker de ham, vil kritikerne melde seg med en gang det blir en medaljeløs norsk langrennsdistanse i OL.

Les også

Vil du egentlig ha flere gull, Petter Northug?

Jeg ser aldri for meg at Petter Northug vil dra til OL som tolvte mann og reserve i troppen, med minimal sjanse for at han får gå. Skulle han mot formodning velge det, vil det føre til alt annet enn ro. Da blir det spekulasjoner før hver eneste OL-øvelse om Northug får gå – eller om han blir vraket. Bråket vil bare fortsette.

Mens Northug i de tolv siste årene stort sett har gjort som han har ønsket og tidvis lekt seg med sine formelle ledere i skiforbundet, er rollene nå snudd.

Det er Løfshus som er i posisjon til å styre leken. Han bedriver et høyt spill med den gamle gullgarantisten. Det er grunn til å stille spørsmål rundt hvorfor Løfshus åpner for å gi Northug OL-billett uten resultater nå, mens det fremsto helt uaktuelt bare for noen uker siden.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Lykkes det som fremstår som en plan, at Northug tas ut, sier nei og de norske løperne presterer i OL, vil fremgangsmåten til Løfshus fremstå som genial – for alle andre enn Northug. Han brukes i så fall som en brikke i et spill hvor målet er å skape ro og gode prestasjoner for den norske OL-troppen, nettopp det Løfshus er ansatt for å gjøre.

Det dårlige forholdet Northug og teamet har hatt til landslaget vil forsterkes. De har følt seg motarbeidet og ikke fått gjennomslag for sitt syn. Både i verdenscupåpningen i Ruka og under Tour de Ski ble han vraket mot sitt ønske.

Les også

Klæbo er en tikkende bombe for skiforbundet

Hva kommer så til å skje nå?

Mitt tips er at Northug tas ut som tolvte mann i den norske troppen. Han reiser til Seefeld neste helg, hvis han føler det er et visst håp om at han kan prestere. Der er det fristilsprint neste lørdag og 15-kilometer fellesstart i fristil dagen etter.

Ser Northug fremgang der blir han med den norske troppen til OL og får kanskje en plass på sprinten. Mislykkes han på ny i Seefeld, trekker han seg fra OL og avslutter sesongen.

IKKE TOPP STEMNING: Her er landslagssjef Vidar Løfshus og Petter Northug (til høyre) sammen etter femmila i Lahti-VM sist vinter. Heller ikke da var kjemien optimal mellom de to. Også denne sesongen har det vært krangling mellom landslagsledelsen og Northugs team.

Om et av disse scenarioene blir fasiten, vil Løfshus lykkes med sitt siste trekk. Kommer Northug til OL i medaljeform, vil alle bli fornøyde. Trekker han seg selv, vil det gi Løfshus og OL-troppen ro.

Uansett blir Northugs forhold til landslagsledelsen forverret. Håpet er at han bruker opplevelsene denne sesongen som motivasjon.

Slik at han orker å gjøre jobben som trengs og velger å satse mot neste års VM i Seefeld.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Petter Northug
  3. Vidar Løfshus
  4. OL
  5. Langrenn
  6. Birger Løfaldli