Meninger

Snudde opp ned på RBK-styret. Et godt valg for VM

KOMMENTAR: Da det stormet som verst, kom Bård Benum inn i Rosenborg-styret og endret kulturen.

Styreleder: Bård Benum (i midten) skal lede styret for ski-VMi Trondheim. Til venstre skipresident Erik Røste.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

RÅDHUSET: Nå har den tidligere langrennsløperen fått den kanskje mest interessante posisjonen i trøndersk idrett de kommende årene, som leder av styret til ski-VM i 2025.

Sammen med styremedlemmene, Ingvild Bretten Berg (generalsekretær i Norges Skiforbund), Håvard Belbo (daglig leder i T-lab), Gunhild Dugstad (partner i advokatfirmaet Wiersholm), Christine Spiten (gründer og seniorrådgiver i WWF), Tove Nedreberg (administrerende direktør i Adresseavisen) og Siri Darell (seniorrådgiver i HVAC Rambøll og leder i Sør-Trøndelag skikrets), er det han som skal velge VM-sjef, den som blir mesterskapets ansikt utad og som skal stå for den daglige ledelsen.

En rolle Guri Knotten har hatt frem til nå.

 • BAKGRUNN: Bård Benum blir styreleder for ski-VM

Det er ikke gitt at ski-VM i 2025 vil bli en like stor suksess som i 1997, men å ha Benum i front er et godt utgangspunkt.

Pressekonferanse: Bård Benum (til høyre) ble fredag formiddag presentert som styreleder for ski-VM. Her sammen med ordfører Rita Ottervik og skipresident Erik Røste.

Benum har hatt en rekke lederstillinger og styreverv i trøndersk næringsliv. Idrettskarrieren ble toppet med to femteplasser fra tre- og femmila i NM i 1985. Han kjenner skiidretten inn og ut og var rennleder for langrenn under VM i 1997. Han kjenner til og med fotballen godt fra en årrekke i Rosenborg-styret. Han har et svært solid nettverk i næringslivet og ikke minst er han nytenkende.

Evnen til å være samlende vil bli en suksessfaktor. Ski-VM må bli et arrangement hele Trøndelag føler eierskap til. I ansettelsen av daglig leder blir dette helt sentralt for Benums styre.

Les også

Hvis hun vil, blir RBK-toppen sjef for ski-VM

Ved siden av oppgavene i næringslivet, først som toppsjef i Powel og deretter i VitalThings, er det som styremedlem i Rosenborg Ballklub Benum har fått mest oppmerksomhet det siste tiåret.

Han kom inn i en klubb som hadde spilt sin foreløpig siste Champions League-kamp høsten 2007, men hvor ambisjonene og pengebruken fortsatt var tilpasset det aller gjeveste fotballselskapet.

Skal ansette VM-sjef: Bård Benum og hans styre får ansvaret med å ansette ski-VMs ansikt utad. Her står Benum sammen med skipresident Erik Røste og Espen Graff, kommunikasjonssjef i skiforbundet.

Årsmøtet i 2008 var et av dem hvor det stormet. Styreleder var dagens fotballpresident Terje Svendsen. Tilliten til ham var lav og valgkomiteen var på jakt etter motkandidater. Morten Loktu var en som ble spurt, i tillegg til Bård Benum.

Begge sa nei.

Benum ble imidlertid en del av styret. Det kom de øvrige medlemmene til å merke umiddelbart.

«Han var et vidunder å få inn», har Ragnhild Meirik uttalt.

Les også

Den utskjelte pampen har lært

«Terje Svendsen ble helt forvirret da Benum stilte spørsmål. Han var nok svært sentral for de endringene som kom til å skje i klubben», fortsatte Meirik, som også var en del av RBK-styret på den tiden.

Nettopp evnen til å utfordre, til å stille krav og til å se etter nye og alternative løsninger vil være nyttig i oppgaven Benum nå får for verdensmesterskapet på ski.

Om noen skulle finne på å sovne i timen, vil Benum være garantist for at søvnen blir kortvarig.

Min oppfatning er at Benum er en mann uten annen agenda enn å gjøre oppgaven han er satt til best mulig.

Skipresident: Erik Røste i forkant av pressekonferansen i Trondheim rådhus fredag formiddag.

Det var turbulente tider på Lerkendal da Benum kom inn. Pengebruken og den knalltøffe satsingen mot Champions League fortsatte ytterligere i noen år, før det virkelig ble klart at det måtte tas grep. Rosenborg maktet nemlig aldri å spille seg inn i Mesterligaen på ny. Dermed kom heller ikke de forventede inntektene.

Kulturen i RBK-styret Benum kom inn i er blitt beskrevet som gammeldags. Meirik omtalte det som en organisasjon som lå femti år bak nåtiden, hvor det var en negativ holdning til kritiske spørsmål.

Denne kulturen klarte Benum å snu. I løpet av tre-fire år var han viktig for å få gjennomført en snuoperasjon i hele klubben, som i 2012 endte med oppsigelser etter en årrekke med blodrøde tall.

Les også

Fjernet ordet «galla» fra norsk versjon av VM-kontrakten

Denne endringen kan sees på som starten på storhetsperioden som kom under Kåre Ingebrigtsen, hvor klubben fant tilbake til sine røtter. Den ble toppet med Ajax-triumfene i 2017.

Benum var en del av styret i Rosenborg helt frem til sist vinter. Heller ikke han klarte å forhindre nedturen klubben har opplevd de tre siste årene.

Under årets årsmøte, der Ivar Koteng vant lederkampen mot Ståle Gjersvold, ble Benum foreslått som leder var valgkomitéen. Han var allerede ute av styret. RBK-medlemmene vraket ham til fordel for Skjalg Nesjan.

Det ble Benums exit fra RBK.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Erfaringene fra Brakka, både opp- og nedturene, vil være nyttige i vervet Benum nå har påtatt seg. På samme måte som Rosenborg vil ski-VM få massiv medieomtale. Det helt nødvendige engasjementet Benum skal bidra til å skape vil også medføre diskusjoner og kritikk. Slik toppene på Lerkendal blir vant til.

– Det som trigget meg aller mest var ambisjonene rundt dette arrangementet, ikke først og fremst minnene fra 1997, sa Benum under pressekonferansen i rådhuset fredag formiddag.

Det gir et godt bilde av styrelederen for ski-VM 2025, en mann som vil fremover og tenker utvikling.

Les mer om

 1. Ski-VM
 2. Terje Svendsen
 3. Ivar Koteng
 4. Kåre Ingebrigtsen
 5. Birger Løfaldli
 6. Rosenborg BK