Samstemte forklaringer

KOMMENTAR: Fotball. Det er like mye taktikkprat i direktørkontorene som på banen.

SENTRALE: Tiltalte og vitner i overganssaken. Mange kjente fotballnavn står på vitnelisten.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

SANDVIKA: Stabæks sportslige leder Inge Andre Olsen og Vålerengas tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen forklarer seg likt om det meste her i sal 11 i Asker og Bærum tingrett.

Begge er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i sommervinduet 2011, samt Oslo-klubbens opsjon på talentet Herman Stengel.

Det går klart frem av deres forklaringer at kjøp og salg av fotballspillere aldeles ikke er for amatører. Det er taktikkeri på høyt plan, skal vi tro herrene. Selger vil jo gjerne sitte igjen med mest mulig kroner, mens kjøpende klubb pruter etter beste evne.

Det går klart frem av deres forklaringer at kjøp og salg av fotballspillere aldeles ikke er for amatører.

Tapte penger på Moa

Da er det lett å gå i den økonomiske offsidefellen. Dessuten hjelper det ikke at klubbene er enige. Hvis spilleren ikke ønsker overgang, blir den heller ikke noe av. Spilleren bestemmer.

Haakonsen refererte et eksempel fra hans egen klubb Vålerenga. I 2010 var angriperen Mohammed «Moa» Abdellaoue til salgs. FC København var interessert og bød et anstendig antall hundretusener euro for nordmannen. Men Moa ville ikke til Danmark. Han ville til tysk liga, og Hannover 96 fikk ham langt billigere.

En konstruksjon?

Det grove bedrageriet skal ifølge tiltalen ha skjedd da prisen på Pall Gunnarson ble satt til èn million kroner i kontrakten med Vålerenga. Samtidig cashet Vålerenga ut fire millioner til Stabæk for opsjonen på Stengel – til sammen fem millioner.

Aktor mener at de to klubbene konstruerte en pakkeløsning for å snyte den franske klubben Nancy for de kontraktfestede femti prosentene klubben hadde krav på dersom Stabæk solgte islendingen videre. Franskmennene sto i fare for å tape ca to millioner kroner, skal vi tro aktor.

Det gjør ikke Olsen og Haakonsen. Begge fremholder i vitneboksen at prisen på Gunnarson var èn million, ikke fem, slik aktor hevder.

Dessuten er det i strid med regelverket å kople sammen to kontrakter. Og opsjonsavtalen vedrørende Stengel ble avtalt ti dager før Vålerenga kom til enighet på Gunnarson.

De to tiltalte er samstemte i sine forklaringer. Trolig har de sagt det samme til politiet tidligere. Aktor har i alle fall til nå ikke påvist noen uregelmessigheter mellom politiforklaringene og det de sier i retten.

Det vil nok forsvarerne minne retten om når vi kommer til prosedyren om noen uker.

FAKTA:

Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner overfor den franske klubben Nancy.

Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. De fire tiltalte nekter straffskyld.

Også foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er tiltalt.

Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.

Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.

Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering