Meninger

«Keeperne er VMs store vinnere»

— Frankrike var best nesten hele kampen, men tyskerne hadde Manuel Neuer i målet, skriver Ola Bernhus.

Manuel Neuer hadde mange gode og viktige redninger mot Frankrike. Ap

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ut fra de verdiene vi vanligvis legger til grunn når vi bedømmer en fotballkamp, var Frankrike best og fortjente en plass i semifinalen, mer enn Tyskland. Frankrike spilte best, hadde flest sjanser, og viste glimtvis fremragende fotball.

Men Tyskland var best i sekundene som avgjorde kampen, allerede etter 13 minutter. Frisparket fra Toni Kroos var brutalt presist. Mats Hummels vant duellen med Raphael Varane og scoret. Keepertabbe var det ikke, de fleste keepere ville oppført seg som Hugo Lloris og latt utespilleren duellere.

Men tyskernes målmann Manuel Neuer ville ha gått ut og tatt duellen selv. Og han ville sannsynligvis ha vunnet den, slik han vant de andre duellene da franskmennene prøvde seg. Det gjaldt også kampens aller siste franske forsøk, da han som ren refleks fikk slengt opp hånden og stoppet Karim Benzemas skudd på overtid. Det var som utgjort for de unge franske spillerne.

Igjen — dette er et verdensmesterskap der keeperne, mer enn spissene, fremstår som de store vinnerne.

Forhåndshaussing

Opptakten til kampen ble dramatisert slik bare vi journalister klarer det.

Dette var krigen om europeisk makt, det var en forlengelse av mer enn tusen år gammel historie, det var delingen av Karl den Stores rike i Verdun i år 843, det var to verdenskriger, det var Hitler og Napoleon, Merkel og Hollande og EUs finanskrise. Og det var en oppfrisking av VM-kampen i 1982 da Vest-Tyskland vant etter straffekonkurranse og en viss brutalitet under veis.Hatet tar visst aldri slutt.

Ny tysk stil

Tyskerne har måttet tåle beske kommentarer hittil i VM. Det morsomste de har foretatt seg, var slapstick-frisparket mot Algerie, "VM-historiens dummeste frispark".

Ellers har det vært dystrere. Trener Joachim Löws hurrataktikk er blitt erstattet med lidenskap, kraft og vilje.

– Ingen vinner VM med rask kombinasjonsfotball, ikke i en slik varme, sier Löw.

Det var dette Frankrike skulle prøve å rive i stykker. Det var bare å spenne beltene.

Et fullsatt Maracana ventet på hva som ville skje. At de tok seg tid til å kjøre bølgen, er mer enn til å forstå, for denne kampen ville kreve full konsentrasjon, også på tribunen.

Frankrike åpnet med et par gode sjanser, men så ble det mye tysk – i ballkontroll, defensiv trygghet, selvtillit – og mål. Ja vel, i VM er Tyskland som vanlig urokkelige.

Fransk kjør

Men selv om tyskerne fortsatt hadde den egenartede selvbevisstheten som de aldri mangler, så var Frankrike farlige. Faktisk farligere. Men ville det unge franske laget klare å hente inn de mer rutinerte tyskerne?

Eller ville det nystemte tyske laget, med mer defensiv prioritering enn vi har sett de siste årene, klare å låse fast de franske scoringsforsøkene? Franakrike hadde nesten en hel kamp å gjøre det på.

Tregt tysk

Tyskland gikk til kampen med et åpenbart problem, farten i midtforsvaret. Nå var den tregeste, Per Mertesacker, satt ut, men det ville bare hjelpe litt. Fortsatt gjaldt det for Frankrike å spille ballen inn i rommet bak forsvarerne. Men samtidig: Dit hvor keeper Neuer vanligvis hersker.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Det var et dilemma, men Frankrike var nødt til å mestre det, for deres styrke ligger i det smarte spillet, ikke i å legge opp til lange baller og høydedueller mot muskelsterke tyskere foran Neuer.Det var mye fransk i andre omgang. Mer og mer. Hvor var de meritterte tyske midtbanespillerne, hvor hadde Thomas Müller tatt veien, hadde Miroslav Klose i det hele tatt møtt opp? Var Tysklands eneste tiltak å holde mye folk i eget forsvar og dempe tempoet i kampen?

Drivende spenning

Eller det kunne sies slik: Var det klokt av Tyskland å prøve på noe annet, så lenge de franske spillerne virket så mye piggere og var så mye bedre individuelt? Trener Löw har jo sagt at ingenting annet enn seier teller, og 1-0 er like verdifullt som 2-0. Tyskerne forsøkte et par ganger å holde seg i angrep for å avlaste et skjelvende forsvar, men ble drevet tilbake. Tilbake dit hvor Manuel Neuer holdt tronen. Han ga den aldri fra seg.

Det har vært spilt mange kamper vakrere enn denne, men det er vanskelig å avvise skjønnheten i en jevn fotballkamp der gode atleter gjør sitt aller ytterste.

Så ja, det var på en måte vakkert også. Og spennende, helt til Benzemas siste forsøk ble avvist av en lynrask neuersk høyrehånd. Noe annet ville vært overraskende.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Frankrikes herrelandslag fotball
 4. Tysklands herrelandslag fotball
 5. Fotball-VM

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Tysk suksess uten sjarm

 2. MENINGER

  Tjærnås: Her er VMs drømmelag

 3. FOTBALL

  «Dette var en fotballkamp å elske»

 4. MENINGER

  Så jevne kamper blir avgjort av det ene gylne øyeblikket. Og det var tysk.

 5. MENINGER

  «Noen ganger er tapere helter»

 6. FOTBALL

  EM-kongen etter å ha sendt vertene til himmels: - Vi er som små barn!