Meninger

Ingen garanti for mange mål

BLOGG: Spania mot Nederland høres ut som en målfest. Så enkelt er imidlertid ikke fotball, skriver Lars Tjærnås.

Nigel de Jong stempler Xabi Alonso under VM-finalen i 2010.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Da disse lagene møttes i finalen 2010 brukte de 116 minutter før Andes Iniesta avgjorde med kampenes eneste mål. Den gang var det en brutal kamp. En kamp som ble husket mer for vanvittige 14 gule og ett rødt kort enn for vakker fotball.

Sjansen er stor for at den gjensidige respekten for hverandres styrker bidrar til en litt forsiktig inngang. Særlig gjelder det de oransje.

Louis van Gaal fikk nok av det normale 4-3-3 systemet etter nederlag mot Frankrike i mars, og erkjente det mange har advart mot lenge. Det bakre leddet er for svakt, uten ledere med erfaring fra mange landskamper eller fra store ligaer. Kun Ron Vlaar (Aston Villa) spiller utenfor nederlandsk liga. Løsningen ble å legge om til 5-3-2, for å styrke grunnmuren foran egen keeper.

Tror på sitt

Spania tenker annerledes. De spiller sitt eget spill, uansett motstander. Hvorfor skulle de ikke gjøre det? Dette er et lag som har skrevet historie, med tre strake triumfer i EM og VM. En justering, en viktig sådan, blir det trolig likevel.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

Diego Costa er kraftspissen trener Vicente del Bosque ikke har råd til å sette på sidelinjen. Spanjolene har ofte spilt uten en rendyrket spiss for å få enda en pasningssikker spiller inn i mellomrom, slik at de kan sy seg videre gjennom motstanders forsvar derfra.Med Costa må de spille litt annerledes. Det vil trolig berike dem ytterligere og gjøre dem enda mer uforutsigbare og farlige.

Hva avgjør kampen? Hva bør du se etter foran skjermen når du setter deg ned for å nyte noe av det beste fotballen byr på?

Enkelt for Nederland

For Nederland er strategien enkel. Et lag med Arjen Robben og Robin van Persie på topp må ganske enkelt sørge for å få ballen ofte nok opp til dem høyt i banen, og helst i situasjoner der de kan utfordre en mot en.

Det betinger at de vinner ballen der Spania liker å ha den aller oftest, nemlig sentralt. Med tre midtstoppere og to balanserende midtbanespillere må de våge å slippe en av stopperne frem for å hjelpe den sentrale midtbanen når spanjolene triller ball med korte avstander.

Spanias balltrilling har en hensikt utover å frustrere motstander. De vil kontrollere kampen, og forsvarer seg med ball, ikke uten. Det gjør dem sterke, men også sårbare de første sekunder etter balltap, hvis de ikke vinner ballen tilbake. Da har de mange spillere høyt i banen, og Nederland kan kontre.

Kan Spania også utnytte rom bredt i banen? Her blir backene sentrale. Mot 5-3-2 får Jordi Alba og César Azpilicueta en enorm mulighet til å bruke styrkene en mot en offensivt, og har i tillegg nå en spiss som gjerne fôres med innlegg.

Duellen

Kampens duell: Uendelig mange å velge mellom. Jeg velger Xavi mot Wesley Sneijder. To spillere som begge har vært bedre før, særlig gjelder det Xavi. Men fortsatt har begge fotballhjerne og ballbehandling til å styre kampen.

God fornøyelse!

Les mer om

  1. Sportsblogger
  2. Spanias herrelandslag fotball
  3. Fotball-VM