«Derfor har Dortmund-trener Klopp betydd mye for Bayerns suksess»

BLOGG: Bayern München bør gi Jürgen Klopp langt mer enn blomster, skriver Roar Stokke.

Dormund-sjef Jürgen Klopp er en stor årsak til Bayern Münchens suksess, mener Roar Stokke.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Når den utrolig spennende og viktige semifinalen i den tyske cupen mellom Bayern München og Borussia Dortmund spilles på Allianz Arena i kveld, så ønsker hjemmelaget og overekke blomster til Borussias avtroppende trener Jürgen Klopp. Det er definitivt ikke for mye. De har mye å takke ham for. Vi andre også.

Klopp fortjener så mye mer enn blomster, han fortjener all verdens takk. Jeg tror at Klopp er den viktigste motivasjonsfaktoren, til at Bayern nå sannsynligvis er bedre enn de noen gang har vært.

Våren 2012 er den vondeste perioden i Bayerns stolte historie. Det var våren de tapte alt. Først tapte de Tyskland, så tapte de Europa. Og følelsen de hadde etter å ha tapt 2-5 for Borussia Dortmund i den tyske cupfinalen i Berlin, med et påfølgende bittert nederlag i Champions League for Chelsea, på sin egen hjemmebane Allianz Arena, var for mye å bære på for Tysklands mektigste fotballklubb. Det måtte skje noe. Det var tvingende nødvendig.

Les også

Klopp ferdig i Dortmund

Traff med talentene

Karismatiske og svært dyktige Jürgen Klopp har nå vært i Borussia Dortmund i sju år. Og for en reise han har tatt oss med på. I de sju årene har han skapt et av Europas beste fotballag og måten de har spilt sin fotball på har tatt fotballsupportere verden over med storm. Dynamisk, lekent, hardtarbeidende, teknisk og med overganger & kontringer som spiller de fleste sjakk matt. Dortmund og Real Madrid har i særklasse vært de to lagene som har vært best på overganger og kontringer de siste årene. Og Klopp har gjort dette mulig med mye mindre penger enn de største klubbene han konkurrerte mot. Mye mindre.

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport.

Noe av hemmeligheten til Klopp var å kjøpe spillere som hadde et stort talent, men som enda ikke hadde tatt ut potensialet sitt, for en "billig" penge. Og han traff godt med spillerkjøpene sine. Spillere som blant annet Hummels, Subotic, Piszczek, Kuba, Bender, Gündogan, Kagawa og Lewandowski slo alle ut i full blomst under Klopps kyndige ledelse, og de ble så gode at de plaget vettet av seiersvante Bayern München. Og etterhvert også resten av fotballeuropa. Og sesongen 2011/12, da Dortmund scoret hele fem mål mot Bayern i den tyske cupfinalen, så vant laget til Klopp alle de tre kampene mot laget fra Bavaria. Og de var åtte poeng foran på tabellen i Bundesligaen. Og enda verre, det var Klopp og hans flotte mannskap som stjal medias oppmerksomhet, hadde den mest karismatiske treneren, spilte den mest attraktive fotballen og vant troféer. To tapte seriemesterskap på rad, og ett tapt cupgull, i Tyskland, betydde at Bayern måtte slå tilbake. Og plan A var som følger; å gjenerobre Tyskland.

Resten er nå historie. Mot Bayern enorme finansielle styrke er selv Klopp og Dortmund sjanseløse. De kjøper — og får - omtrent hva de vil av spillere og de fikk tak i treneren som stiller selv Klopp i skyggen. Mye penger + Pep Guardiola + sportsdirektør Mathias Sammer + såret stolthet + en enorm motivasjon = suksess. For Bayern München. Og gjenreisingen startet selvsagt under Jupp Heynckes ledelse. Rett skal være rett.

Les også

Her er mannen som overtar etter Jürgen Klopp

Bayern måtte bruke penger

Bayern München måtte bite i det sure eplet, og bruke mye mer penger enn de strengt tatt hadde lyst til. Der hvor Klopp og Dortmund brukte lite penger for å skape mye, måtte Bayern nå bruke mye penger. For å skape mye. To spillere, som spanske Javi Martinez og Dortmund-fansens kjæledegge Mario Götze, kostet tilsammen nesten 80 millioner Euro. Javi Martinez kom først, og han kostet ca 350 millioner norske kroner, og med det måtte Bayern bryte et prinsipp om å ikke være med på å betale overgangssummer de selv mente var galskap i den moderne fotballen. Og de kan "bebreide" Klopp for det. Det var han som på mange måter tvang dem til å gjøre det.

Bayern gikk heller ikke av veien for å tappe den brysomme konkurrenten for kvalitet, med å kjøpe "arvesølvet" Götze, og senere den polske superspissen, og kanskje Klopps aller viktigste enkeltspiller i suksessperioden, Robert Lewandowski. Og ham fikk Bayern uten å måtte gi en eneste Euro. De fristet Lewandoski med en lønningspose og en betydelig sum for å skrive under for klubben, som Dortmund ikke var i nærheten av å matche. Dessuten, Bayern er Bayern, Tysklands ubestridt største klubb. Og den mest attraktive.

Semifinalekampen på Allianz Arena er Klopp og Dortmunds siste sjanse til å vinne et trofé denne sesongen. I en sesong som på mange måter har blitt ødelagt av en skadeliste lang som et vondt år, så vil en seier over erkerivalen Bayern München, og en finaleplass i Berlin, bøte på mye.

Og det vil være en enorm triumf for Jürgen Klopp. Da kan han forlate Dortmund i forvisning om at han fortsatt kan plage seiersvante Bayern, som med sine enorme resurser har tatt tilbake lederrollen i den tyske fotballen.

Skal Jürgen Klopp avslutte med en finale i Berlin den 30 juni, så blir det den tredje tyske cupfinalen med Dortmund. Han har vunnet én av to finaler, to seriemesterskap står også på Cven, og han tapte Champions League finalen på Wembley, ja nettopp, for Bayern München.

Les også

Rodgers avfeide ryktene om Liverpool-avgang

Betydd mer enn de vil innrømme

Gjett om det står mye prestisje på spill i denne semifinalekampen.

Jürgen Klopp fortjener så mye mer enn bare blomster. Han har betydd mer for Bayern München enn jeg tror de vil innrømme ham.

Og at Jürgen Klopp ikke vil ha noen blomsteroverekkelse før kampen, viser bare hvor hvor viktig kampen er. Selvsagt for begge lag.

Pep Guardiola mot Jürgen Klopp, Bayern München mot Borussia Dortmund garanterer for en fantastisk fotballkamp på et forventningsfullt Allianz Arena.

Og ettermælet til Jürgen Klopp vil for alltid være at han utfordret og beseiret Bayern München med langt færre midler, men med mye dyktighet. Kan han gjøre det en siste gang?

Måtte det beste laget for kvelden vinne.