Slik vurderer Tjærnås Champions League-trekningen

Barcelona vinner neppe turneringen, spår Tjærnås. Les analysen her.

Lionel Messi. Luis Suarez og Neymar møter Manchester City i åttedelsfinalen.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Champions League har kommet til det stadiet der det blir morsomt. De tre seneste vinnerne ser ut som de tre mest sannsynlige vinnerne i år også.

Først: Champions League er selvsagt ikke kjedelig før sluttspillet heller. Men det er forutsigbart. Med ytterst få unntak kommer de største og rikeste seg videre.

Les også

Deila møter Inter i europaligaen

Forskjellen på de beste og de fleste er stor i internasjonal klubbfotball. Så stor at favorittene kan telles på en halv hånd.

Jeg ser argumenter for at lag som Barcelona, PSG, Manchester City, Arsenal, Juventus, Dortmund og Atlético Madrid kan vinne. Jeg ser langt flere argumenter mot.

Atlético var sekunder unna å vinne for et halvt år siden. Da hadde de ekstreme matchvinnere i begge ender av banen, som siden det har forlatt laget. Senest i går mot Villarreal så vi et lag uten tyngde og kreativitet offensiv, og som samtidig ble kontret i senk. De bør likevel slå Bayer Leverkusen.

ANALYSERER: Vår fotballekspert Lars Tjærnås. Her avbildet på Etihad Stadium i Manchester.

Arsenal har alt av kreativitet og angrepsspill til å skremme vannet av en hvilken som helst motstander. Men de harikke forsvar til å gå hele veien. Spissformulert? Selvsagt. Men jeg står for den. De var heldige med trekningen. Monaco er gode, men ikke så gode at de skal stoppe Arsène Wengers møte med sin gamle klubb der de «alltid» stopper, i åttedelsfinalen.

Les også

Dressmann og Zlatan skal skape sportsmerke

Dortmund har et mareritt og et mysterium av en sesong i hjemlig liga. Det har ikke motstander Juventus. Dette er en reprise av finalen i 1997, den gang vant tyskerne 3-1.Det er lett å tenke seg italienerne som klare favoritter målt ut fraligaform.

Så enkelt er det ikke. Dortmund har hevet seg mot de beste, og gjort strålende kamper mot Bayern og Arsenal i høst. Når vi kommer til februar har de også kortet ned skadelisten. Likevel tror jeg Juventus' soliditet betaler seg.

Manchester City-Barcelona er reprise fra i fjor. Den gang avanserte Barcelona, ikke uten problemer. 4-1 høres overlegent ut, men sannheten var at begge kampene var relativt jevne. Barcelona er ikke det Barcelona som to ganger på to år satte en ny standard og ydmyket Manchester United i finaler. De har enkeltspillerne offensivt alle andre ønsker seg, men de har ikke helheten.

De blir fortsatt avslørt på kontringer, innlegg og dødballer defensivt. Jeg tror de skal få slite mot Manchester City, selv om de lyseblå var alt annet enn overbevisende i gruppespillet.

Skadefritt mener jeg Manchester City har mannskap til å gå hele, veien, selv om jeg holder tre andre som enda bedre.

Les også

Mourinho trakk Zlatan i Champions League

PSG-Chelsea er trekningeningen av demønsket seg. PSG viste i gruppespillet hjemme mot Barcelona det toppnivået som gjør dem fryktet. Har du Zlatan og Cavani på topp ønsker ingen å møte deg. Likevel er det fjernt fra bare harmoni i hovedstadsklubben. Skader, intriger og varierende form i ligaen, blant annet tapte de mot Guingamp i helgen, summen av dette gjør at Chelsea skal være for sterke. Dette blir Zlatan mot Mourinho, kollektivet mot enkeltspillerne, defensiv soliditet mot stor offensiv kraft.

Chelsea er tett oppunder komplette. De kan kontres i senk fordi sentrallinja defensivt mangler ekstrem mobilitet. Likevel har de en struktur som gjør dette til et minimalt problem. Over to kamper tar Chelsea dette.

De to beste lagene i verden heter Real Madrid og Bayern München. Begge var heldige med trekningen, og får en motorvei til kvartfinalen.

Schalke må ha satt lunsjen i luftrøret da trekningen ble kjent. Dette er reprisen fra i fjor, og minnene må ha ridd tyskerne som mareritt. 9-2 over to kamper forteller alt om en avstand som ikke har blitt tettet igjen på ett år. Fotball er en underlig idrett. Den er ikke så underlig at Schalke slår ut Real Madrid.

Den er heller ikke så underlig at Sjakhtar Donetsk slår ut Bayern Munchen. Ukrainerne har først og fremst Luiz Adriano som en trussel, men endte fem poeng bak Porto i gruppespillet. Da kan de glemme å slå ut verdens beste kollektiv, med verdens kanskje aller bredeste tropp når alle er skadefrie.

Basel-Porto er åpent. Jeg tror portugisernes rutine i turneringen gjør utslaget, selv om Basel har imponert alle de seneste sesongene.

Et tidlig tips: De åtte som spiller kvartfinalene heter Chelsea, Bayern, Juventus, Real Madrid, Atletico Madrid , Arsenal, Porto og...Machester City.

Er du enig med meg?