Meninger

Warholm får Aftenpostens Gullmedalje: Han har større verdier enn å komme først til mål

KOMMENTAR: Karsten Warholm tok VM-gull i en verdensidrett som 21-åring og får derfor Aftenpostens Gullmedalje. Nå må han forsvare og forklare at han fortsatt er sulten på suksess.

Karsten Warholm får Aftenpostens Gullmedalje for 2017. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

  • Eirik Fardal
    Eirik Fardal
    Sportssjef

Karsten Warholm har fått spørsmålet før. Mange ganger. Allerede samme kveld som han feide over 10 hekker og sank ned på knær i London-regnet, kom spørsmålet.

Nå er han akkurat blitt tildelt Aftenpostens Gullmedalje, har løpt over en hekk iført dress og gullsløyfe i et fotostudio og sitter på en restaurant i Oslo sentrum. Senere på kvelden skal han ha dagens andre treningsøkt – turntrening sammen med Andreas Thorkildsen.

Så kommer det igjen:

– Hva nå?

  • Les gullmedaljeintervjuet med Warholm her:
Les også

«VM-gullet ga en helt spesiell rus. Jeg fikk abstinenser. Jeg ville vinne mer.»

  • Les deg gjennom prisens historie:
Les også

Aftenpostens Gullmedalje 1933–2015

Karsten Warholm (t.v.) mottar Aftenpostens Gullmedalje 2017 av Eirik Fardal (t.v.), Aftenpostens sportssjef og juryleder. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Ingen tvil i juryen

Karsten Warholm tok VM-gull på første forsøk. Som 21-åring. I friidrett – en idrettsgren som de fleste på to bein kan bedrive rundt omkring i verden. Det var ingen tvil i gullmedaljejuryen i år. Når man tar et VM-gull i en løpsøvelse i friidrett, noe ingen norsk mann hadde gjort før ham, er det ikke så vanskelig å utdele Aftenpostens Gullmedalje.

Men så var det dette spørsmålet. Hva gjør det med motivasjonen til en 21-åring å ta et VM-gull i en verdensidrett?

Holder han seg skadefri, trenger ikke Warholm være så bekymret. Han er det heller ikke. Karsten Warholms gutteaktige galskap kan føre ham lenger opp på stjernehimmelen. 21-åringen fra Ulsteinvik er en ydmyk, reflektert og bestemt fyr.

Karsten Warholm sammen med den norske fansen i London i august. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Han føyer seg på en måte inn i rekken av nye norske, talentfulle utøvere. Ikke vondt sagt mot noen av dem som har dominert norsk idrett tidligere. Men det er noe ved Karsten Warholm, Martin Ødegaard, Johannes Høsflot Klæbo, Ada Hegerberg, Henrik Christiansen, Henrik Kristoffersen og Casper Ruud – for å nevne noen. De fremstår nøkterne og – kall det – menneskelige.

Samtidig som de er toppidrettsutøvere med store egoer som trengs for å lykkes, er de sympatiske folk med beina plantet på jorden. De har flere verdier enn det å lykkes på idrettsbanen og komme først til mål.

Denne tegningen får Warholm av Aftenposten avistegner. Foto: Inge Grødum

Bor med kompiser

Karsten Warholm er slik. Han er en ekstremt hardtarbeidende toppidrettsutøver, samtidig som han vil leve tilnærmet normalt. Han vil være et forbilde og en god kompis. Som da en kamerat i kollektivet hans fikk influensa. Warholms trener Leif Olav Alnes ba eleven sporenstreks sjekke inn på hotellet på Olympiatoppen. Men det gadd ikke Warholm. Han ville bo med kompisene. Så fikk han heller ta risikoen.

Han ble aldri syk.

Men man blir ikke verdens beste hekkeløper ved å være snill. I alle fall ikke mot seg selv. Og inni Karsten Warholm bor det en mann det flammer av. Han har en treningsvilje som er enorm. Men nå må han altså forsvare at han er sulten på mer overfor omgivelsene sine.

Abstinensene i London

Svaret ligger kanskje på hotellrommet dagen etter gullet i London. Da hadde han abstinenser. Allerede da fikk han lyst på å kjenne på følelsen igjen. Han ville tilbake i regnet på Olympiastadion i London. Han vil gjøre det igjen. Kjenne det igjen.

Karsten Warholm mottok gullmedaljen dagen etter bragden i London. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Warholm er kanskje litt som Kjetil André Aamodt. Alpinlegenden svarte slik da han ble spurt om hvilke medaljer han satte høyest: «Den neste er den beste».

Midt oppi hyllesten av en svært talentfull utøver, skal man ikke glemme mannen bak. Trener Leif Olav Alnes har også lagt ned et stort arbeid for at Warholm kunne tre gullmedaljen over hodet i VM. Da Alnes kom inn i 2015, tok Warholm store, nye steg. Gullvinneren sier også hele tiden «vi» om karrièren sin.

21-åringen og 60-åringen er en symbiose, til tross for at det nesten er to generasjoner mellom dem. Det sies om Alnes at han er en motivator i verdensklasse, ekstremt systematisk, kreativ og en enorm pedagog.

Sterk plattform

Karsten Warholm kan nok takke sin trener for mye. I tillegg har han en sterk familie, en kjæreste og gode kamerater i ryggen.

Men det er han selv om løper over hekkene. Og Karsten Warholm vil ikke fortelle om det, men inni hodet hans pønskes det på flere store ting.

Det er bare å glede seg.

Les mer om

  1. Karsten Warholm
  2. Friidrett
  3. London