- Skulle trenden uten spilletid fortsette, bør Ruben bytte klubb

KOMMENTAR: Det kan bli vanskelig for Yttergård Jenssen å beholde plassen på landslaget, mener Rune Robertsen.

Ruben Yttergård Jenssen i aksjon mot England.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

WEMBLEY: Ruben Yttergård Jenssen er en av landslagssjef Per-Mathias Høgmos mest betrodde spillere på vei inn i en ny kvalik. For tromsøværingen Jenssen er det derfor ekstremt viktig at han tar tilbake plassen i klubblaget Kaiserslautern for godt. Skjer ikke det, bør Ruben bytte klubb allerede i vinter.

Da Per-Mathias Høgmo bygde opp ”Gutan” til å bli et topplag i eliteserien i perioden 2009-2012 var Jenssen den spilleren laget ble konstruert rundt.

Sentral rolle hos Høgmo

Nå er Høgmo landslagstrener, og gjenforent med Jenssen tyder mye på at sistnevnte får en stadig mer sentral rolle hos sjefen.

Onsdag spilte Jenssen 87. minutter i Norges generalprøve foran EM-kvaliken som starter mot Italia på Ullevaal tirsdag. Da kaptein Per Ciljan Skjelbred ble byttet ut overtok Jenssen kapteinsbindet på mektige Wembley.

Høgmo ledet Tromsø til topp seks-plasseringer i fire sesonger på rad – blant dem en sølv-, og bronsemedalje.

Hjertet i oppturen som skjemte bort tromsøværinger med fotball i den absolutte norgestoppen het Ruben Yttergård Jenssen.

Med sitt blikk for spillet ser det ofte ut som Jenssen har så god tid. Han er ikke den spilleren som gjennom karrieren har levert mest mål eller målgivende. Men i TIL var det tydelig hver eneste gang Jenssen ikke var på banen.

TIL rykket ned etter at Jenssen ble solgt til Tyskland i fjor sommer. Høsten ville aldri endt så katastrofalt dersom midtbanestrategen hadde vært i klubben.

Fortjener plassen

For Høgmo er det derfor enkelt å se til Jenssen når han skal ta ut laget. Han vet hva han får.

Det var tydelig mot England. Jenssens corner traff Joshua Kings hode, og bare var marginer fra å gå i mål på stillingen 0-0. Slike ekstremkvaliteter gjør at Jenssen fortjener sin plass på laget.

Men den manglende tilliten fra Kosta Runjaic trener i Kaiserslautern i høst er urovekkende.

Det tok noen måneder før Jenssen var akklimatisert til tysk fotball etter at han ankom i juni for ett år siden. Han så seg ikke tilbake etter det, og ble godt likt og respektert av medspillere og supportere. I Kaiserslautern har han fått tittelen ”stammspieler”, det vil si en som regnes som en av bærebjelkene på laget.

Når Jenssen nå står med bare 96 minutter på fire seriekamper, gir det derfor grunn til bekymring.

Må finne ny klubb

Høgmo er tydelig tilfreds med hva Jenssen leverer, men uten spilletid på klubblaget blir det vanskelig å forsvare å bruke lysluggen i en avgjørende høst for landslaget med tanke på å komme til EM i 2016. — Jeg har hatt møter med Kaiserslautern-ledelsen der de har lovet å satse på meg, sa Jenssen til meg i pressesonen etter England-kampen.

26 år gamle Jenssen er i en alder der han må spille hver helg. Skulle trenden med lite spilletid fortsette, mener jeg Jenssen må ta grep, og finne seg en ny klubb i januar.

Da vil også mulighetene for å være en av Per-Mathias Høgmos mest betrodde spillere være betraktelig større.

Og drømmen om et mesterskap for Norge kan leve videre for Tromsøs beste fotballspiller.