Meninger

Denne kampen avgjør EM-spill

KOMMENTAR: Glem den pinlige kampen mot Italia. Glem oppvisningen mot Malta. Det er Bulgaria som er Norges reelle motstander i kampen om en EM-plass, skriver BTs Tore Strand.

Joshua King, Tarik Elyounoussi og resten av Norge-spillerne møter en tøff motstander i Bulgaria, skriver Tore Strand.
  • Tore Strand

Så langt har den norske EM-innsatsen vært som forventet. At det ble tap for Italia var ikke overraskende. Det var prestasjonen som skuffet.

Kommentator Tore Strand.

At Malta ble slått, var som forventet. Det positive var at Norge vant med klar margin, og at en norsk spiss endelig viste målteft.Så lenge Norge har slitt i motgang i måneder, er det lett å la seg beruse av oppvisningen i Middelhavet. Jeg tror Norge gjør lurt i å nullstille seg foran møtet med Bulgaria, og forberede seg på å møte en langt tøffere motstander enn det ynkelige Malta viste seg å være.

Tøff motstander

Nå er ikke Bulgaria i klasse med de aller beste, men de har et lag som over tid har levert jevnt gode resultater, og som har ambisjoner om å sikre seg minst den tredjeplassen i gruppen som Norge også jakter. Bulgaria fikk en god start med seier borte mot Aserbajdsjan, men fikk en smak på topp, internasjonalt nivå da VM-farer Kroatia vant 1-0 i Sofia.

Det tapet kom etter et selvmål i en kamp Bulgaria dominerte i store perioder. Men landslagssjef Luboslav Penev fikk erfare at en må ta vare på sjansene og unngå baklengs, skal en hamle opp med de aller beste. Rapportene fra oppgjøret tyder imidlertid på at Bulgaria var best i store perioder, og at laget var et par centimetere fra scoring da Vladimir Gadzhov satte ballen like utenfor på en av laget sjanser.

Bulgaria har ikke lenger stjerner i troppen som Hristo Stoichkov og Krasimir Balakov som da de var på sitt beste, og sikret seg en 4. plass i USA-VM i 1994. Men de har en gjeng spillere som holder til i klubber som med jevne mellomrom ypper seg i europacupene. Ludogorets har allerede skremt Liverpool i mesterligaen, og landslaget består også av spillere fra klubber som Dinamo Moskva, CSKA Sofia, Sporting Lisboa og Livorno. Derfor tror jeg Norge møter en tøff motstander, et lag som spilte uavgjort borte og hjemme mot Danmark i siste VM-kvalifisering, men som snublet i kvalikinnspurten og ikke ble å se i Brasil-sluttspillet.

På med arbeidshanskene

Fotballtradisjonen på Balkan er velkjent, og med den følger også en røffere stil enn det Norge er vant til. Noe som betyr at jeg tror Norge på ta på seg arbeidshanskene på Ullevaal, skal det bli poeng. Og da tviler jeg på at en litt naiv 4-4-2-formasjon i en internasjonal kamp, er den rette måten å spille i.

Formasjoner avgjør ikke kamper, men det Norge må bestrebe seg på skal det bli EM-spill, er en mer gjerrige tilnærming til hver eneste kamp. En hver fotballsuksess ligger i en bunnsolid defensiv, og derfor ville jeg valgt en 4-5-1-formasjon – kall den gjerne 4-3-3 for det er mer populært – for å ta opp kampen med Bulgaria. For i begge de tallkombinasjonene ligger en tryggere form for forsvar, og en er ikke like avhengig av at to spisser gjør en fullkommen defensiv jobb i hver eneste kamp. Som Joshua King og Tarik Elyounoussi gjorde mot Malta.

Still gjerne med det samme laget, men jeg ville helst sett Tarik Elyounoussi i en kantrolle, og Per Ciljan Skjelbreid sammen med Stefan Johansen som indreløpere, med Alexander Tettey i ankerrollen.

Ikke rom for feilskjær

Foran den tredje kvalikrunden er det mulig å se allerede nå at Italia og Kroatia er de to lagene som ventelig vil stikke av med de to plassene som gir direkte EM-spill. Derfor tror jeg det norske EM-håpet ligger i å være best innbyrdes i de to kampene mot Bulgaria, ta full pott mot småskumle Aserbajdsjan, og møte opp og innkassere tre nye poeng når Malta kommer på Ullevaal-besøk. Eventuelle poeng mot Italia og Kroatia blir rett og slett å regne som bonuspoeng.

Derfor er det mot Bulgaria EM-alvoret egentlig starter. Nå er det ikke rom for feilskjær. Norge bør helst slå Bulgaria skal VM-drømmen ha noen realisme, og da må tåkepratet om at det Norge presterte mot Malta var et vendepunkt og et bevis på at Norge er bedre enn de fleste av oss tror, legges bort.

Seieren ga verdifull selvtillit, og av den grunn er det håp om at Norge tar nye steg mot Bulgaria. Men det gjør de ikke uten en smart strategi, en gjeng som er villig til å sloss og blø for drakten, og at nøkkelspillere står frem og leverer varene også mot en bedre motstander enn det Malta var.

Les også

  1. Norske landslagstrenere skjelte ut bulgarske journalister

  2. Høgmo: - Ødegaard var meget god på trening

  3. Dæhli: - King god nok til å score to mot alle lag

  4. Ødegaard må skjermes fra mediene

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Herrelandslaget fotball