Meninger

Northug bør vurdere retur til landslaget

KOMMENTAR: Norske skistjerner har gjort sensasjonelt sterke comeback de siste ukene. Unntatt den største, Petter Northug.

HAR SLITT: For å snu en langvarig negativ karrierespiral bør Petter Northug vurdere å gå tilbake til landslaget, mener Kjetil Kroksæter.
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

Tiden er inne for Northug til å tenke nytt. En retur til landslaget kan hjelpe ham å snu den negative trenden. Det er et lite steg og et positivt tegn at han involverer landslagtrener Tor Arne Hetland i større grad fremover.

Vi opplever eventyrlige tider for norsk vinteridrett der den ene triumfen overstråler den andre fra tidlig morgen til sen kveld.

Jeg aner ikke hvor jeg skal starte blant alle solskinnshistoriene de siste helgene. De fleste handler om utøvere som har vært gjennom tunge perioder med sykdom og skader for så å slå kraftig tilbake.

Les også

Mer hjelp fra landslaget skal redde Northugs OL-drøm

Aksel Lund Svindal er comeback-kongen fremfor noen. Fire ganger er han satt ut av karrieretruende skader. Fire ganger har han gjort den kjedelige jobben med lang opptrening, og fire ganger har han kjørt seg rett inn på seierspallen.

Tarjei Bøs comeback i skiskyting var rørende. Han kjempet seg gjennom fire år med vedvarende motgang av forskjellig slag, før han slo tilbake i Östersund. Emil Hegle Svendsens glede over at lagkameraten endelig fikk lønn for strevet, satte prestasjonen i perspektiv.

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter.

Mest følelser var det rundt Synnøve Solemdals utrolige comeback. Så langt nede var Tingvoll-jenta at trenerne var på nippet til å be henne legge opp. Gleden over at Solemdal erobret den gule ledertrøya, kunne oppleves i et følelsesladet intervju med Steinar Mundal på NRK. Dette var idrett på sitt aller vakreste.

Les også

«Slutten på Northugs store karriere kan være nærmere enn vi liker å tro»

Jørgen Graabak har vært gjennom mange tunge perioder etter i Sotsji-OL. Nå er han definitivt tilbake, og man skal ikke se bort fra at mannen fra Melhus forsvarer OL-gullene. Ikke mindre imponerende er den samlede snuoperasjonen dette laget har gjennomført. Trenere og løpere tok et nådeløst og ærlig oppgjør med seg selv. I fjor ble de slått av tyskerne hver helg. Nå er det motsatt og tyskerne lurer vel på hva som har truffet dem.

Vi kan nevne flere solskinnshistorier. I skøyter har vi Håvard Lorentzen som pådro seg en karrieretruende skade da han falt i Inzell. Skøyta skar opp en 15 cm lang og nesten 10 cm bred flenge i leggen. Nå er han helt i verdenstoppen på sprint. Og Sverre Lunde Pedersen, som slet med å komme til mål i fjor, er tilbake i toppen.

Den største prestasjonen sto Sondre Nordstad Moen for. Jeg tror ikke folk flest forstår hvor stort det er å sette Europa-rekord på maraton. 2.05,48 er en helt rå prestasjon. Nå løper han like fort som afrikanerne som har dominert denne idretten. Etter at dopingjegerne strammet grepet, er de ikke uslåelige lenger. Jeg våger påstanden at dette er en av tidenes største trønderske idrettsprestasjoner. Norstad Moen har gjort seg så inderlig fortjent til denne belønningen. Sondre har virkelig slitt, forsaket og jobbet steinhardt for å komme dit han er i dag. Også han mistet et par år på grunn av en alvorlig skade.

Les også

Nye detaljer offentliggjort: IOC hevder at Legkov selv var involvert i dopingjuks

Nå vinner Norge også i kvinnehopp, og mennene slår alle i lagkonkurransene. Sterk lagfølelse er fellestrekk bak de fleste suksesshistoriene i individuell idrett.

En som skiller seg ut er Petter Northug, og det er dessverre i negativ retning. Det er trist å se skikongen så langt bak de beste. Jeg skal ikke begi meg inn på forklaringer her og nå, men tillater meg å spørre hvor lurt det var å bryte med laget. Nedturen startet egentlig da han opprettet privatlag etter VM-suksessen i 2013. Ved å stå utenfor har han mistet den beste kompetansen, matching på trening og den utviklingen man får av å trene med de aller beste.

Petter Northug var den innovative som utviklet sporten sin. Nå er det andre løpere, først og fremst Johannes Høsflot Klæbo, som flytter grenser. Jeg er overbevist om at Petter Northug kan slå tilbake, men den jobben krever at han tar et oppgjør med seg selv. I stedet for å lete etter snarveier, bør han vurdere en retur til landslaget. Petter har alt som skal til for å gjøre det samme som Tarjei Bøe, Aksel Lund Svindal, Synnøve Solemdal og de andre jeg nevnte.

Northug slo tilbake i 2015, og han kan gjøre det en gang til om han bare vil det nok. Når Ranheim kan rykke opp til eliteserien på sparebluss, så er alt mulig.

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. OL
  3. Jørgen Graabak
  4. Sondre Nordstad Moen
  5. Synnøve Solemdal
  6. Aksel Lund Svindal
  7. Håvard Lorentzen