Hvordan er det mulig å beundre en mann som på sine siste tiår var en sammenhengende skandale, en fyllik, voldsmann og fengselsfugl?

KOMMENTAR. Matti Nykänen i tall: OL-gull fire ganger, VM-gull fem ganger, gift fem ganger.

Matti Nykänen ble 55 år gammel. Den tidligere storhopperen hadde et ellevilt liv.

Når Matti Nykänen nå er død etter 55 elleville år, sørger hver finne som om han var deres nærmeste slektning.

Hvordan kan denne beundringen være mulig, en mann som på sine siste tiår var en sammenhengende skandale, en fyllik, voldsmann og fengselsfugl, en løpende personlig katastrofe?

Spørsmålet om hans evige popularitet har vært stilt før, og det gjentas etter meldingen om hans død. Er det slik at folk kjenner seg igjen, at han representerte den finske folkesjelen, at alle har mørke sider?

Matti Nykänen var en legende i hoppbakken. De siste årene gjorde han seg også bemerket som artist på nattklubber og restauranter på Gran Canaria. Som her – da Aftenposten møtte ham i 2015.

Eller velger vi bare å huske hans fenomenale resultater som skihopper og tone ned alt som har foregått i hans liv ellers? Eller falt vi for hans vennlige sjarm?

Nei, tone ned skandalene er ikke mulig. Hans serie ekteskap, hans voldsdommer for å ha slått kona, banket opp svirekamerater og knivstukket en nabo, hans fyllekuler og hærverk-episoder, hans faste plass i kjendispressen etter utallige bravader lar seg ikke skille fra hoppkarrieren.

Begynte tidlig

For det begynte allerede mens han var verdensstjerne i hoppbakken. Hotellrom fikk unngjelde når han var i humør utover natten, han gikk berserkergang på utesteder, kamerater måtte bære ham i seng, han uteble fra treninger, han gjorde som han ville.

VM-gull til Matti Nykänen i tåkehavet i Holmenkollen i 1982.

Mens han vant og vant. Den første VM-seieren kom i Holmenkollen i 1982, og han avsluttet OL-karrieren med tre gull i Calgary i 1988. Antall v-cupseire kom opp i 46, på en tid da det var langt færre renn enn nå.

Nykänens rusproblemer var tydelige allerede da han la opp i 1991, og alt ble verre etterpå.

Mange snåle yrker

Hoppkarrieren kastet ikke så mye av seg. Da han la opp, var han blakk. Sponsorene likte ikke hans livsførsel, og Matti måtte finne andre måter å finansiere fyllefestene på.

Etter karrieren prøvde han seg som stripper, som selger på sextelefon, som sanger. Han skal ikke ha vært veldig god til noe av det, men kjendisstatusen holdt ham gående, som sanger helt til det siste.

Skiflyvning i Vikersund i 1983.
Nykänen i Vikersund i 1986.

I 2006 kom den biografiske filmen om hans liv, nærgående og rystende for alle dem som hadde lært å elske ham. Matti selv var ikke forskrekket, han syntes filmen var vennlig.

– Men hadde den vært ærlig, burde den fått 30-årsgrense, sa han.

300 meter

Noe av det som lever videre, er alle replikkene, gjerne de der han gjorde narr av seg selv og det livet han levde. Finnene har ofte moret seg over dem. Ofte ble han spurt om skihoppingen også, uten at han ønsket å bry seg særlig mye om det som foregikk.

Men at han var den beste som noen gang hadde hoppet i en bakke, det var han overbevist om.

– Med dagens hoppstil hadde jeg hoppet 300 meter med en stabel ved på ryggen, sa han.

Ole Gunnar Fidjestøl (bak) ble verdensmester i skiflyvning foran Primuz Ulaga (t.h.) og Matti Nykänen i 1988.
Her er Matti Nykänen etter seieren i VM i Oslo i 1982. Da var han bare 18 år gammel.

De som opplevde Matti Nykänen, i bakken eller på TV, er i hvert fall overbevist om at maken fantes ikke, og maken vil kanskje ikke komme heller.

Han hoppet så mye lenger enn alle andre at mange renn ble ødelagt. For at ikke Matti skulle lande på sletten, ble farten stilt slik at de andre hadde nok med å passere kulen.

Så overlegen var han på sitt beste. Men om finnene har et uttrykk som heter «å hoppe etter Nykänen», vites ikke. Men det kunne gjerne vært slik, for sammenlignet med de andre rovfuglene var han selve kongeørnen.

Vi publiserte ved en feiltagelse først et bilde av norske Olav Hansson i denne artikkelen. Han ble nummer to i storbakkerennet i Oslo i 1982.