Meninger

«Hva snakket de om, der ute ved 16-meteren?»

En liten pussighet, knapt verdt å skrive om? Eller var dette selve beviset på hvorfor Bodø/Glimt fremstår som et mer velspillende, klokere, mer seiersbevisst og mer profesjonelt lag enn alle andre i Norge?

Bodø/Glimt-spillerne jubler etter Jens Petter Hauges 3–1-scoring mot Molde. Mats Torbergsen / NTB scanpix

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi snakker om sekundene etter at Molde tok ledelsen mot Bodø/Glimt i kampen sist søndag. Molde-spillerne jublet etter å ha utnyttet en Glimt-tabbe og fått en rask ledelse.

TV-bildene viste Molde-folk på vei mot midten for å sette kampen i gang igjen. De hadde gitt Glimt-guttene en trøkk som kanskje ville stopp kjeften på dem, eller mer korrekt: På dem som før kampen hadde skrevet sidevis om de fenomenale nordlendingene, som om Molde knapt fantes.

Ingen skal beskylde Glimt-gjengen for arroganse, men noen av oss er litt arrogante på vegne av dem. Som denne teksten er et eksempel på.

Hvis noe er typisk for Glimt, i tillegg til den artige fotballen, så er det ydmykheten. Der ligger det en ekstra seiersgaranti.

Møte ved sirkelen

Tilbake til det som vi begynte ned. På veien utover passerte de smilende romsdalinger en ring av Glimt-spillere. Kaptein Ulrik Saltnes hadde på sekunder samlet kompisene til en rask samtale.

Hva pratet de om?

Spillere på lag som har sluppet inn mål, står gjerne og henger med armene nede, synes verden er urettferdig og utstråler like mye energi som en brukt tepose. En og annen klapper i hendene, roper kanskje «kom igjen», og der ser det ut til å stoppe.

Les også

Glimt-stjerner vegrer seg mot å dra: – Har det ikke travelt

Det var ingen tvil om at Glimt-kapteinen hadde et annet budskap til sine medspillere. De visste hva de måtte gjøre, de satte det ut i livet i løpet av de kommende minuttene og leverte denne kvelden en fotballkamp som fikk hele Fotball-Norge til å juble.

Og som fikk Molde-kaptein Magnus Wolff Eikrem til øse ros over det gode Glimt-laget. En oppvisning i sportsånd fra Eikrem, også det fortjener å nevnes.

Det kan ha vært i disse sekundene, like etter det småflaue baklengsmålet, at kampen ble avgjort.

Fordi Glimt-laget vet hva de vil, også i motgang. De er så trygge på seg selv at det alltid virker mulig for dem å ta igjen det tapte bare ved å være seg selv.

Det vil komme kamper da det ikke går. Men det kommer neppe kamper der spillerne tviler på at det de prøvde på, var det riktige.

Glimt-spillerne har hatt mye juble over de siste ukene. Mats Torbergsen, NTB scanpix

Hva det er snakk om? Vi som ikke vanker på treningene i Bodø, men legger sammen det vi får av inntrykk, de uttalelsene som faller før og etter kampene og alle signaler som strømmer ut fra Aspmyra, finner ut omtrent dette:

 • Dette er en klubb som skaffer spillere til behovet, og behovet er hurtighet, teknikk og fotballforståelse.
 • Dette er et lag der treneren (Kjetil Knutsen) har en helt distinkt oppfatning av hvordan laget skal spille og får spillerne med på det. Her er det ikke snakk om treneren er god nok eller spillerne er det. De er gode nok sammen.
 • Vi skjønner at det Glimt presterer, ikke ville vært mulig uten at hele klubbledelsen tenker i samme baner og støtter hverandre; dette er ikke et rent trenerprodukt. Det er klubben Glimt som spiller.
 • Vi ser at spillerne har et unormalt solid treningsarbeid bak seg. De har alltid ekstra spurter og ekstra duellkraft å sette inn mot slutten, og spesielt når det kreves for å snu et resultat.
 • Vi ser spillere med en ganske bemerkelsesverdig selvtillit, også hos dem som ikke har hatt stjernestatus fra før. En slik selvtillit er bare mulig dersom hver spiler kjenner sin misjon, stoler på medspillerne og – ikke minst – stoler på seg selv. Fordi de kan det.

Derfor kan vi bare gå ut fra at det ikke var småprat som foregikk da spillerne sto i ring ute ved straffesirkelen. De minnet hverandre om hva som nå måtte skje, hva de har trent inn og hva de er enige med treneren om.

Når vi ser TV-bildene og lurer på hva som skjer i andre lag som har sluppet inn mål, forstår vi at det ofte ikke er særlig mye. Kanskje bare «kom igjen». Greit og bedre enn ingenting, men det kunne vært mer.

Les også

Laget som trosser historien

Samholdet i Bodø/Glimt er sterkt. Mats Torbergsen, NTB scanpix

Vær skeptisk

Denne skepsisen bør vi også ta med oss når trenere og spillere – før kampene eller i pausene – svarer «vi skal spille vårt spill».

Fint, hvis spillerne kan definere hva det betyr i praksis.

Men vi kan nok heller gå ut fra at i nesten alle tilfellene betyr det at de ikke har tenkt noe særlig på det, utover å «blø for drakten».

Norske lag og trenere er blitt flinke til å legge kampplaner og også prøve å endre kamper som går dårlig. Mye bedre enn for bare et par tiår siden. Det har gjort fotballen vår mer spennende.

Det er likevel et stykke derfra til «vårt eget spill» for mange av lagene.

Les også

Da Bodø/Glimt rundspilte Molde, begynte Kjetil Rekdal å synge på TV

Molde også

Det er bare å studere kampene med et blikk på nettopp dette. Vet hva de hva de vil? Og hvorfor får de det ikke til? (som pensjonist har jeg tid til å more meg med å se omtrent hver kamp på TV, i ro og mak. Da kommer svaret ganske tydelig frem). Trenere, spillere og klubb trekker ikke i samme retning. Fordi de mangler den kvaliteten og de felles verdier som Glimt har i alle ledd.

Flere? Ja, absolutt. Molde er definitivt med på å sette en slik standard, også de med godt trenerarbeid, gode spillere og god klubbånd.

Så kan vi spørre hvorfor klubbene i to av våre mindre byer forstår hva kvalitet er i fotball, mens klubber som kan sope inn spillere og sponsing fra et stort marked, ikke engang skjønner hva som kreves.

Langt mindre er i stand til å kopiere dem som forstår det.

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Bodø/Glimt
 3. Molde FK

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Avstanden fra Brann opp til landets beste lag er kjempestor. Det er som om de driver en annen idrett.

 2. FOTBALL

  Tapte mot gullrivalen: Dette sier Molde-spillerne om nedturen

 3. MENINGER

  «Overrasket over Glimts suksess? Det burde vi ikke være.»

 4. FOTBALL

  De nordnorske rivalene har tatt 55 av 57 poeng: – Glimt er en inspirasjon

 5. FOTBALL

  Tallene bak Glimt-suksessen: – Det er nesten så man må klype seg i armen

 6. FOTBALL

  De herjer i Eliteserien. Snart kan flere av Glimt-spillerne stå overfor et vanskelig valg.