«Flovik-avtalen gir TIL-ledelsen problemer»

Ansettelsen av Bård Flovik virker lite gjennomtenkt, skriver Rune Robertsen.

Per Aronsen, Helge Kræmer, Bård Flovik og Svein-Morten Johansen på Alfheim onsdag ettermiddag.
Rune Robertsen, sportleder hos iTromsø.

Etter to uker med spekulasjoner kom avklaringen onsdag ettermiddag. Bård Flovik (50) er TILs nye hovedtrener. En samstemt klubbledelse ved Helge Kræmer (styreleder i Tromsø Idrettslag) og Per Aronsen (styreleder i TIL Holding AS) smilte bredt da de satt sammen med Flovik og sportssjef Svein-Morten Johansen inne på Alfheim Arena og fikk spørsmål fra pressen. Men bak fasaden har TIL-ledelsen etter mitt syn gitt seg selv problemer gjennom å ansette den 50 år gamle andværingen.

Flovik var meget sentral i trenerteamet sammen med tidligere hovedtrener Steinar Nilsen. Så sentral var Flovik at vi i media ikke fikk kalle ham for assistenttrener, men bare trener. Og på pressekonferansen erkjente også Flovik at han hadde mye av ansvaret for det som skjedde i det drøye halvannet året han var i TIL sammen med Nilsen. Både opprykket i 2014, men også nedturen i år.

Kostet TIL penger de ikke har

Glem heller ikke at Bård Flovik har vært ansvarlig for defensive dødballer, et område der TIL har slitt skrekkelig, særlig tidlig i sesongen. På et punkt slapp de inn syv mål på to kamper på cornere og frispark alene. Tre baklengs direkte fra hjørnespark var vel heller neppe planlagt … Jeg har inntrykket av at andre kandidater ikke har vært vurdert særlig seriøst og at klubbledelsen relativt raskt bestemte seg for å gi Flovik tillit.

Les også

Bård Flovik leder TIL ut 2016-sesongen

Sparkingen av Steinar Nilsen kostet klubben penger den ikke har. Da er det lett å sette inn nestkommanderende i jobben fordi det passer klubben økonomisk. Man slipper å bruke penger på å hente inn en ny trener, samt beløpet det ville kostet å kvitte seg med Flovik. Utad ser det ut som klubbledelsen har valgt minste motstands vei da de gikk for løsningen som ble presentert på onsdag. Å ansette en assistenttrener har sjelden vært en varig løsning. Sist TIL gjorde det fikk Agnar Christensen sparken etter 10 måneder i jobben.

Jeg har fulgt Bård Flovik på feltet det siste halvannet året, og det må nevnes at han er en dyktig fagmann med et bredt nettverk etter mange år som trener for aldersbestemte landslag i NFF. Da er det synd at klubbledelsen ikke gir ham tillit over et lengre perspektiv dersom de mener alvor med ansettelsen, men i stedet lar avtalen gå ut 2016 – om et drøyt år. Det betyr i praksis at spekulasjonene om Floviks fremtid vil begynne umiddelbart etter sesongen er over i Haugesund 8. november – uavhengig av divisjonsstatus.

Virker lite gjennomtenkt

Fordi det er en velkjent sak at en fotballtrener som går inn i sitt siste år ikke er ideelt for verken treneren selv eller klubben. Gjennom hele sesongen vil det bli spekulasjoner rundt Floviks fremtid. Spillerne vil også ha det i bakhodet, og det vil potensielt bli lettere å miste garderoben når de du skal lede vet at du kanskje er borte neste år.

Les også

Nilsen: – Blir ikke hovedtrener i TIL igjen

TIL-ledelsen bør derfor snarest finne ut hva de ønsker med Flovik. Mener de at han er rett mann for klubben, bør kontrakten forlenges til minst ut 2017. Dersom klubbledelsen var usikker, burde de bare ha gitt ham hovedtrenerjobben ut sesongen i år. Nå virker onsdagens løsning lite gjennomtenkt og halvveis — både for Bård Flovik og TIL.