Meninger

«David Moyes er ikke riktig mann for Manchester United»

Se hvem Roar Stokke mener kan styre på Old Trafford.

SISTE SJANS? Flere hevder at Davis Moyes er ferdig i Manchester United hvis lager ryker ut av Champions League.
  • Roar Stokke

DIREKTE 20.45:

  • FØLG MANCHESTER UNITED-OLYMPIAKOS HER.

Fallet til Manchester United har jeg skrevet om før, og siden den gangen har situasjonen bare blitt forverret. Vinnerkulturen er som blåst bort, og laget er helt ordinært. Det beviser bare at selvtillit er ikke noe du har, men noe du får gjennom gode prestasjoner, og dem er det få av for den røde delen av Manchester.

Det verste de rundt klubben kan gjøre er å tro at sommerhandelen er svar på problemene. Til det er spørsmålene for mange; hvem er tilgjengelige og hvem vil til en klubb som ikke skal spille i den mest attraktive turneringen?

Jeg hadde ingen tro på at en ny skotte ville kunne kopiere Ferguson, ei heller at det var klokt at Ferguson fikk utvelge sin egen arvtager. Oddsene for at to managere fra samme by, Glasgow, kontinuerlig skulle ha suksess i mange tiår, i samme klubb, er minimale. Og sånn er det også blitt. Denne oppgaven er for stor for Moyes, som aldri hadde vunnet noe som helst av betydning før. Ferguson hadde tross alt vunnet viktige trofeer da han kom til klubben. Det var ulikheter allerede der.

Klopp?

David Moyes er ikke riktig mann for Manchester United, men det store spørsmålet er; hvem er det? Jeg lanserte for ett år siden Jürgen Klopp fra Dortmund, foran Jose Mourinho, som trenertyper som ville utviklet byggverket til Alex Ferguson videre. Og en klubb som Manchester United trenger en av de beste i bransjen. De vil jo ikke bare være det beste laget i England, men også en av d e store klubbene i Europa.

Nå er alle de store, de beste managerne, trygt plassert i andre storklubber, og ingen er ledige. Med unntak kanskje av Klopp, om seddelbunken er stor nok. I dagens fotball er alt til salgs, bare prisen er riktig.

Kanskje han som er forventet å overta Barcelona med tid og stunder er mannen, nederlandske Frank de Boer, er svaret? Manchester United trenger tydeligvis nye ideer, impulser, og omkvedet blant journalister som kjenner de Boer godt, er at han er grundig, tøff og svært dyktig. Flink på spillerutvikling og lagorganisering. En moderne manager, som er opptatt av hva som skjer når eget lag har ballen.

United har alt å tape

Eller kanskje spanske Michel, manager for kveldens motstander, er en kandidat om Olympiakos står i mot hjemmelaget, som vil komme til oppgaven som et såret rovdyr. En sammenlagtseier over Manchester United vil gjøre godt på spanjolens manager-CV.

Selv om Olympiakos vant første kampen, så er det fremdeles Manchester United som har alt å tape. Michel og hans spillere vet at fansen og omgivelsene er stolte av hva de så langt har prestert. Det gir trygghet og selvtillit.

Trygghet, selvtillit og dyktighet nok for en kvartfinale i Champions League.

Hvem hadde trodd på det i fjor sommer, andre enn dyktige Michel?

Tiden står stille i den røde delen av Manchester. Hele sesongen står på dette resultat. Ved tap er sesongen over. Før den nesten har startet.

Fantastiske Michel

Da Manchester United tapte i Athen, var det de færreste som snakket om hvor gode Olympiakos var, alt handlet om krisen i bortelaget. Så urettferdig kan fotballen være.

Jeg husker ham så godt da han ennå var ekspertkommentator for spansk tv i Champions League, velkledd, vennlig og veldig elegant. Like elegant utenfor banen som på den. Og nå trakterer han manageryrket elegant også.

Michel var en fantastisk spiller. En av de store spanske spillerne i Real Madrids stolte historie. Teknisk begavet, arbeidsom, gode pasninger og innlegg og målfarlig. Han skåret omtrent ett mål per fjerde kamp, som er svært bra for en spiller som bekledde rollen på høyresiden på midtbanen. 97 mål totalt på 404 kamper er fasiten og hans beste sesong var i 1987/88, hvor han laget 19 mål på 50 kamper. 6 ganger vant han serien, 2 ganger UEFA-cupen, den spanske cupen også, men aldri Champions League, eller den gangens Serievinnercup.

Olympiakos og Michel vinner ikke Champions League, men de kan fort bli et nytt Malaga eller Villarreal. Med andre ord: En ubehagelig snubletråd for større klubber.

Intenst

Michels lag spiller en intens fotball, med hard jobbing, utført av gode ballspillere. De er flinke til å holde på ballen og det går tidvis både hurtig og er presist. De er selvsagt svekket etter salget av Kostas Mitroglou til Fulham, men de har fremdeles et godt lag med flere rutinerte spillere. Ikke så mange grekere, men en fin miks av spillere fra hele verden, og som seg hør og bør for en spansk trener, det er noen solide spanske spillere der også. Keeperen Roberto er veldig god, og kan fort bli matchvinneren på Old Trafford.

Olympiakos er mer suverene enn noen gang i gresk fotball. De tar hjem sitt 5 strake seriemesterskap denne sesongen, men den store prestasjonen blir om de står i mot Manchester United, og kvalifiserer seg for kvartfinalen i mektige Champions League. Da blir Michel plassert på sokkel blant de greske gudene i Athen.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Roar Stokke
  4. Manchester United
  5. Olympiakos
  6. Champions League