Meninger

Ingen vil møte Bayern München i februar

BLOGG: Mye er allerede avgjort, og de som allerede er definitive gruppevinnere kan puste lettet ut. De slipper å møte Bayern München.

Bayern Munchen vant mesterligaen forrige sesong.
  • Roar Stokke

Det er mange sterke lag som går videre til den første cuprunden i februar 2014, men det er bare ett lag av Bayern Münchens suverenitet. I det vi er i ferd med å gå ut av kalenderåret 2013 så fortsetter bare tyskernes seiersrekke.

Denne sesongen, er påbegynt som den forrige ble avsluttet, knallsterkt. De har i skrivende stund vunnet 19 av 23 kamper og har kun tapt én. Supercupfinalen mot Dortmund.

Bayern har også satt rekord i Champions League, for flest seire på rad i turneringen, med sine 10 strake seire. Og de setter rekord på rekord også i den tyske Bundesligaen.

De har per nå 38 strake kamper uten tap. I overført betydning, er det totale kampantallet uten tap, en hel sesong i serien. Laget har omtrent ikke hatt en dårlig dag på kontoret i 2013. Selv med nøkkelspillere ute av laget i enkeltkamper har de bredde, kvalitet og styrke nok til å overkjøre alle motstandere de måtte møte på sin vei.

Roar Stokke blogger om mesterligaen.

Bayern scorer alltid mål, i alle turneringer, og faktum er at siden oppstarten av sesongen 2012/13, så er det kun Arsenal som har nektet laget å komme på scoringslisten. Det er faktisk ett og et halvt år. Det er nesten utrolig, men sier også alt om den offensive slagkraften i det tyske mannskapet.

Pep Guardiola har tatt vare på mye, av det beste, fra forrige sesong og i tillegg utviklet antall pasninger i laget, slik at motstanderen knapt får låne ballen. Kombinasjonene hurtig ballforflytning, tempo på ballen og bena, pasningspresisjon kombinert med langpasninger og vending av spillet gjør Bayern München til et komplett fotballag. Hverken mer eller mindre.

Jeg nevnte ikke de individuelle kvalitetene, de sier seg selv.

Bayern München har fullstendig overtatt rollen Barcelona hadde på sitt absolutte beste. Nå har en skadet Messi og en aldrende og skadeplaget Xavi svekket prestasjonene slik at uovervinneligheten er borte.

Les også

Hva nå Jürgen, hva nå?

Barcelona vet det og motstanderne vet det. Jeg ser at noen prøver å si at Neymar kjapt har fylt en rolle i laget, jeg er uenig. Det er et godt stykke fra å være talentfull og teknisk god, til å tilføre Barcelona kvaliteter som får dem tilbake dit de var. Den eneste spilleren som kan klare det er en skadefri Lionel Messi.

Jeg tror ikke det heller er nok, selv ikke en Messi i toppform vil innhente Bayerns forsprang, fordi Barcelonas «udødelighet» var bygd rundt Pep Guardiola, Carles Pyuol, Andres Iniesta, Xavi og Messi som leverte uke ut og uke inn. Det er det slutt på. Nå er det Bayern som nyter godt av Guardiolas trenergjerninger.

Hardtsatsende klubber som Real Madrid, Paris Saint Germain og Atletico Madrid er sikret gruppeseieren— og sannsynligvis vil også Chelsea, Arsenal, Barcelona og Manchester United puste lettet ut, om gruppeseieren sikres, og Bayern ikke blir motstanderen når de 16 siste lagene skal trekkes mot hverandre. Manchester City er i samme gruppen i gruppespillet og kan da ikke møte Bayern allerede i februar.

En litt søkt regel om jeg får føye til det, jeg skulle gjerne sett at alle kampvarianter kunne blitt sannsynlig i 8-delsfinalen. Som inkluderer at lag som har spilt i samme gruppe kan møte hverandre og lag fra samme nasjon. Cup skal være cup og skulle kunne inneholde alle sannsynlige trekninger. Selv også om muligheten for at de største favorittene kan møtes allerede i februar er tilstede.

Det er svært få overraskelser i gruppespillet. De største er fortsatt størst, og konsoliderer stillingene sine.

Skal jeg trekke frem lag som har prestert i overkant av forhåndsforventningene, så må jeg nevne Atletico Madrids stabilitet på et høyt nivå (hvor langt kan det gå?) og positive Basels 6 poeng mot oligarken Abramovitsjs Chelsea.

Det siste først, det at talentfabrikken Basel tar alle poengene mot Chelsea, som kjøper det godteributikken tilbyr, gir fotballen håp. Det viser at det er mulig selv om forskjellene på budsjett og lønninger er større enn stor. Egypts Franck Ribery, hurtigtoget Mohamed Salah, er en av fotballeuropas heteste «fotballsnakkiser» om dagen.

Han slo gjennom på den internasjonale scenen forrige sesong og skåret både mot Chelsea og Tottenham i Europaligaen. Nå har han gjentatt og gjenskapt prestasjonen og skåret i begge gruppespillskampene mot Chelsea. Faren for at han forsvinner til en enda større klubb, i en enda bedre liga, er følgelig tilstede allerede i Januar. Money talks.

Den tidligere spillerhelten i Basel, Murat Yakin, gjør nå en stor jobb som manager for Basel. De har omtrent glemt hvordan det er å tape, selv i Champions League. Svært imponerende.

En god jobb gjør også spanske Michel i Olympiakos. Den tidligere balleleganten fra Real Madrid er i ferd med å skape et solid lag i Athen, og spissen Kostas Mitroglou har virkelig levert varene under Michel. Gresk klubbfotball kan kanskje utnytte at landslaget er klare for VM i Brasil.

Lag som er i motsatt enda av skalaen er Schalke 04, Bayer Leverkusen (0-5 hjemme for Manchester United) og Juventus, og har skuffet noe. Portugisiske Porto og Benfica også, men for Porto har tapene av James Rodriguez og Joao Moutinho var merkbart. Det er selvsagt en stor del av forklaringen.

Jeg hadde forventet noe mer av toppklubber i Tyskland og ikke minst av det suverene laget fra Italia, Juventus. Nå skal laget fra Torino spille «finale» mot Didier Drogba og Galatasaray i hete Istanbul. Det vil bli en heksegryte som krever mental styrke. Det kan slå begge veier, men jeg tror at Juventus vil vise at de takler oppgaven. På tide at Carlos Tevez presenterer seg i Champions League for Juventus?

Snart går den tyske Bundesligaen i en liten vinterdvale, noe som gir Pep Guardiola enda større muligheter til kvalitetstreninger og ytterligere innføring i sitt detaljrike fotballunivers. Som igjen kan bety at det kommer en enda bedre utgave av laget til 8-delsfinalen i februar.

Det er nok til å skremme noen og enhver. Og grunn stor nok til å gjøre alt for å vinne gruppen de spiller i.

Bayern München er laget alle vil unngå, uansett hvem de måtte være. Det må i så fall bli i en finale.

Og dit er det et godt stykke igjen enda. Og takk for det. Fordi det fortsatt er så mye morro igjen på ferden mot finalebyen Lisboa.

Respekt, også bak tastaturet.

Sportslig hilsen Roar

PS! Skal Bayern München bli det første laget som vinner Champions League to år på rad? En prestasjon ingen har klart siden turneringsformatet het Serievinnercupen og AC Milan gjenskapte suksessen fra året før i 1990.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Roar Stokke
  4. Champions League
  5. Bayern München