Bevis din dyktighet, Jürgen Klopp!

BLOGG: Klarer den lovpriste treneren å lede Dortmund ut av den dype krisen, spør Roar Stokke.

afp000804367.jpg
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Har Borussia Dortmunds karismatiske trener Jürgen Klopp — som lenge var linket til Manchester United for ikke så mange måneder siden, og ble genierklært som trener - blitt en dårligere utgave av seg selv på noen få måneder?

Selvsagt har han ikke det, og det er mange forståbare forklaringer på hvorfor Borussia Dortmund sliter i den tyske Bundesligaen.

Jeg har sett flesteparten av Borussia Dortmunds kamper denne sesongen. Og ser akkurat nå det samme som alle andre som følger laget, utallige skadeproblemer og motgang over tid, har fratatt dem selvtilliten.

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport.

Et av høydepunktene

Klopp har fått mye ros for det fantastiske arbeidet han har gjort med klubben de siste sesongene. Antagelig har prestasjonen vært enda større enn hva omverden har kredittert dem for. Innkjøpspolitikken har vært å kjøpe rimelige spillere, utvikle dem til toppspillere og slik få til et godt lag.

Klopp og Borussia Dortmund har tatt fotballeuropa med storm i noen sesonger. For meg er prestasjonen til Klopp og Dortmund — både i Tyskland og Europa - et av høydepunktene i fotballeuropa dette årtusenet.

Les også

Nå er han bare Jürgen flopp

Jurgen Klopp har hele tiden sagt følgende; vår suksess er en trussel mot kontinuiteten vår, fordi de beste spillerne blir hentet av enda større klubber og blir fristet av større lønninger. Og Klopp var ærlig før sesongen med å si; vi vil få en tøff oppgave med å følge opp suksessen. Tyskland har vunnet VM-gull, vi mistet Lewandowski, har i tillegg mange skader, og de nye spillerne trenger tid på å tilvenne seg til å spille seg "Klopp-fotball".

Store skadeproblemer

Min påstand er at Robert Lewandowski alene ville gitt Dortmund en topp 4 plassering også denne sesongen. Man erstatter ikke over natten en spiller som har gjort 94 mål tilsammen, de tre siste sesongene. Lewandowski har vært en av europas fem beste spisser i noen sesonger og Dortmund har ikke midler, eller status til å tiltrekke seg verdensklasse-erstattere av hans kaliber.

Dessuten så har Dortmund hatt en sammenhengende skadeliste lengre enn hva Arsenal har hatt. De har knapt spilt med det samme laget to kamper på rad gjennom hele sesongen.

Dortmund er ikke i nærheten av å ha samme resursser som Bayern München. Og det betyr at spillertroppen langt fra holder samme holder samme nivå fra nr 1 til nummer 20. Langtidsskaden til den eminente midtbanespilleren Ilkay Gündogan har kostet dem mye, det samme har alle skadene til viktige Mats Hummels og Marco Reus gjort. De to siste er alene verdsatt til nesten 1 milliard.

På høyresiden i laget har de to polakkene "Kuba" Blaszczykowski og Lukasz Pisczek, herjet med et fantastisk samspill over flere sesonger, mens de nå har vært mye borte med skader. Som Gündogan, så har også den andre viktige midtbanespilleren, Lars Bender, vært borte med skader, og på stopperplassen har det omtrent vært rokeringer hele tiden.

Kaptein Mads Hummels er ønsket av store klubber over hele Europa, men sliter med å snu Dortmund-skuta.

Mangler en plan B

Klopp har — i frustrasjon - helt sikkert gjort noen taktiske feil han også, spesielt med å endre formasjoner og posisjoner på spillerne så ofte. I motgang skaper hyppige endringer ofte usikkerhet. Som igjen stjeler enda mer selvtillitt om man ikke lykkes.

Mange beskylder Klopp for å mangle en plan B. Plan A holder i massevis i Europa, hvor lag som Arsenal, og andre, fremdeles tillater Dortmund det de er best til, kontringsspillet. I Tyskland så er det Dortmund som ofte får beholde ballen, og de opplever å smake sin egen medisin. De er ikke så dyktige til å styre kamper og er svært sårbare for kontringer i mot.

Andre legger mye skyld på sportsdirektøren, Hans-Joachim Watzke, fordi man mener han er for opptatt av å beskylde Bayern München for å stjele spillerne deres, og har vært mindre dyktig til å finne potensielle erstattere for dem som drar. At Robert Lewandowski skulle bort var ingen overraskelse, og erstatterne - Ciro Immobile og Adrian Ramos - kostet godt over 250 millioner, og er knapt et lite plaster på såret.

Marginer imot

Fotballsuksess er selvfølgelig knyttet opp mot egen dyktighet, men få vil innrømme tilfeldigheter, flaks, og uflaks. som en del av spillet. Borussia Dortmund spilte mye flott fotball i starten av sesongen, skapte mange målsjanser, men skåret ikke mål.

Et slags negativt vendepunkt ble kampen mot Mainz den 20 september. Dortmund kontrollerte kampen, var klart best, men fikk 0-1 i fleisen. De fortsatte trykket mot Mainz-målet, fikk et straffespark, men nyervervelsen Ciro Immobile var svak fra elevemetersmerket. Og etterpå skåret Dortmund et selvmål og tapte kampen 0-2. 4 dager senere så spilte de igjen godt, mot bunnlaget Stuttgart, men gjorde to individulle feil og lå under med 0-2. Et skippertak ga dem 2-2 og poengdeling. Så gikk laget på flere ettmålstap hvor selv de største målsjansene ble misbrukt. Og med det forsvant selvtillitten.

DRO TIL RIVALEN: Robert Lewandowski er sårt savnet i Dortmunds angrep.

Må ut av Lewandowskis skygge

Mange hevder at den intensive spillestillen, tøffe treninger og en tynn spillertropp er årsaken til elendigheten, de to første påstandene tror jeg ingenting på. Den siste holder vann. Og alt henger alltid sammen.

Borussia Dortmund er i skrivende stund bunnlaget i Bundesligaen, har vunnet 1 av sine 9 siste kamper, skårer få mål, slipper inn desto flere og de har igjen mange tøffe kamper. I åttenedelsfinalen i Champions League skal de møte sterke Juventus.

Jeg tror dyktige Jürgen Klopp snur dette, kanskje skjer det i det omvendte møtet mot Mainz den 13 februar. De får revansje for tapet i høst. Og da følger de opp med å slå Juventus 11 dager etterpå.

Det er på tide for Ciro Immobile og komme ut av skyggen til Robert Lewandowski, og like viktig er det at Hummels og Reus blir helt skadefri, og i form, og at Ilkay Gündogan begynner å ligne på den dominerende spilleren han var for 2 år siden.

Og så må keeper Roman Weidenfeller slutte å leke at han er Manule Neuer. Det er han ikke. Han er en skuddstopper og ikke en sweeper, og Dortmund trenger soliditet og sikkerhet hos sisteskansen sin.

Rykker ikke ned

Moralen for Sportsdirektør Watzke og Dortmund har vært; det hjelper ikke å kjøpe to for prisen av én, når man skal erstatte én klar ener. Til det var Robert Lewandowski for effektiv og god og han kledde Dortmunds spillestil som hånd i hanske.

Av og til er kvalitetspillere umulige å erstatte, men Dortmund har ikke noe valg. Alternativet er å spille i 2 Bundesliga. Og da snakker vi om et fall som vil gi gjenklang i fotballeuropa.

Det vil ikke skje.

Sportslig hilsen Roar.