Meninger

«Halldebatten er sprengstoff for TIL»

KOMMENTAR: Samtidig som TIL vil utvikle Alfheim stadion, kommer stadig diskusjonen om en ny innendørs fotballarena i Tromsø opp.

ALFHEIM: Her er TILs A-lag i aksjon på trening denne uka.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Om snaue fire uker sparkes eliteseriesesongen i gang. TIL reiser til Trondheim for å spille mot Ranheim. Syv dager seinere, venter Viking på Alfheim stadion.

Nevner du navnet Alfheim til en under snittet fotballinteressert søring, går assosiasjonene umiddelbart i retning av TIL og Tromsø. «Gutan» har en hjemmearena som er etablert både lokalt og nasjonalt. I mange år et fryktet sted å reise, vel vitende om at det ville koste blod og kroppsdeler for i det hele tatt å få med seg poeng på flyet hjem.

I det hele tatt er mange av klubbens største øyeblikk knyttet til Alfheim. Hvem kan glemme kampene mot NK Zagreb og Chelsea i 1997, 4-1-seieren mot RBK i 2004 eller Sigurd Rushfeldts målrekord i 2011?

Les også

TILs toppledere gir klar beskjed om fremtidig eierskap

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen.

Tidene forandrer seg, og med det folks ønsker og behov. Det er vel ingen offentlig hemmelighet at folk blir stadig mer kravstore til hva de bruker fritiden sin på. Komfort og forutsigbarhet står høyt på lista. Fotballtilbudet på TV er massivt, og folk betaler dyrt for å få det.

TILs A-lag reiser også mye på vinterstid for å få trent skikkelig, samt at de ikke kan tilby fasiliteter til treningskamper som frister mange nok lag nordover. Fordi det ikke er optimalt å trene utendørs fra midten av januar.

Derfor har diskusjonen om en ny hjemmearena for TIL med jevne mellomrom kommet opp. Sist noen snakket høyt om dette var da Morten Gamst Pedersen og Per-Mathias Høgmo høsten 2017 sa sin mening om TILs stadionfremtid.

De ønsket seg en intim innendørsarena med uttrekkbart tak. For å holde snøstormene ute om våren, og slippe inn sola om sommeren. Gjerne plassert nede ved flyplassen. Finansiert blant annet ved å selge dagens stadion til boligutbyggere, noe som kan innbringe fra 300 til 500 millioner kroner.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Daværende direktør, Stig-Arne Engen, var klar på at TILs fokus var på Alfheim stadion. Det samme var budskapet fra Jarle Heitmann, styreleder i selskapet Alfheim stadion II AS, som eier størstedelen av stadionområdet.

Les også

Ung trio fikk sjansen på A-laget da TIL knuste Senja

Lengst i kritikken gikk tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Han kalte tankene om en ny arena «tonedøve» og mente at planene «stinker herfra til fyllinga innerst i Balsfjord».

En av årsakene til Hilmarsens krasse tilbakemelding handlet om at støttespillere som Tromsø kommune, Troms Kraft, Sparebanken og andre hadde jobbet i årevis for å få ned stadionkostnadene for TIL. Blant annet kan det nevnes at Trond Mohn kjøpte idrettsbygget på østsiden av stadion, og leide det ut til TIL for én krone i året. Der hadde klubben tidligere mange millioner i årlige utgifter. Da kan det virke umusikalsk å snakke om en annet sted å spille TILs hjemmekamper, før Alfheim stadion er kommet i ordnede former.

Men denne debatten dør ikke, verken internt i TIL og utenfor klubben. Nylig fikk Troms Fotballkrets tildelt 300.000 kroner fra Sparebanken Nord-Norge for å utrede et framtidig storhallprosjekt for fotball i Tromsø. Kretsen har også gjort klart at de ikke vil stå som eier for et slikt prosjekt «men vil bidra til koordineringen i en innledende fase». Det er varslet møter der kretsens lag – inkludert TIL – vil kunne få høre mer om planene.

Les også

TIL-talentet i samme selskap som spillere fra Liverpool og Manchester City

For TILs del er det uansett vanskelig å ta i dette. iTromsø er kjent med at sentrale skikkelser i klubben gjerne skulle sett at TIL spilte i en innendørshall i stedet for på Alfheim. Men utad må de holde en annen linje som går på at Alfheim stadion er – og skal være – TILs fremtid. Konkrete planer om at dagens stadion skal «bygges inn» med tribuner foreligger også.

Begynner klubben å vingle på dette fra toppen av, ser det åpenbart ikke bra ut. Støttespillere som har hjulpet TIL med å få en gjeldfri arena vil kunne reagere. Derfor er det sprengstoff for toppledelsen i TIL å snakke høyt om å flytte TILs hjemmebane, selv om klubben åpenbart er en sentral brikke i en ny storhall for fotball.

Den store elefanten i et stort hallprosjekt er selvsagt hvem som skal betale – og hvordan. I tillegg må hallen drives på en fornuftig måte.

I et tenkt tilfelle vil store deler av et salg av hele stadionområdet kunne delfinansiere en ny innendørsarena. Hvis fotballkretsen også gjør alvor av å selge Skarphallen, vil det også generere et beløp som kan brukes til en slik hall.

Reaksjonene kommer hver eneste gang en ny stor innendørsarena for fotball blir diskutert. For i Tromsø står de store idrettsprosjektene i kø.

På den mye omtalte IKEA-tomta på Håpet har det blitt foreslått at Tromsø Spektrum – en arena for innendørsidrett – skal bygges. I hoppmiljøet drømmes det om å realisere en storbakke på Storelva.

Hva Fotball-Tromsø og TIL på sikt greier å få til vet åpenbart ingen. At den omstridte drømmen om en ny storstue lever i beste velgående er i hvert fall helt sikkert.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen